Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Τελέστηκε η Ακολουθία της Τριθέκτης των Χριστουγέννων για πρώτη φορά στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

Τελέστηκε η Ακολουθία της Τριθέκτης των Χριστουγέννων για πρώτη φορά στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
Με την δέουσα λαμπρότητα τελέστηκε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης, η Ακολουθία της Τριθέκτης και το Κοντάκιο των Χριστουγέννων του Ρωμανού του Μελωδού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Πρόκειται για Ακολουθία του Βυζαντινού Κοσμικού Τύπου που εγκαταλείφθηκε στην Ορθόδοξη Λατρευτική πράξη, μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και ζωντάνεψε για πρώτη φορά στην Πιερία, κατόπιν πρωτοβουλίας του Μητροπολίτη κ. Γεωργίου.

Η όλη ακολουθία της Τριθέκτης αποκαταστάθηκε ψαλτικά με πλήρη σχεδόν μελοποίηση από τον ομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόριο Στάθη, ο οποίος παρέστη στην Ακολουθία και την προλόγισε.

Στην ακολουθία έψαλλαν ο βυζαντινός χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Όσιος Διονύσιος εν Ολύμπω», οι Φιλαθωνίτες ψάλτες και ο βυζαντινός χορός των φοιτητών της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος αφού συνεχάρη τους δύο εκλεκτούς χορούς, τίμησε τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Στάθη ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά « σήμερα ζήσαμε μια ξεχωριστή εμπειρία με τους μελωδικούς ύμνους της Ακολουθίας της Τριθέκτης και του Κοντακίου των Χριστουγέννων να μας μεταφέρουν στο σπήλαιο της γεννήσεως. Η λειτουργική θεολογία της Ορθοδοξίας μας κρύβει πολλούς τέτοιους θησαυρούς στους οποίους αξίζει με επιμέλεια να εντρυφούμε». Ευχήθηκε, τέλος, προς όλους, Καλά κι Ευλογημένα Χριστούγεννα.