Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Στα δύσκολα μαθαίνεις πολλά

Στα δύσκολα μαθαίνεις πολλά
Γράφει ο Γιάννης Τσαπουρνιώτης.

Πολλές φορές στη ζωή μας μένουμε αναπαυμένοι σε στιγμές με πρόσκαιρες απολαύσεις που μας ξεγελούν και αναχαιτίζουν τις ουσιαστικές μας προτεραιότητες.
Όλοι κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Η κοινωνία όμως είναι πλημμυρισμένη από ποικίλες μορφές σκληρών και δύσκολων συνθηκών που μας δοκιμάζουν καθημερινά.


Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την οικονομική στενότητα, με όλα τα επακόλουθα αυτής, την αφόρητη πίεση μέσω του ανεξέλεγκτου καταναλωτισμού, το άγχος στις επαγγελματικές μας δραστηριότητες, την απογοήτευση και το αδιέξοδο που γεννάει ο εφιάλτης της ανεργίας.

Όταν σε όλα αυτά τα προβλήματα προστεθούν σοβαρά και σε πολλές περιπτώσεις ανίατα νοσήματα, τότε ο καθένας μας δοκιμάζει τις αντοχές του, μάχεται με τον ίδιο του τον εαυτό.

Σε τέτοιες καταστάσεις σπουδάζεις τη ζωή. Διαβαίνεις τα κρυφά μονοπάτια της ανακαλύπτοντας σκληρές αλήθειες. Μαθαίνεις πολλά «γράμματα» μέσα από τα φροντιστήρια των δοκιμασιών και αποκτάς την εμπειρία που είναι το πολυτιμότερο εφόδιο για το μέλλον.

Στα δύσκολα αντιλαμβάνεσαι ποιοι σε αγαπάνε ειλικρινά. Κι αυτοί είναι λίγοι, μετρημένοι, αλλά εκλεκτοί. Γνωρίζεις αυτούς που γίνονται ένα με σένα και με το πρόβλημα που βιώνεις. Αυτούς τους ανθρώπους δεν θέλεις να τους χάσεις ποτέ. Είναι τα ανεκτίμητα διαμάντια που ο Θεός τα φυλάει καλά για να σε προστατεύουν και να σε νουθετούν. Ξεπερνώντας με τη συνδρομή τους τις «κακουχίες» που, περιοδικά και απροειδοποίητα, μας επισκέπτονται, χωρίς ραντεβού, χωρίς ωράριο και πρόγραμμα, τότε αποκτούμε τη στερημένη μας σθεναρότητα.

Η κλάψα, η γκρίνια, η μιζέρια και η κακομοιριά δεν είναι οι κατάλληλοι σύμβουλοι για να ανταπεξέλθεις όταν ζορίζεσαι.

Η υπομονή, η πίστη, η ελπίδα, είναι οι πολύτιμοι χορηγοί στήριξης και καταπολέμησης των αντιξοοτήτων. Αυτές είναι οι αρετές που μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι στα δύσκολα. Με αυτές πορεύεσαι ασφαλής, μαζί βέβαια με την ανιδιοτελή αγάπη των ανθρώπων που βρίσκονται πλάι σου.

Στα δύσκολα μαθαίνεις. Στα εύκολα να μην εφησυχάζεις ποτέ.

Η ζωή είναι όμορφη, αλλά έχει και αγώνα. Όταν χάσεις πρέπει να σηκωθείς άμεσα για να πολεμήσεις ξανά. Κι όταν νικήσεις, τότε να προσευχηθείς γιατί τίποτα δεν σου ανήκει. Όλα τα οφείλεις στη χάρη του παντοδύναμου Θεού. Μη το αγνοείς.

Στα δύσκολα να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Τέτοιος που να σέβεται, να πονά και να εκτιμά, πρόσωπα και καταστάσεις.


Γιάννης Τσαπουρνιώτης