Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Επιστολή Δημάρχου Πύδνας Κολινδρού για την τριετή παρουσία και προσφορά του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμωνα κ.κ. Γεώργιου στην Πιερία

Επιστολή Δημάρχου Πύδνας Κολινδρού για την τριετή παρουσία και προσφορά του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμωνα κ.κ. Γεώργιου στην Πιερία
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Έκλεισε ήδη ένας τριετής κύκλος παρουσίας του Ιεράρχη μας Γεωργίου στην Πιερία, γεγονός που μας δίνει την αφορμή για μια πρώτη, πρόχειρη λόγω συνθηκών, αποτίμηση.

Σε όσους βέβαια επιχειρούν, σε ανάλογες περιπτώσεις, να σκιαγραφήσουν μια όψη της προσωπικότητας και της προσφοράς δημόσιων προσώπων, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να φανεί ότι φιλοτεχνούν, από μια καθιερωμένη τυπικότητα και συμβατική ευγένεια, μια υπερτιμημένη εικόνα του προσώπου, γεγονός που δημιουργεί στους αναγνώστες δυσπιστία. Έστω και με αυτή την επιφύλαξη, καταθέτουμε τις παρακάτω σκέψεις μας.

Ο σεπτός ποιμενάρχης μας είναι αναμφίβολα μια πολύπλευρη προσωπικότητα στο χώρο της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και ζωής. Όπως έδειξε η έως τώρα παρουσία και δραστηριότητά του, δεν είναι ο Επίσκοπος που περιορίζεται μόνο στο εκκλησιαστικό και πνευματικό του έργο, αλλά αναλαμβάνει με τόλμη πρωτοβουλίες που βγάζουν την εκκλησία από την εσωστρέφεια και τον συντηρητισμό της και της δίνουν κοινωνική διέκταση και απήχηση ευρύτερη. Και αυτό ακριβώς «τάραξε τα λιμνάζοντα νερά» και προκάλεσε έκπληξη ή και επιφυλάξεις σε ένα μέρος του κλήρου και του ποιμνίου του, καθώς φαίνεται ότι ενοχλεί κάποιους, που είχαν συνηθίσει να έχουν ρόλους υπερκείμενους ή και έχουν εθιστεί να αφήνουν τα πράγματα μέσα σε μια αενάως αμετάβλητη κατάσταση που επιβάλλει η ακινησία με την αδιατάρακτή της ομοιομορφία. Γι΄ αυτό και δεν είναι βολικός και αρεστός σε όλους, εγείρει αντιδράσεις και γενικά εκπλήσσει, άλλους θετικά και άλλους αρνητικά, με την αγέρωχη και ανυποχώρητη στάση του.

Όπως και να έχει πάντως, οι ενέργειες του Μητροπολίτη μας δείχνουν ότι προσπαθεί να λειτουργήσει με θέσεις καθαρές και ριζικές και να μετουσιώσει το πνευματικό του έργο με τρόπο δημιουργικό και αληθινό. Αυτό είναι άλλωστε, κατά τη γνώμη μας, και το πιο έντονο αποτύπωμα της προσωπικότητάς του που τον κατατάσσει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν τιμάται από τη θέση που κατέχει, αλλά τιμά και αναδεικνύει το αξίωμά του.

Το έργο του (χριστιανικό, κοινωνικό, πολιτισμικό) είναι αξιόλογο και αντανακλά μια πολυδιάστατη προσωπικότητα. Έτσι άλλωστε συμβαίνει με τις προικισμένες φύσεις. Αγκαλιάζουν ολάκερη τη ζωή. Η ενγένει θρησκευτική και κοινωνική του δραστηριότητα είναι σύστοιχη με τις θεμελιώδεις αρχές της ευαισθησίας και του ανθρωπισμού. Είναι ένας άνθρωπος αφοσιωμένος σε ανώτερες αξίες κα σε θρησκευτικά ιδεώδη, επιτελώντας το ποιμαντικό του έργο με ιδιαίτερο ζήλο και με τη δέουσα ιερότητα.

Στη σύγχρονη κοινωνία δε σπανίζουν οι άνθρωποι με ισχυρή πνευματική πανοπλία και πλούτο γνώσεων. Λείπουν όμως τα άγρυπνα πνεύματα που θα κρατήσουν ανόθευτη την πνευματική τους αποστολή και ακέραιη την υπόληψη και τη συνείδησή τους. Ο Ποιμενάρχης μας Γεώργιος, κατά την ταπεινή μας εκτίμηση, ανήκει σε αυτή την ολιγάριθμη χορεία των ανθρώπων που ξεχωρίζουν με τη δράση τους και το παράδειγμα της ζωής τους.


Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού
Ευάγγελος Β. Λαγδάρης