ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ, Δ.ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΟ 18ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ.
Προωθείται ανέγερση μνημείου για τους 13 πεσόντες υπερασπιστές τού Λιτοχώρου (30 - 31/3/1946)
* ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ. ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ.
* ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ. ΕΞΕΛΕΓΗ ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΣ.
Πρόταση για ανέγερση μνημείου πεσόντων στο Λιτόχωρο κατά την έναρξη της τελευταίας φάσης τού Εμφύλιου, κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.Σ.Α.) Ν.Πιερίας, Δημήτριο Αδαμόπουλο, σε ομιλία που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου τής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας.
Το συνέδριο αυτό έγινε το διήμερο 26 και 27 Μαΐου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο των Κατασκηνώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, με την παρουσία τού Προέδρου τού Σ.Α.Σ.Α. Πιερίας Δ.Αδαμόπουλου και του Γραμματέα Χρήστου Δέλλα.
Πρόταση για ανέγερση μνημείου τιμής και μνήμης των υπερασπιστών Χωροφυλάκων και Στρατιωτών τού Λιτοχώρου (30-31/3/1946)
Πρόκειται για ανέγερση μνημείου προς τιμήν των εννέα Χωροφυλάκων και των τριών Στρατιωτών που έπεσαν υπέρ Πατρίδος, στο Λιτόχωρο, το βράδυ Σαββάτου 30ης Μαρτίου 1946 προς ξημερώματα Κυριακής 31ης Μαρτίου 1946, ημέρας Εθνικών Εκλογών, ύστερα από επίθεση ένοπλων στασιαστών κομμουνιστών στον Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου αλλά και στο Μεταβατικό Απόσπασμα. Η ημέρα αυτή καταγράφτηκε ως η έναρξη της τελευταίας φάσης τού Εμφύλιου 1946 - 1949 στην Ελλάδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σ’ εκείνη την επίθεση έχασε τη ζωή της και μια γυναίκα, κάτοικος Λιτοχώρου, που ήταν το 13ο θύμα τής επίθεσης και η οποία χαρακτηρίστηκε ως Εθνομάρτυς. Το όνομά της μνημονεύθηκε, για πρώτη φορά, στη φετινή Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεων των ψυχών των πεσόντων, που τελέστηκε στο Λιτόχωρο. Στην ίδια εκδήλωση, ένας πολίτης εξέφρασε την επιθυμία να συνεισφέρει οικονομικά για την ανέγερση μνημείου.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ως προς το ζήτημα του μνημείου πεσόντων, πρόκειται για μια δεύτερη προσπάθεια ανέγερσης δεδομένου ότι στο Λιτόχωρο υπήρχε κάποτε μνημείο τιμής. Ωστόσο, κάποιοι το έριξαν με προφανή σκοπό να μην υπάρχει εκεί και να μη θυμίζει την ξαφνική επίθεση που έγινε σε
ημέρα Δημοκρατικών Εκλογών, να μη θυμίζει τον θάνατο Χωροφυλάκων και Στρατιωτών που υπερασπίζονταν τη Δημοκρατία και την Πατρίδα.
Όπως, κατ’ επανάληψη, έχει επίσημα δηλώσει ο κ. Αδαμόπουλος, η ανέγερση μνημείου δεν έχει χαρακτήρα αναμόχλευσης παλιών παθών και ξυσίματος πληγών, σε καμία περίπτωση δεν έχει κομματικό χαρακτήρα, αλλά έχει τον χαρακτήρα τιμής και μνήμης στους πεσόντες υπερασπιστές τής Δημοκρατίας και της Πατρίδας.
Επιπλέον, επιδιώκεται η προώθηση της ιστορικής μνήμης στις νεότερες γενιές ως προς τις καταστροφές, τα μαρτύρια, τους θανάτους και γενικά όλα τα δεινά που επέφερε ο εμφύλιος σπαραγμός, καθώς επίσης και οι παντός είδους αρνητικές συνέπειες που είχε, για όλες τις πλευρές, ο εμφύλιος, μέχρι τις μέρες μας.
Ακόμη, ως προς την τελετή που γίνεται στο Λιτόχωρο κάθε χρόνο, αυτή δεν αποτελεί γιορτή μίσους, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Δεν είναι καν γιορτή. Είναι Επιμνημόσυνη Δέηση. Τα παιδιά και οι λοιποί συγγενείς των θυμάτων έχουν θρησκευτικό καθήκον και οπωσδήποτε δικαίωμα να τιμούν την ιερή μνήμη των νεκρών τους. Επομένως, κάθε χρόνο τελούν Μνημόσυνο στον τόπο τής θυσίας υπέρ αναπαύσεως των νεκρών τους.
Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Ν.Πιερίας προωθεί την ίδρυση μουσείουΣτην ίδια ομιλία ο κ. Αδαμόπουλος κατέθεσε και μια άλλη πρόταση και ζήτησε την κατά τόπους στήριξη των Συνδέσμων Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, ήδη έχει αρχίσει η συλλογή στολών, παρασήμων, ιστορικών εγγράφων, διαφόρων αντικειμένων και άλλων στοιχείων που αφορούν την εθνική δράση των Σωμάτων Ασφαλείας σε περιόδους πολέμων αλλά και σε περιόδους ειρήνης.
Με την ανακοίνωση αυτή, το Δ.Σ. των Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας καλεί παλιές οικογένειες Σωμάτων Ασφαλείας, νεότερες οικογένειες στελεχών αλλά και πολίτες που διαθέτουν τέτοιου είδους αντικείμενα και στοιχεία, να τα προσφέρουν στο υπό ίδρυση μουσείο προκειμένου αφενός μεν τη διάσωσή τους, αφετέρου δε την προβολή τους, με σκοπό την ιστορική μνήμη, και μόνο.
Όσοι διαθέτουν τέτοιου είδους στοιχεία, μπορούν να επικοινωνούν με τον Πρόεδρο Δημήτριο Αδαμόπουλο στο τηλέφωνο 6947 071 556, καθώς επίσης και με τον Γραμματέα Χρήστο Δέλλα στο τηλέφωνο 6945 119 114. Κατά την παράδοση - παραλαβή των αντικειμένων, θα υπογράφεται και σχετικό πρωτόκολλο μεταξύ εκείνων που προσφέρουν τα αντικείμενα και μεταξύ τού Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας.
Το ψήφισμα του 18ου ΣυνεδρίουΚατά τα άλλα, στο 18ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, μετά από εισήγηση του Προέδρου τού Συνεδρίου, μετά από διεξαγωγή συζήτησης και ανταλλαγή απόψεων, εγκρίθηκε ομόφωνα ένα ψήφισμα, το οποίο έχει ως εξής:
Οι Σύνεδροι του 18ου Συνεδρίου
«1) Αποτίουν φόρο τιμής, στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που θυσιάσθηκαν στο βωμό του καθήκοντος στον αγώνα τους για την προστασία των έννομων αγαθών στην κοινωνία και την Πατρίδα μας και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους προς τους συγγενείς και τους συναδέλφους τους.
2) Ανησυχούν για τη συνεχώς επιδεινούμενη κρίση, στη Χώρα μας, την εκτεταμένη ανεργία, τη μεγαλύτερη αναγκαστική «μετανάστευση» των νέων από τη χώρα τους, την επιβολή νέων επώδυνων ισοπεδωτικών πολιτικών που οδηγούν συνεχώς ανθρώπους στο κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο, το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, ανομίας και ατιμωρησίας, την αποσάθρωση της κοινωνικής ασφάλισης, τη μεγάλη κρίση θεσμών και αξιών.
3) Αποδοκιμάζουν τις ασκούμενες πολιτικές που ούτε και τώρα στην ύστατη ώρα, δεν συγκρούονται με το λαϊκισμό, το πελατειακό σύστημα, τις συντεχνίες, τα κατεστημένα συμφέροντα και κάθε μορφή διαφθοράς, αδιαφάνειας και παρασιτισμού, που προστατεύουν τους ισχυρούς εις βάρος των αδυνάτων, που διατηρούν ακόμα προνόμια και ασυλίες.
4) Καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες «οριζόντιες» περικοπές, που μεταφέρουν όλα τα βάρη στους μισθωτούς και συνταξιούχους, στα μεσαία και μικρά εισοδήματα, στους πλέον αδύναμους πολίτες, που υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης, αφήνοντας στο απυρόβλητο άλλες κατηγορίες και κυρίως αυτούς που έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη δημιουργία της.
5) Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις επαναλαμβανόμενες άδικες και ασύμμετρες περικοπές στις αποδοχές των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας στην ενέργεια και αποστρατεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους και το μέγεθος της προσφοράς τους.
6) Αντιδρούν στις επαχθείς ρυθμίσεις του Ν.4387/16, που εντάσσουν τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, στον Ε.Φ.Κ.Α., επιβάλλουν κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και ηθικής, ασφαλιστική ισοπέδωση και υπονομεύουν το κύρος και την αξιοπρέπειά τους.
7) Ηθελημένα αγνοούν στην Κυβέρνηση, τους λόγους για τους οποίους τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και των Ενόπλων Δυνάμεων ΟΥΔΕΠΟΤΕ εντάχθηκαν στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά υπάγονταν διαχρονικά και μέχρι την ψήφιση του νόμου 4387/2016 σε ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς.
8) Παραγνωρίζεται ότι οι αποδοχές των στελεχών αυτών δεν αποτελούν προϊόν συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως αυτό συμβαίνει με τους άλλους εργαζόμενους, αλλά καθορίζονται μονομερώς από την πολιτεία.
9) Σκοπίμως αγνοούν ότι τα ανωτέρω στελέχη κρίνονται κάθε έτος και δεν αποχωρούν από την υπηρεσία τους «οικεία βουλήσει», επομένως δημιουργείται εις βάρος τους μείζον πρόβλημα δυσμενούς μεταχείρισης, λόγω του μειωμένου συντελεστή στο ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης κ.ο.κ.
10) Εκφράζουν την έντονη αγανάκτησή τους για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό με τις νέες επονείδιστες περικοπές στους αποστράτους, ύψους έως 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και για τη φορολογική αφαίμαξη με τη δραματική
μείωση του αφορολογήτου εισοδήματος, με τις νέες αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, του Ν. 4472/17, που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.
11) Καταδικάζουν τις νέες περικοπές στις αποδοχές των στελεχών των Σ.Α. στην ενέργεια, καθώς και την αήθους έμπνευσης εισαγωγή της «προσωπικής διαφοράς», αφού είναι «προδιαγεγραμμένη» η πορεία της, όπως έγινε με τους συνταξιούχους του Ν. 4387/16.
12) Απαιτούν άρση των αδικιών, άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Σ τ Ε και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επαναφορά των αποδοχών και συντάξεων του Ν.4093/12, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση με το Ν. 4337/15 και επανασύνδεση των συντάξεων με τις αποδοχές των στελεχών στην ενέργεια των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
13) Συστρατεύουν όλες τις δυνάμεις τους, για αυτόνομη λειτουργία και οικονομική αυτοτέλεια του βιώσιμου ασφαλιστικού τους Φορέα ΤΕΑΠΑΣΑ, με την επαναφορά και αποκατάσταση των αποθεματικών στα μεγέθη του έτους 2012 και τη διατήρηση του συνόλου της περιουσίας των επικουρικών και προνοιακών τομέων ασφάλισης των μετόχων και μερισματούχων των Σωμάτων Ασφαλείας.
14) Εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, για την καταφανή αναντιστοιχία εκπροσώπησης των αποστράτων αστυνομικών και συνταξιούχων υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας στο νέο ασφαλιστικό φορέα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.), για τη μη θεσμοθέτηση αυτόνομης Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ με θέματα μόνο των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ, καθώς και τη συνεχιζόμενη μη αναλογική εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.).
15) Στηρίζουν ανεπιφύλακτα, τις προσπάθειες των Αρχηγείων των Σ.Α. και των Διοικητικών Συμβουλίων του ΤΕΑΠΑΣΑ και των συνδικαλιστικών ενώσεων των στελεχών των Σ.Α. στην ενέργεια που έχουν κοινό τόπο τη βελτίωση του ασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου και της οικονομικής θέσης των αποστράτων και εν ενεργεία στελεχών, καθώς και τη δημιουργία ενιαίου κλάδου υγείας, σταδιακά για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.
16) Δηλώνουν απερίφραστα την αμέριστη συμπαράστασή τους, στους εν ενεργεία συναδέλφους τους, στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν, κάτω από δυσμενείς συνθήκες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους όρους τάξεως, ασφαλείας και κοινωνικής γαλήνης, στους πολίτες.
17) Αγωνιούν για το μέλλον της πατρίδας, για τη συνεχή συρρίκνωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, για την έλλειψη σχεδίου ανάκαμψης και αναπτυξιακής προοπτικής που θα φέρει αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα, αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση των ανέργων, περιορισμό της μετανάστευσης Ελλήνων επιστημόνων, εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και ενίσχυση της εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.
18) Δηλώνουν όλοι οι απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας, σε αρραγή ενότητα και ομοψυχία με τους εν ενεργεία συναδέλφους, ότι θα σταθούν όρθιοι μπροστά στις πλέον μελανές ψηφίδες μια παρακμιακής τρικυμίας, ότι δεν θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα και θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις, μέχρι η δικαιοσύνη να γίνει πράξη, γιατί πάνω από όλα θέλουν την Πατρίδα τους περήφανη μαζί με το λαό της.
19) Τέλος εξουσιοδοτούν το Προεδρείο του Συνεδρίου να υποβάλει το παρόν προς όλους τους αρμόδιους φορείς».
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας
Προωθείται ανέγερση μνημείου για τους 13 πεσόντες υπερασπιστές τού Λιτοχώρου (30 - 31/3/1946)
* ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ. ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ.
* ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ. ΕΞΕΛΕΓΗ ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΣ.
Πρόταση για ανέγερση μνημείου πεσόντων στο Λιτόχωρο κατά την έναρξη της τελευταίας φάσης τού Εμφύλιου, κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.Σ.Α.) Ν.Πιερίας, Δημήτριο Αδαμόπουλο, σε ομιλία που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου τής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας.
Το συνέδριο αυτό έγινε το διήμερο 26 και 27 Μαΐου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο των Κατασκηνώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, με την παρουσία τού Προέδρου τού Σ.Α.Σ.Α. Πιερίας Δ.Αδαμόπουλου και του Γραμματέα Χρήστου Δέλλα.
Πρόταση για ανέγερση μνημείου τιμής και μνήμης των υπερασπιστών Χωροφυλάκων και Στρατιωτών τού Λιτοχώρου (30-31/3/1946)
Πρόκειται για ανέγερση μνημείου προς τιμήν των εννέα Χωροφυλάκων και των τριών Στρατιωτών που έπεσαν υπέρ Πατρίδος, στο Λιτόχωρο, το βράδυ Σαββάτου 30ης Μαρτίου 1946 προς ξημερώματα Κυριακής 31ης Μαρτίου 1946, ημέρας Εθνικών Εκλογών, ύστερα από επίθεση ένοπλων στασιαστών κομμουνιστών στον Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου αλλά και στο Μεταβατικό Απόσπασμα. Η ημέρα αυτή καταγράφτηκε ως η έναρξη της τελευταίας φάσης τού Εμφύλιου 1946 - 1949 στην Ελλάδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σ’ εκείνη την επίθεση έχασε τη ζωή της και μια γυναίκα, κάτοικος Λιτοχώρου, που ήταν το 13ο θύμα τής επίθεσης και η οποία χαρακτηρίστηκε ως Εθνομάρτυς. Το όνομά της μνημονεύθηκε, για πρώτη φορά, στη φετινή Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεων των ψυχών των πεσόντων, που τελέστηκε στο Λιτόχωρο. Στην ίδια εκδήλωση, ένας πολίτης εξέφρασε την επιθυμία να συνεισφέρει οικονομικά για την ανέγερση μνημείου.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ως προς το ζήτημα του μνημείου πεσόντων, πρόκειται για μια δεύτερη προσπάθεια ανέγερσης δεδομένου ότι στο Λιτόχωρο υπήρχε κάποτε μνημείο τιμής. Ωστόσο, κάποιοι το έριξαν με προφανή σκοπό να μην υπάρχει εκεί και να μη θυμίζει την ξαφνική επίθεση που έγινε σε
ημέρα Δημοκρατικών Εκλογών, να μη θυμίζει τον θάνατο Χωροφυλάκων και Στρατιωτών που υπερασπίζονταν τη Δημοκρατία και την Πατρίδα.
Όπως, κατ’ επανάληψη, έχει επίσημα δηλώσει ο κ. Αδαμόπουλος, η ανέγερση μνημείου δεν έχει χαρακτήρα αναμόχλευσης παλιών παθών και ξυσίματος πληγών, σε καμία περίπτωση δεν έχει κομματικό χαρακτήρα, αλλά έχει τον χαρακτήρα τιμής και μνήμης στους πεσόντες υπερασπιστές τής Δημοκρατίας και της Πατρίδας.
Επιπλέον, επιδιώκεται η προώθηση της ιστορικής μνήμης στις νεότερες γενιές ως προς τις καταστροφές, τα μαρτύρια, τους θανάτους και γενικά όλα τα δεινά που επέφερε ο εμφύλιος σπαραγμός, καθώς επίσης και οι παντός είδους αρνητικές συνέπειες που είχε, για όλες τις πλευρές, ο εμφύλιος, μέχρι τις μέρες μας.
Ακόμη, ως προς την τελετή που γίνεται στο Λιτόχωρο κάθε χρόνο, αυτή δεν αποτελεί γιορτή μίσους, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Δεν είναι καν γιορτή. Είναι Επιμνημόσυνη Δέηση. Τα παιδιά και οι λοιποί συγγενείς των θυμάτων έχουν θρησκευτικό καθήκον και οπωσδήποτε δικαίωμα να τιμούν την ιερή μνήμη των νεκρών τους. Επομένως, κάθε χρόνο τελούν Μνημόσυνο στον τόπο τής θυσίας υπέρ αναπαύσεως των νεκρών τους.
Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Ν.Πιερίας προωθεί την ίδρυση μουσείουΣτην ίδια ομιλία ο κ. Αδαμόπουλος κατέθεσε και μια άλλη πρόταση και ζήτησε την κατά τόπους στήριξη των Συνδέσμων Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, ήδη έχει αρχίσει η συλλογή στολών, παρασήμων, ιστορικών εγγράφων, διαφόρων αντικειμένων και άλλων στοιχείων που αφορούν την εθνική δράση των Σωμάτων Ασφαλείας σε περιόδους πολέμων αλλά και σε περιόδους ειρήνης.
Με την ανακοίνωση αυτή, το Δ.Σ. των Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας καλεί παλιές οικογένειες Σωμάτων Ασφαλείας, νεότερες οικογένειες στελεχών αλλά και πολίτες που διαθέτουν τέτοιου είδους αντικείμενα και στοιχεία, να τα προσφέρουν στο υπό ίδρυση μουσείο προκειμένου αφενός μεν τη διάσωσή τους, αφετέρου δε την προβολή τους, με σκοπό την ιστορική μνήμη, και μόνο.
Όσοι διαθέτουν τέτοιου είδους στοιχεία, μπορούν να επικοινωνούν με τον Πρόεδρο Δημήτριο Αδαμόπουλο στο τηλέφωνο 6947 071 556, καθώς επίσης και με τον Γραμματέα Χρήστο Δέλλα στο τηλέφωνο 6945 119 114. Κατά την παράδοση - παραλαβή των αντικειμένων, θα υπογράφεται και σχετικό πρωτόκολλο μεταξύ εκείνων που προσφέρουν τα αντικείμενα και μεταξύ τού Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας.
Το ψήφισμα του 18ου ΣυνεδρίουΚατά τα άλλα, στο 18ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, μετά από εισήγηση του Προέδρου τού Συνεδρίου, μετά από διεξαγωγή συζήτησης και ανταλλαγή απόψεων, εγκρίθηκε ομόφωνα ένα ψήφισμα, το οποίο έχει ως εξής:
Οι Σύνεδροι του 18ου Συνεδρίου
«1) Αποτίουν φόρο τιμής, στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που θυσιάσθηκαν στο βωμό του καθήκοντος στον αγώνα τους για την προστασία των έννομων αγαθών στην κοινωνία και την Πατρίδα μας και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους προς τους συγγενείς και τους συναδέλφους τους.
2) Ανησυχούν για τη συνεχώς επιδεινούμενη κρίση, στη Χώρα μας, την εκτεταμένη ανεργία, τη μεγαλύτερη αναγκαστική «μετανάστευση» των νέων από τη χώρα τους, την επιβολή νέων επώδυνων ισοπεδωτικών πολιτικών που οδηγούν συνεχώς ανθρώπους στο κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο, το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, ανομίας και ατιμωρησίας, την αποσάθρωση της κοινωνικής ασφάλισης, τη μεγάλη κρίση θεσμών και αξιών.
3) Αποδοκιμάζουν τις ασκούμενες πολιτικές που ούτε και τώρα στην ύστατη ώρα, δεν συγκρούονται με το λαϊκισμό, το πελατειακό σύστημα, τις συντεχνίες, τα κατεστημένα συμφέροντα και κάθε μορφή διαφθοράς, αδιαφάνειας και παρασιτισμού, που προστατεύουν τους ισχυρούς εις βάρος των αδυνάτων, που διατηρούν ακόμα προνόμια και ασυλίες.
4) Καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες «οριζόντιες» περικοπές, που μεταφέρουν όλα τα βάρη στους μισθωτούς και συνταξιούχους, στα μεσαία και μικρά εισοδήματα, στους πλέον αδύναμους πολίτες, που υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης, αφήνοντας στο απυρόβλητο άλλες κατηγορίες και κυρίως αυτούς που έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη δημιουργία της.
5) Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις επαναλαμβανόμενες άδικες και ασύμμετρες περικοπές στις αποδοχές των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας στην ενέργεια και αποστρατεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους και το μέγεθος της προσφοράς τους.
6) Αντιδρούν στις επαχθείς ρυθμίσεις του Ν.4387/16, που εντάσσουν τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, στον Ε.Φ.Κ.Α., επιβάλλουν κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και ηθικής, ασφαλιστική ισοπέδωση και υπονομεύουν το κύρος και την αξιοπρέπειά τους.
7) Ηθελημένα αγνοούν στην Κυβέρνηση, τους λόγους για τους οποίους τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και των Ενόπλων Δυνάμεων ΟΥΔΕΠΟΤΕ εντάχθηκαν στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά υπάγονταν διαχρονικά και μέχρι την ψήφιση του νόμου 4387/2016 σε ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς.
8) Παραγνωρίζεται ότι οι αποδοχές των στελεχών αυτών δεν αποτελούν προϊόν συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως αυτό συμβαίνει με τους άλλους εργαζόμενους, αλλά καθορίζονται μονομερώς από την πολιτεία.
9) Σκοπίμως αγνοούν ότι τα ανωτέρω στελέχη κρίνονται κάθε έτος και δεν αποχωρούν από την υπηρεσία τους «οικεία βουλήσει», επομένως δημιουργείται εις βάρος τους μείζον πρόβλημα δυσμενούς μεταχείρισης, λόγω του μειωμένου συντελεστή στο ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης κ.ο.κ.
10) Εκφράζουν την έντονη αγανάκτησή τους για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό με τις νέες επονείδιστες περικοπές στους αποστράτους, ύψους έως 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και για τη φορολογική αφαίμαξη με τη δραματική
μείωση του αφορολογήτου εισοδήματος, με τις νέες αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, του Ν. 4472/17, που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.
11) Καταδικάζουν τις νέες περικοπές στις αποδοχές των στελεχών των Σ.Α. στην ενέργεια, καθώς και την αήθους έμπνευσης εισαγωγή της «προσωπικής διαφοράς», αφού είναι «προδιαγεγραμμένη» η πορεία της, όπως έγινε με τους συνταξιούχους του Ν. 4387/16.
12) Απαιτούν άρση των αδικιών, άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Σ τ Ε και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επαναφορά των αποδοχών και συντάξεων του Ν.4093/12, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση με το Ν. 4337/15 και επανασύνδεση των συντάξεων με τις αποδοχές των στελεχών στην ενέργεια των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
13) Συστρατεύουν όλες τις δυνάμεις τους, για αυτόνομη λειτουργία και οικονομική αυτοτέλεια του βιώσιμου ασφαλιστικού τους Φορέα ΤΕΑΠΑΣΑ, με την επαναφορά και αποκατάσταση των αποθεματικών στα μεγέθη του έτους 2012 και τη διατήρηση του συνόλου της περιουσίας των επικουρικών και προνοιακών τομέων ασφάλισης των μετόχων και μερισματούχων των Σωμάτων Ασφαλείας.
14) Εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, για την καταφανή αναντιστοιχία εκπροσώπησης των αποστράτων αστυνομικών και συνταξιούχων υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας στο νέο ασφαλιστικό φορέα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.), για τη μη θεσμοθέτηση αυτόνομης Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ με θέματα μόνο των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ, καθώς και τη συνεχιζόμενη μη αναλογική εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.).
15) Στηρίζουν ανεπιφύλακτα, τις προσπάθειες των Αρχηγείων των Σ.Α. και των Διοικητικών Συμβουλίων του ΤΕΑΠΑΣΑ και των συνδικαλιστικών ενώσεων των στελεχών των Σ.Α. στην ενέργεια που έχουν κοινό τόπο τη βελτίωση του ασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου και της οικονομικής θέσης των αποστράτων και εν ενεργεία στελεχών, καθώς και τη δημιουργία ενιαίου κλάδου υγείας, σταδιακά για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.
16) Δηλώνουν απερίφραστα την αμέριστη συμπαράστασή τους, στους εν ενεργεία συναδέλφους τους, στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν, κάτω από δυσμενείς συνθήκες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους όρους τάξεως, ασφαλείας και κοινωνικής γαλήνης, στους πολίτες.
17) Αγωνιούν για το μέλλον της πατρίδας, για τη συνεχή συρρίκνωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, για την έλλειψη σχεδίου ανάκαμψης και αναπτυξιακής προοπτικής που θα φέρει αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα, αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση των ανέργων, περιορισμό της μετανάστευσης Ελλήνων επιστημόνων, εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και ενίσχυση της εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.
18) Δηλώνουν όλοι οι απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας, σε αρραγή ενότητα και ομοψυχία με τους εν ενεργεία συναδέλφους, ότι θα σταθούν όρθιοι μπροστά στις πλέον μελανές ψηφίδες μια παρακμιακής τρικυμίας, ότι δεν θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα και θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις, μέχρι η δικαιοσύνη να γίνει πράξη, γιατί πάνω από όλα θέλουν την Πατρίδα τους περήφανη μαζί με το λαό της.
19) Τέλος εξουσιοδοτούν το Προεδρείο του Συνεδρίου να υποβάλει το παρόν προς όλους τους αρμόδιους φορείς».
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας
Κατά τη δεύτερη μέρα τού 18ου Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν και αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου τής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας. Μετά το πέρας τής μυστικής ψηφοφορίας ακολούθησε διαλογή των ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή (καταμέτρηση ψηφοδελτίων και σταυρών) και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία στο νέο Δ.Σ. εκλέγονται:
Χριστακόπουλος Ευάγγελος (Αθήνα)
Αναγνώστου Γρηγόριος (Ηλιούπολη Αθηνών)
Βοργιάς Κωνσταντίνος (Αχαΐα)
Καλογιάννης Νικήτας (Ηράκλειο)
Κουτσοποδιώτης Οδυσσεύς (Αθήνα)
Μπέττας Δημήτριος (Αθήνα)
Παλιακασης Βασίλειος (Κόρινθος)
Πανόπουλος Δημήτριος (Αθήνα)
Παπαδήμας Χρυσόστομος (Αθήνα)
Παπαδόπουλος Νικόλαος (Πέλλα)
Παπουτσής Κωνσταντίνος (Χαλκιδική)
Τέντε Παναγιώτα (Αθήνα)
Τσαβδαρτζής Ιωάννης (Ροδόπη)
Τσιβίκης Ηλίας (Αθήνα)
Χρυσόμαλλος Θεόδωρος (Λάρισα)
Εξελεγκτική Επιτροπή
Ντούφας Χρήστος (Αθήνα)
Ουρανος Νικόλαος (Ηράκλειο)
Τσακπίνης Βασίλειος (Λέσβος).
Κατανομή Αξιωμάτων στο Δ.Σ. (2/6/2017)
Πρόεδρος: Χριστακόπουλος Ευάγγελος (Αθήνα)
Α’ Αντιπρόεδρος: Μπέττας Δημήτριος (Αθήνα)
Β’ Αντιπρόεδρος: Βοργιάς Κωνσταντίνος (Αχαΐα)
Γ’ Αντιπρόεδρος: Παπαδόπουλος Νικόλαος (Πέλλα)
Γενικός Γραμματέας: Κουτσοποδιώτης Οδυσσεύς (Αθήνα)
Ειδικός Γραμματέας: Πανόπουλος Δημήτριος (Αθήνα)
Ταμίας: Τσιβίκης Ηλίας (Αθήνα)
Βοηθός Ταμία: Παπαδήμας Χρυσόστομος (Αθήνα)
Χριστακόπουλος Ευάγγελος (Αθήνα)
Αναγνώστου Γρηγόριος (Ηλιούπολη Αθηνών)
Βοργιάς Κωνσταντίνος (Αχαΐα)
Καλογιάννης Νικήτας (Ηράκλειο)
Κουτσοποδιώτης Οδυσσεύς (Αθήνα)
Μπέττας Δημήτριος (Αθήνα)
Παλιακασης Βασίλειος (Κόρινθος)
Πανόπουλος Δημήτριος (Αθήνα)
Παπαδήμας Χρυσόστομος (Αθήνα)
Παπαδόπουλος Νικόλαος (Πέλλα)
Παπουτσής Κωνσταντίνος (Χαλκιδική)
Τέντε Παναγιώτα (Αθήνα)
Τσαβδαρτζής Ιωάννης (Ροδόπη)
Τσιβίκης Ηλίας (Αθήνα)
Χρυσόμαλλος Θεόδωρος (Λάρισα)
Εξελεγκτική Επιτροπή
Ντούφας Χρήστος (Αθήνα)
Ουρανος Νικόλαος (Ηράκλειο)
Τσακπίνης Βασίλειος (Λέσβος).
Κατανομή Αξιωμάτων στο Δ.Σ. (2/6/2017)
Πρόεδρος: Χριστακόπουλος Ευάγγελος (Αθήνα)
Α’ Αντιπρόεδρος: Μπέττας Δημήτριος (Αθήνα)
Β’ Αντιπρόεδρος: Βοργιάς Κωνσταντίνος (Αχαΐα)
Γ’ Αντιπρόεδρος: Παπαδόπουλος Νικόλαος (Πέλλα)
Γενικός Γραμματέας: Κουτσοποδιώτης Οδυσσεύς (Αθήνα)
Ειδικός Γραμματέας: Πανόπουλος Δημήτριος (Αθήνα)
Ταμίας: Τσιβίκης Ηλίας (Αθήνα)
Βοηθός Ταμία: Παπαδήμας Χρυσόστομος (Αθήνα)