Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και ο Κρητικός Σύλλογος «Το Ξαθέρι» τιμούν το Ολοκαύτωμα της Ι. Μονής Αρκαδίου

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού Πιερίας «Το Ξαθέρι» διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής της 152ης επετείου από το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.


Πρόκειται για την κορυφαία πράξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητών και το σημαντικότερο επεισόδιο της Κρητικής Επανάστασης του 1866.

Η εκδήλωση με τίτλο «Κρήτη μου το Αρκάδι σου θα λάμπει στους αιώνες, και θα μαθαίνει τους λαούς πως γίνονται οι αγώνες...» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 12 το πρωί, στον Κινηματογράφο «Ευκαρπίδη».

Με αφορμή την εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Tη δύσκολη εποχή την οποία διανύουμε, η ιστορική μνήμη αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά, ένα μεγάλο δάσκαλο για όλους μας. Η Μεγάλη Κρητική Επανάσταση αποτελεί την κορυφαία έκφραση του πόθου του Κρητικού λαού να ζήσει ελεύθερος. Αποκορύφωμα της υπήρξε το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου το 1866, ένα ιστορικό ορόσημο.Το Αρκάδι για όλους εμάς είναι το θυσιαστήριο της λευτεριάς, είναι ο φάρος που φωτίζει και τροφοδοτεί τα ιδανικά όλων των ελεύθερων ανθρώπων. Η ήττα των πολιορκημένων του Αρκαδίου έγινε νίκη, δίνοντας διαχρονικό αγωνιστικό μήνυμα σε όλους τους καταπιεσμένους λαούς της γης και διδάσκοντας το θάρρος και την αυταπάρνηση ενάντια στις δυνάμεις της βίας και της υποδούλωσης, με μοναδικό πολεμοφόδιο την Κρητική λεβεντιά και την πίστη στα ιδανικά του έθνους μας. Στη σημερινή εποχή της γενικότερης αμφισβήτησης και του εφησυχασμού των συνειδήσεων, το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου προσφέρεται για να αντλήσουμε πρότυπα ψυχικού σθένους και σεβασμού στις αξίες, που χαρακτηρίζουν την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του λαού μας. Οι ήρωες του Αρκαδίου λειτουργούν σαν ζωντανή ανάμνηση στο παρόν μας, μας διατηρούν σε εγρήγορση, μας καλούν σε αντίσταση απέναντι σε μια νέα, απρόσωπη φαινομενικά, αλλά επικίνδυνη πρόκληση: την ηθική έκπτωση αξιών και ιδανικών, κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής».