Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης: Τα Άτομα με Αναπηρία έχουν επιλογές!

Σε πρόσφατη ανάρτηση στο προσωπικό λογαριασμό της στο facebook, η οποία αναδημοσιεύτηκε σε τοπικά ιστολόγια η βουλευτής κα Σκούφα ανέφερε εσφαλμένα ότι «Τα άτομα με βαριά αναπηρία μπορούν να φοιτούν σε δημόσιες Δομές Εκπαίδευσης μέχρι τα … 24 τους χρόνια…, όμως μετά τα 24 τους χρόνια …επιστρέφουν στο σπίτι.

Είναι η μόνη δυνατότητα που υπάρχει μέχρι τώρα, όπου φυσικά στο σπίτι, όσο και να τα στηρίζει το οικογενειακό περιβάλλον, κατ` ουσίαν χάνονται οι όποιες αποκτηθείσες γνώσεις ή δεξιότητες.»

Και όμως η Πολιτεία αναγνωρίζει την υποχρέωση να στηρίξει τα Α.μεΑ που δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον εργατικό ιστό των τοπικών κοινωνιών και για αυτό έχει νομοθετήσει εδώ και 25 χρόνια τη λειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ. Η λειτουργία τους βασίζεται στη χορήγηση νοσηλίου από τον ΕΟΠΥΥ - νοσήλιο το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2005 - και από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Τα άτομα με αναπηρία επιστρέφουν στο σπίτι τους μόνο εφόσον το επιθυμεί (κακώς) ο γονέας/ κηδεμόνας/ δικαστικός συμπαραστάτης τους. Στο νομό μας η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης εδώ και χρόνια ασκεί αυτή τη δράση και παρέχει τις υπηρεσίες της σε 85 Α.μεΑ και τις οικογένειες τους με τα Κέντρα Διημέρευσης που διαθέτει. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσφέρουν τα κέντρα είναι λογοθεραπείες , εργοθεραπείες, φυσικοθεραπείες , άθληση, ψυχαγωγία, ιατρική παρακολούθηση, εξάσκηση στην αυτόνομη διαβίωση, όλα αυτά δηλαδή που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ή ακόμα και επαύξηση των δεξιοτήτων των Α.μεΑ.

Επίσης, η δια βίου μάθηση την οποία επικαλείται, σκοπό έχει την επαγγελματική κατάρτιση και τελικά την επαγγελματική αποκατάσταση, αποκατάσταση, η οποία είναι στόχος σε Α.μεΑ υψηλής λειτουργικότητας και όχι σε Α.μεΑ με βαριά αναπηρία. Η κατάρτιση γίνεται με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας από τα ΚΕΔΙΒΙΜ2 (πρώην Εξειδικευμένα Κέντρα Κοινωνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης) τομέα στον οποίο επίσης δραστηριοποιήθηκε η Μέριμνα τα προηγούμενα χρόνια καταρτίζοντας και επιδοτώντας δεκάδες Α.μεΑ.

Τέλος, γίνεται επίκληση της ανάγκης δημιουργίας δημόσιων (κρατικών) δομών με έργο παρεμφερές με αυτό των ΚΔΗΦ ενώ ενδεχομένως το κύριο θα ήταν η ουσιαστικότερη στήριξη των υφισταμένων και η διευκόλυνση δημιουργίας νέων μη κρατικών.

Τα παραπάνω έχουν κατατεθεί και εγγράφως πέρυσι στον εκπρόσωπο του Γραφείου του Πρωθυπουργού όταν επισκέφθηκε την πόλη μας εν όψει του Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Κεντρικής Μακεδονίας.

Καταλήγοντας απευθύνουμε πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους να έρθουν και να επισκεφτούν τις δομές μας και να μας γνωρίσουν. Εάν κάποιος γνωρίζει Α.μεΑ άνω των 14 ετών τα οποία είναι κλεισμένα στο σπίτι τους παρακαλούμε να ενημερώσει τους κηδεμόνες τους ότι μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με την κοινωνική υπηρεσία του Συλλόγου μας και να λάβουν επιπλέον πληροφορίες για τις επιλογές που έχουν.



Ο Πρόεδρος ΔΣ
Δημήτριος Καραπούλιος