Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Τι περιμένεις;

Συνάδελφε, αν τα απογεύματα της Τρίτης περνάς έξω από τα γραφεία της Ε.Λ.Μ.Ε., στήσε αφτί. Το πιο πιθανό είναι ν’ ακούσεις φωνές. Μπορεί να νομίσεις ότι γίνεται κάποια μάχη.

Δεν έχεις άδικο. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουμε δώσει πολλές μάχες, άνισες τις πιο πολλές φορές. Προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε το σωματείο καταθέτοντας ένα πλήθος εποικοδομητικών προτάσεων, κάποιες από τις οποίες, μετά κόπων και βασάνων και εν μέσω αντεγκλήσεων, πέρασαν και έγιναν θέσεις τις Ε.Λ.Μ.Ε.


Ενδεικτικά αναφέρουμε:


➤ Με δική μας πρόταση καθιερώθηκε η δράση της εθελοντικής αιμοδοσίας, που γίνεται δύο φορές το χρόνο ενισχύοντας την τράπεζα αίματος της Ε.Λ.Μ.Ε.

➤ Με δικές μας προσπάθειες μετατράπηκε η κάρτα της Ο.Λ.Μ.Ε., που χορηγείται στα μέλη της Ε.Λ.Μ.Ε. την ημέρα των εκλογών, σε κάρτα προνομίων και εκπτώσεων, που συμβάλει στην οικονομική ανακούφιση των συναδέλφων, εφόσον επιλέξουν να την χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους.

➤ Με δική μας πρόταση και με αποκλειστικά δικές μας προσπάθειες ξεκίνησε η δικαστική διεκδίκηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού που αδίκως μας έχουν αφαιρεθεί στα χρόνια της κρίσης.

➤ Προτείναμε και υλοποιήσαμε την αναβίωση των ετήσιων χορών της Ε.Λ.Μ.Ε. που βελτίωσαν την εικόνα της Ε.Λ.Μ.Ε., βοήθησαν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συναδέλφων και ενίσχυσαν οικονομικά το ταμείο αλληλεγγύης. Ένας θεσμός που λειτούργησε για 2 χρόνια και εγκαταλείφτηκε ξανά με την αλλαγή του Προεδρείου το 2016.

➤ Προσπαθήσαμε και εν μέρει καταφέραμε, να περιοριστούν τα ψηφίσματα της Ε.Λ.Μ.Ε. για θέματα που είναι εντελώς άσχετα με τον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης. Να θυμίσουμε τα ψηφίσματα συμπαράστασης για τους εργαζόμενους της Coca Cola ή τους εργαζόμενους στη Mercedes Benz! Για να μην αναφέρουμε τον πόλεμο στη Συρία όπου καταδικάζονταν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, αλλά όχι οι Ρώσοι και επίσης τον πόλεμο στην Κριμαία, που τον κάναμε γαργάρα, γιατί όλοι οι πόλεμοι δεν είναι ίδιοι, όπως άλλωστε και η άσκηση βίας που διακρίνεται σε καλή και κακή!

➤ Επιχειρήσαμε, χωρίς αποτέλεσμα, να επιβάλουμε την βούληση των πολλών στους λίγους και να καθιερώσουμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της Ε.Λ.Μ.Ε. Δυστυχώς όμως οι λίγοι (κυριολεκτικά και μεταφορικά), όντας πλειοψηφία στο Δ.Σ. αντιστάθηκαν σθεναρά, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα τους να υπάρχουν συνδικαλιστικά μόνο μέσα από τα κομματικά τους ψηφοδέλτια.

➤ Στηρίξαμε έμπρακτα τους συναδέλφους αναπληρωτές, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν, πέρα από την ομηρεία της πολιτείας και έναν ιδιότυπο πόλεμο από τη δική μας Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Αντισταθήκαμε στις παρεμβάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή της σειράς κατάταξης στους πίνακες διορισμών. Διεκδικήσαμε το δικαίωμα τους στη σίτιση, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλους τους υπόλοιπους νομούς.

➤ Στηρίξαμε την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑ.Λ. και βρεθήκαμε μαζί με τους συναδέλφους μας και τους μαθητές στους δρόμους, την ίδια στιγμή που οι κυβερνητικοί κομματικοί συνδικαλιστές έπιναν καφέ στα γραφεία των κυβερνητικών βουλευτών και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν κάθε κινητοποίηση που θα μπορούσε να βλάψει την κυβέρνηση.

➤ Στηρίξαμε τους συναδέλφους μας Διευθυντές σχολικών μονάδων που αναγκάστηκαν με τηλεφωνική εντολή να πάρουν απλήρωτες υπερωρίες κατά παράβαση κάθε κανόνα αλλά και κάθε λογικής σε έναν νομό που είχε μέχρι πέρυσι πλεονάσματα. Καταγγείλαμε το γεγονός και φέραμε το θέμα στην Ε.Λ.Μ.Ε. η οποία αναγκάστηκε μετά από συνεχείς αναβολές και κωλυσιεργίες να βγάλει ένα κείμενο 5 σειρών με 4 μήνες καθυστέρηση!

➤ Αντιστεκόμαστε στη μετατροπή των συναδέλφων μας σε λάστιχο και την υποχρεωτική μετακίνησή τους μέχρι και σε 5 σχολεία για να συμπληρώσουν το διδακτικό τους ωράριο.

➤ Λέμε όχι στην υποχρεωτική διάθεση των συναδέλφων μας στα δημόσια Ι.Ε.Κ. ή σε κατ’ οίκων διδασκαλία για όλους τους λόγους που έχουμε κατά καιρούς επανειλημμένα αναφέρει.

➤ Με δικές μας προτάσεις μειώθηκε σταδιακά η ετήσια συνδρομή για την Ε.Λ.Μ.Ε. κατά 50% από το 2012 μέχρι σήμερα, γιατί δεν θέλαμε να είναι αυτή η δικαιολογία σου που δεν έρχεσαι να ψηφίσεις στις εκλογές για το συνδικαλιστικό σου όργανο.

➤Διεκδικήσαμε το δικαίωμα των συναδέλφων μας να αντιμετωπίζονται από το υπουργείο μας ισότιμα με τους στρατιωτικούς και τους δικαστικούς, οι σύζυγοι των οποίων παίρνουν κατά προτεραιότητα αποσπάσεις. Χάρη στην αναισθησία της πολιτείας, απορρίφθηκαν πολλές από τις αιτήσεις συναδέλφων μας για απόσπαση με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους να παραμένουν διαλυμένες, ενώ ταυτόχρονα στις ίδιες ειδικότητες προσλαμβάνονται αναπληρωτές! Για το συγκεκριμένο θέμα εισηγηθήκαμε στο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια, μία απόφαση που πάρθηκε μεν, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ!

➤ Σας ενημερώσαμε για τη διαδικασία με την οποία μπορείτε να αναγνωρίσετε την προϋπηρεσία σας από τον ιδιωτικό τομέα για βαθμολογική εξέλιξη.

➤ Ξεπεράσαμε τα στενά συνδικαλιστικά πλαίσια και με τις μικρές μας δυνάμεις ενημερώσαμε τους συναδέλφους μας για τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων υπηρεσίας, βοηθώντας τους να εξοικονομήσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ.

➤ Συμμετείχαμε σε όλα τα συνέδρια της Ο.Λ.Μ.Ε. από το 2012 (συνδικαλιστικά και εκπαιδευτικά) καταθέτοντας προτάσεις, που παρά την καθολική τους αποδοχή δεν ψηφίστηκαν ποτέ από τις κομματικές παρατάξεις! Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε την επαναφορά του ωραρίου μας στα προ του 2013 επίπεδα και την ταυτόχρονη μείωση του ωραρίου Διευθυντών και Υποδιευθυντών, μόνιμες Γραμματείες στα σχολεία, αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμο χρόνο χωρίς οικονομική επιβάρυνση κλπ

Συνάδελφε, στις Γενικές Συνελεύσεις και στις Συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. το δίκιο δεν το έχει όποιος έχει τα επιχειρήματα, αλλά όποιος φωνάζει πιο δυνατά. Είχαμε δύο επιλογές. Ή να υποταχθούμε στο δίκιο του φωνακλά ή να μάθουμε να φωνάζουμε κι εμείς. Προτιμήσαμε το δεύτερο, τουλάχιστον για όσο διάστηκα θα συνεχίσεις να μας στηρίζεις.

Συνάδελφε, μην περιμένεις τον από μηχανής Θεό. Μην περιμένεις μαγικά. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Όμως οι κομματικές παρατάξεις όχι μόνο δεν θα συνεισφέρουν ποτέ στη λύση τους, αλλά αντίθετα φροντίζουν να τα συντηρούν, γιατί μόνο έτσι θα έχουν λόγο ύπαρξης.

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018 δεν είναι βουλευτικές εκλογές. Μην τους δίνεις λευκή επιταγή. Μην τους αφήνεις ν’ αποφασίζουν για σένα. Μην τους αφήνεις να βγάζουν κείμενα που σε προσβάλλουν και υποβαθμίζουν το ρόλο του σωματείου.

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018 σου ζητάμε να θυσιάσεις 1,25 € το μήνα και 10 λεπτά από το χρόνο σου και να στηρίξεις το μοναδικό ενιαίο και πραγματικά ακομμάτιστο ψηφοδέλτιο της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών.


Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών