Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

125.000 ΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΙΑΣΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Για τετραήμερο προσκύνημα μεταφέρθηκε από την Κατερίνη στο Ιάσιο Ρουμανίας το τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, που φυλάσσεται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως, κατόπιν αιτήματος της Ορθόδοξης Ρουμανικής Εκκλησίας και αδείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Το Ιερό Λείψανο μετέφερε εκκλησιαστική αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητροπόλεως αποτελούμενη από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Βαρνάβα Λεοντιάδη και τον Πρωτοπρ. Νικόλαο Φωτίου.

Το Ιερό Λείψανο έφθασε στο Ιάσιο με πτήση των ρουμανικών αερογραμμών και το υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο με πολλές τιμές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ. Θεοφάνης με κληρικούς και συνεργάτες. Να σημειωθεί ότι τόσο την υποδοχή όσο και το προσκύνημα προβλήθηκε σε ολόκληρη τη Ρουμανία μέσω της τηλεοράσεως και πολλών άλλων ΜΜΕ.

Το προσκύνημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης συνέπεσε με την ετήσια πανήγυρη της Πολιούχου Ιασίου, Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, ολόκληρο το σκήνωμα της οποίας φυλάσσεται στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό της πόλεως.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η μνήμη της Οσίας Παρασκευής στο Ιάσιο συγκεντρώνει χιλιάδες πιστούς από ολόκληρη τη Ρουμανία, οι οποίοι αυτή τη φορά είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και το λείψανο της Αγίας Αικατερίνης.

Την κυριώνυμη ημέρα, Κυριακή 14 Οκτωβρίου τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντων 20 Αρχιερέων.

Η Θ. Λειτουργία τελέστηκε υπαίθρια, επί ειδικής εξέδρας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ρουμανικής Κυβέρνησης, των τοπικών Αρχών και 11 χιλιάδων πιστών, που κατέκλυσαν στους χώρους τελέσεως της Θ. Λειτουργίας.

Την επίσημη ομιλία εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, ενώ αντιφώνησε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Θεοφάνης.

Καθόλο το τετραήμερο προσκύνημα, χιλιάδες πιστών προσκύνησαν, περιμένοντας σε ουρά 4 χιλιομέτρων επί πολλές ώρες, υπομένοντας το κρύο και την ορθοστασία. Αυτό αποτελεί πράγματι ένα φαινόμενο, που αποδεικνύει τη ζωντάνια της χριστιανικής πίστης μας.

Να σημειωθεί ότι η μεταφορά του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης στο Ιάσιο, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου 40 ετών από τα Εγκαίνια του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.















Γραφείο Τύπου Ι.Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος