Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΙΟΝ

Στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΙΟΝ
Ο αρχαιολογικός πλούτος του Δίου αλλά και το πλουσιοπάροχα αναδυόμενο στην παρολύμπια περιοχή, το νερό ως η πηγή ζωής, αποτελούν το εκφραστικό πλαίσιο του συμποσίου ζωγραφικής που θα υλοποιήσουν στην ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, δώδεκα καλλιτέχνες-μέλη του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) το διάστημα από τη Δευτέρα 19 έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου. 


Το θεματολόγιο του συμποσίου «Νερό και Αρχαιότητες» το οποίο συνάδει με τη βασική ιδιαιτερότητα των ανασκαφών στο Δίον, θα αποτελέσει το πρώτο μέρος (διάστημα 1-7 έως 17-7) από τις τέσσερεις εκθέσεις του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. που θα παρουσιασθούν στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου Πιερίας από την ημέρα της τελετής έναρξης του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017, το Σάββατο 1 Ιουλίου, μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Οι καλλιτέχνες που θα εργαστούν στον επισκέψιμο χώρο των ανασκαφών και θα εμπνευστούν αντλώντας ιδέες και εικόνες αντικρίζοντας τα σπουδαία ευρήματα, θα προσεγγίσουν το εκφραστικό τους αντικείμενο όχι μόνο από τη θεματολογική πλευρά αλλά και από το συγκερασμό της αρχαίας με τη σύγχρονη τέχνη. Στη διάρκεια της δημιουργίας τους οι εικαστικοί καθ΄ όλη την διάρκεια της μέρας θα συνομιλούν με τους επισκέπτες, αναλύοντας την προσέγγιση και τις τεχνικές τους.

Για την πραγματοποίηση αυτού του από κάθε πλευρά αξιόλογου συμποσίου ζωγραφικής, καθοριστική είναι η στήριξη και συμβολή της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας Ελένης Παπασταύρου, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στο εγχείρημα των καλλιτεχνών που προέρχονται από δύο τοπικούς συλλόγους, τον Σύλλογο Εικαστικών Πιερίας και τον Σύλλογο Εικαστικών Καλλιτεχνών Πολυγύρου, πέρα βέβαια από τον βορειοελλαδίτικο συλλογικό τους φορέα όπου είναι τακτικά και ενεργά μέλη.

Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) ο οποίος συνεργάστηκε και στο παρελθόν με τον Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε., ανέθεσε την παραγωγή της αξιόλογης έκθεσης στους καλλιτέχνες της Βόρειας Ελλάδας, με γνώμονα την δέουσα τιμή στον καθηγητή αρχαιολογίας Δημήτριο Παντερμαλή που αποτελεί και το τιμώμενο πρόσωπο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, τον επιστήμονα που πάνω από τέσσερεις δεκαετίες συντόνιζε το ανασκαφικό έργο στο Δίον.

Το θεματολόγιο «Νερό και Αρχαιότητες» επιλέχθηκε και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Παντερμαλή στην προ ολίγων εβδομάδων συνάντηση εργασίας στο Δίον (σχετική φωτογραφία), παρουσία των μελών της διοίκησης του ΟΡ.ΦΕ.Ο., τους Γρηγόρη Παπαχρήστο-πρόεδρο και Νικόλαο Πασχαλούδη-γενικό γραμματέα, καθώς και του προέδρου του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. Κωνσταντίνου Παλιάν.

Οι καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετέχουν στο συμπόσιο και θα απολαύσουμε τις δημιουργίες τους, είναι οι: Γιάννης Αδαμαντίδης, Σοφία Αμπερίδου, Γιώργος Αρσένης, Λίνα Γιαμούζη, Ιβάνκα Ιβάνοβα, Ντορότα Καραηλία, Αφροδίτη Καραμανλή, Ευφροσύνη Λιάρα, Χάρης Μητρούσης, Λουίζα Μπελογιάννη, Κωνσταντίνος Παλιάν και Χρήστος Πειραλής.