Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ημερίδα Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας και Ιατρικού Συλλόγου με θέμα: «Διαβήτης και Εκπαίδευση»

ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ (14/11/2018) - Ημερίδα Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας και Ιατρικού Συλλόγου με θέμα: «Διαβήτης και Εκπαίδευση».

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη, μια ασθένεια που σε παγκόσμιο επίπεδο εξελίσσεται σε επιδημία, ο Σύλλογος Διαβητικών Πιερίας πραγματοποίησε, με μεγάλη επιτυχία, Ημερίδα με θέμα: «Διαβήτης και Εκπαίδευση».

Η Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου, στην Κατερίνη, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, είχε διαδραστικό και πανελλαδικό χαρακτήρα.


Η εκδήλωση









Η εκδήλωση στο σύνολό της τέλεσε υπό την αιγίδα τής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διαβητικών (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, της Εταιρίας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ), του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πιερίας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ), της Διασωστικής Ομάδας Ν.Πιερίας, της ΕΛΜΕ Πιερίας, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας, του Δ.ΙΕΚ Κατερίνης, αλλά και του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης. Το ψυχαγωγικό μέρος τής εκδήλωσης ανέλαβε η Φιλοτελική Ένωση Πιερίας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις για τους πολίτες τής Κατερίνης και της Πιερίας (δώρα και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, εκπαίδευση γύρω από τον διαβήτη, το διαβητικό πόδι, την υγιεινή των δοντιών, τη διατροφή και την άσκηση, πρώτες βοήθειες κλπ), ενώ προσφέρθηκαν και εδέσματα. Επίσης, οργανώθηκε και σχετική Έκθεση στην πλατεία Ελευθερίας Κατερίνης, από τις 12.00 το μεσημέρι έως και τις 5.00 το απόγευμα.

Χαιρετισμοί και Ομιλίες

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας, Σωτηρία Ουσταμπασίδου, ανοίγοντας τις εργασίες τής Ημερίδας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, το Προεδρείο, τους Ομιλητές, τους Φορείς και Συλλόγους.

Στη συνέχεια, τον λόγο έδωσε στον κ. Χρήστο Δαραμήλα, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων & Συλλόγων με Σακχαρώδη Διαβήτη, ο οποίος ενημέρωσε το κοινό για τη μεγάλη δράση της Ομοσπονδίας, σε πανελλαδικό επίπεδο, και κυρίως στον χώρο τής Εκπαίδευσης με σκοπό τη στήριξη παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη που φοιτούν σε σχολεία τής Χώρας.

Ακολούθως χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας Ηρακλής Τσανικίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η Αντιδήμαρχος Κατερίνης Πιπίτσα Μακρίδου, ο Διοικητής τού Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστης Μυστρίδης καθώς επίσης και ο Διευθυντής τής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Δημήτρης Συριανίδης.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, θέσεις στο Προεδρείο ανέλαβαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, Ηρακλής Τσανικίδης, και ο Πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού, Χρήστος Μανές, (Ιατροί Παθολόγοι με Μετεκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη), η Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών Έφη Μπάσδρα (η οποία και χαιρέτισε στην εκδήλωση), καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδροκρινολογικής Εταιρίας (Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων) Τζαντ Μούσλεχ Ζαδάλλα.

Οι εισηγητές

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν οι ομιλητές - εισηγητές τής Ημερίδας, με πρώτον τον Παθολόγο και μετεκπαιδευθέντα στην ασθένεια του Διαβήτη, Ιωάννη Τούρτα. Ακολούθως, μίλησαν η Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος Μαρία Τσαρούχα, ο Οδοντίατρος & Διδάκτωρ Στοματολογίας τού Α.Π.Θ. Αντώνιος Καλλιφατίδης, η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος & Υπεύθυνη της Ένωσης Διατροφολόγων - Διαιτολόγων Ν.Πιερίας Ε.Δ.Δ.Ε. Αυγή Καραΐσκου, η Ποδολόγος Ορθονυχιστής με Μετεκπαίδευση στο Διαβητικό Πόδι Έλενα Ματοπούλου, η Πτυχιούχος Ακαδημίας Ποδολόγων Ελλάδας, Ποδολόγος Ορθονυχιστής Ευαγγελία Δεδόγλου, καθώς επίσης και ο Βιολόγος M.S.c Εκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Χρήστος Δαραμήλας, ο οποίος, εκτός των άλλων που είπε, αναφέρθηκε στον σκοπό τής Ημερίδας ενώ ενημέρωσε και για σημαντικά θέματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διαβητικών (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) που έχουν επιλυθεί.

Ευχαριστίες και Βραβεύσεις

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας, Σωτηρία Ουσταμπασίδου, ευχαρίστησε όλους τούς Φορείς και Συλλόγους, τις Εθελοντικές Ομάδες και τους υποστηρικτές της Εκδήλωσης, ευχαρίστησε ονομαστικά τούς εκπροσώπους τους και πραγματοποίησε βραβεύσεις στις εθελόντριες νοσηλεύτριες του Νομού που στήριξαν παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη σε Δημοτικά Σχολεία τής Πιερίας τα οποία δεν διέθεταν Σχολικούς Νοσηλευτές.

Επιπλέον, η Πρόεδρος ευχαρίστησε την Εταιρία «VM BEAUTY» και την κ. Βίκυ Μήτρου που υποστήριξε το έργο και την Ημερίδα τού Συλλόγου Διαβητικών Νομού Πιερίας μοιράζοντας αρωματικά σαπουνάκια σε σχήμα πεταλούδας, το διαχρονικό σύμβολο της αλλαγής.

Η κ. Ουσταμπασίδου ευχαρίστησε επίσης την MT Orthodontics Μαρία Δ. Τερζίδου για την ενεργό στήριξη της εκδήλωσης, αλλά και τον Υποψήφιο Δήμαρχο Κατερίνης, Γιώργο Νταντάμη, που τίμησε με την παρουσία του την Ημερίδα.

Ακόμη, ο Σύλλογος Διαβητικών Πιερίας βράβευσε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τη Διασωστική Ομάδα και τους Σαμαρείτες Διασώστες, αναφέρθηκε στους Χορηγούς τής εκδήλωσης, ευχαρίστησε τον Μιχάλη Καμανατζή για τον ήχο, τον Ηλία Χρυσικό και το «Ράδιο Ενημέρωση» για τη στήριξη της Ημερίδας καθώς επίσης και τα Περίπτερα των Φορέων που αγκάλιασαν τις παράλληλες δράσεις τής Ημερίδας. Τέλος, ευχαριστίες εκφράστηκαν και στον Ιορδάνη Ναβροζίδη από τη Φιλοτελική Ένωση που είχε αναλάβει το ψυχαγωγικό μέρος τής Ημερίδας.

Οι Παράλληλες Δράσεις στην πλατεία Ελευθερίας

Οι παράλληλες δράσεις έγιναν, αμέσως μετά την Ημερίδα, στην πλατεία Ελευθερίας, όπου και προσφέρθηκαν πολλά δώρα αλλά και υπηρεσίες από τους Χορηγούς των Εκδηλώσεων (μπρελόκ αναμνηστικά, μπλουζάκια, βιβλία για την υγειά, ημερολόγια, μπάρες από καρδίας - Μπαρδάκης, Ελιές Κωνσταντόπουλος, MAXI χαρτομάντηλα, οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, μετρήσεις σακχάρου, εδέσματα και μακαρόνια ολικής άλεσης από τη ΜΙΣΚΟ και κοτόπουλο από Συρανίδη).

Ακόμη, η ΕΔΔΕ σε συνεργασία με την Πεπίτα (Διονυσία Ουσταμπασίδου) χάριζε παιχνίδια και προσέφερε ψυχαγωγία εκπαιδεύοντας τα παιδιά να τρώνε υγιεινά. Το 1ο ΕΠΑΛ Αισθητικής έκανε face painting σε παιδιά, ενώ η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας ήταν κοντά στην Ημερίδα και στις Παράλληλες Δράσεις επιβεβαιώνοντας τη συνεχή συνεργασία της με τον Σύλλογο Διαβητικών Πιερίας. Ακόμη, το ΔΙΕΚ Κατερίνης μαγείρεψε για όλους ενώ και το Ειδικό Σχολείο ΕΝΕΓΗΛ ανέδειξε το μεγάλο έργο του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μπουφές που προσφέρθηκε στην πλατεία Ελευθερίας ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος και αφορούσε τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Χορηγοί τής Ημερίδας και των Παράλληλων Δράσεων - Εκδηλώσεων

Χορηγοί: «Από Καρδιάς» Ξηροί Καρποί «Μπαρδάκη», Πτηνοτροφείο «Συρανίδη», Εταιρία «Κορφή», Εταιρία «Maxi», Ξενοδοχείο Mediterranean Hotel Ευαγγελία Ξυπτερά - Λάμπρου, Ευαγγελία Δέδογλου - Ποδολογικό Κέντρο στην Κατερίνη, Μαγειρείο «Ντούλας» στην Κατερίνη, Νερά «ΔΙΟΣ», Εταιρία Misko ολικής άλεσης, Dole μπανάνες, Φαρμακευτική Εταιρία Ascensia.