Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Καταγγελία της WWF Ελλάς για τους δασικούς χάρτες και η απάντηση του Υπουργού.

WWF: Ο υπουργός περιβάλλοντος παρακάμπτει το ΣτΕ και δημιουργεί «τρύπιους» δασικούς χάρτες!

Δυστυχώς ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος φαίνεται ότι αδυνατεί να ξεφύγει από πρακτικές του παρελθόντος: με προχθεσινή τροπολογία του (1246/98) σε άσχετο νομοσχέδιο, ζητάει από τη Βουλή να εγκρίνει με νόμο αντισυνταγματική υπουργική απόφαση που «βολεύει» αυθαίρετους οικισμούς σε δασική γη.


Η υπουργική απόφαση για τις «οικιστικές πυκνώσεις» που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2016 (ΦΕΚ ΑΑΠ 145) έχει προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης από το WWF Ελλάς και άλλους φορείς. Τον περασμένο Ιούλιο, το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι παραβιάζει δύο άρθρα του Συντάγματος και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Επιχειρώντας να παρακάμψει τη Δικαιοσύνη, ο υπουργός κατέθεσε προχθές την ίδια υπουργική απόφαση στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας της τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο, ζητώντας από τους βουλευτές να συνεργήσουν στην τακτοποίηση αυθαίρετων οικισμών σε δασική γη, ενώ εκκρεμεί η τελική απόφαση του ΣτΕ.

Γιατί ο υπουργός δεν θέλει να εκδοθεί η οριστική απόφαση για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων αυτών; Λίγες μόνο μέρες μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, γιατί βιάζεται να διευκολύνει όσους έχουν αυθαίρετα οικοδομήσει μέσα σε δάση;

Το WWF Ελλάς θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον δασικό πλούτο της χώρας απέναντι στην παρανομία, την αυθαιρεσία και το πελατειακό κράτος. Παράλληλα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το μόνο πραγματικό «όπλο» που έχει ο πολίτης στα χέρια του - το δικαίωμα να προσφεύγει στα δικαστήρια, και να ζητά την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

ΠΗΓΗ:  http://www.wwf.gr/news/2000-o-ypourgos-perivallontos-parakamptei-to-ste-kai-dimiourgei-trypious-dasikoys-xartes



Απάντηση του Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου, σε δημοσίευμα της WWF:
"Με τις παρεμβάσεις μας, εξασφαλίζουμε την θωράκιση και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών στη χώρα"

Σχετικά με χθεσινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η WWF, με τίτλο "Ο υπουργός περιβάλλοντος παρακάμπτει το ΣτΕ και δημιουργεί «τρύπιους» δασικούς χάρτες!", το οποίο αναφέρεται στην τροπολογία που έχει καταθέσει το ΥΠΕΝ, σχετικά με τις οικιστικές πυκνώσεις, στο ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:


"Ας είμαστε ειλικρινείς.

1. Η τροπολογία που υποβάλαμε στη Βουλή, την Τετάρτη, είναι αντιγραφή της υφιστάμενης Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) του κ. Γιάννη Τσιρώνη, χωρίς να προσθέσουμε ούτε ένα κόμμα, που να δημιουργεί περιθώριο νομιμοποίησης αυθαιρέτων ή επιπλέον τσιμεντοποίησης των δασών, όπως παραπλανητικά ανακοινώνει το WWF. Αντίθετα, βάζει τέρμα στην αυθαιρεσία.

2. Προφανώς σεβόμαστε και υπακούμε στις αποφάσεις του ΣτΕ. Αυτό δηλώνει εξάλλου η κατάθεση της τροπολογίας, η οποία λαμβάνει υπόψη όσα γίνονται δεκτά ήδη στην απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, σχετικά με την ΥΑ των οικιστικών πυκνώσεων.

3. Η τροπολογία, όπως και η πρόβλεψη των οικιστικών πυκνώσεων στο νόμο 4389/16, έχει ως αποκλειστικό στόχο τη θωράκιση της διαδικασίας, μέχρι και την ολική κύρωση των δασικών χαρτών. Εξαιρεί προσωρινά τις οικιστικές πυκνώσεις από την ανάρτηση, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έκανε και η ΥΑ του κ. Γιάννη Τσιρώνη, και σε καμία περίπτωση δεν αφορά σε πολεοδόμηση και σε τακτοποίηση αυθαίρετων.

4. Ήδη έχει ανακοινωθεί, και δεν πρέπει να αγνοείται αυτό στο δημόσιο διάλογο, η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και η προετοιμασία νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, εντός του 2017, ώστε να αναρτηθούν και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και σε αυτές τις περιοχές. Κανένα σημείο της χώρας δεν θα μείνει χωρίς κατάρτιση και ολική κύρωση δασικών χαρτών.

5. Εδώ και 2,5 χρόνια, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, έχουν αποδείξει ότι είναι οι πρώτοι, και οι μόνοι, σε βάθος 40 χρόνων, που χαράσσουν ουσιαστική δασική πολιτική, παίρνοντας την ευθύνη εφαρμογής της νομοθεσίας των δασικών χαρτών για την προστασία των δασών της χώρας. Γι' αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε τα σχόλια και τα τιτιβίσματα των περιβαλλοντικών φορέων.

6. Και στη δασική πολιτική απαιτούνται προτεραιότητες. Προσοχή, γιατί αν κάποιος ασχολείται με το δέντρο, μπορεί να χάσει το δάσος.

7. Σε κάθε περίπτωση η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, εάν έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Επιλέγουμε να πούμε περισσότερα, όταν ολοκληρώσουμε τους δασικούς χάρτες. Διότι, σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε το συντηρητισμό της no-action εναλλακτικής και να συνεχίσουμε να βολεύουμε αυτούς που βολεύονταν χωρίς δασικούς χάρτες".