Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Θανάσης Λιακόπουλος: Σοβαρά ερωτήματα για τον Δήμαρχο Κατερίνης και το ζήτημα των μεταναστών:

➤ Έκανε σύσκεψη για ένα θέμα που είχε ήδη λυθεί;
➤ Το έλυσε μόνος του; 
➤ Ποιος ξεκίνησε το όλο ζήτημα;

Την εβδομάδα αυτή η τοπική μας κοινωνία αναστατώθηκε από το θέμα (;) της αναμενόμενης αφίξεως «εκατοντάδων / χιλιάδων» μεταναστών στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου της Κατερίνης, όπως αρχικά ενημερωθήκαμε. Όπως όλοι, έτσι και ο συνδυασμός μας και εγώ προσωπικά κινητοποιηθήκαμε για το ζήτημα, το οποίο φυσικά ανέλαβαν να αντιμετωπίσουν οι σημερινοί αρμόδιοι. Χθες Τετάρτη 12.12.2018 καλέσαμε όλους να συνεργαστούμε, προκειμένου να πετύχουμε όλοι μαζί το αποτέλεσμα που έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες, να μην βρεθούμε μπροστά σε μία ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μεταναστών σε μία τουριστική περιοχή.


Στη σύσκεψη της Τετάρτης, που άρχισε στις 12.20 το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Κατερίνης μας ανακοίνωσε ότι θα δώσει μάχη για το θέμα, θα πάει στην Αθήνα, θα προσπαθήσει κλπ, κερδίζοντας το χειροκρότημα των συγκεντρώμενων πολιτών, που αγωνιούν για τη ζωή τους. Μας είπε ότι θα δουλέψει κλπ, μας παρουσίασε ότι ουσιαστικά θα αγωνιστεί μόνος του για το πολύ σημαντικό και επείγον αυτό ζήτημα.


Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, πληροφορήθηκα ότι το πρόβλημα λύθηκε και το ανακοίνωσα στους πολίτες. Όμως πιο αργά ο Δήμαρχος παρουσίασε ένα επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για το οποίο καμαρώνει. Στο κείμενο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Μιλτιάδης Κλάπας αναφέρει αυτολεξεί:


«Όπως και τηλεφωνικά σας ενημέρωσα σήμερα το πρωί, δεν πρόκειται να ενεργοποιήσουμε τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην Ολυμπιακή Ακτή του Δήμου σας...»

«Η απόφασή μας αυτή είναι σύμφωνη με όσα ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δ. Βίτσας σας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε χώρους στη συγκεκριμένη περιοχή»



Η επιστολή αυτή, την οποία ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί για να πει στους δημότες ότι έφερε αποτελέσματα, γεννά πολλά ερωτήματα. Μερικά εξ’ αυτών είναι:


1. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου γράφει ότι ενημέρωσε τον Δήμαρχο το ΠΡΩΙ. Η σύσκεψη άρχισε στις 12.20 το μεσημέρι. Άρα ο Δήμαρχος ΗΞΕΡΕ από πριν ότι το θέμα είναι λυμένο; (Έτσι γράφει το Υπουργείο)

2. Αν ναι, γιατί μας είπε ότι θα αγωνιστεί, θα πάει στην Αθήνα κλπ; Γιατί τα είπε όλα αυτά στους συγκεντρωμένους πολίτες; Για να κερδίσει το χειροκρότημά τους, μιλώντας για ένα θέμα που ήταν ήδη λυμένο;

3. Γιατί θα προβεί σε σειρά ενεργειών, όπως είπε, για ένα θέμα που από το πρωί ξέρει πως έκλεισε και δεν υφίσταται; Θα λύσει κάτι ήδη... λυμένο;

4. Το συγκεκριμένο ζήτημα το έλυσε μόνος του; Δεν είχαν γνώμη / δεν βοήθησαν ούτε οι βουλευτές της Πιερίας, ούτε η αντιπεριφερειάρχης, ούτε οι τουριστικοί παράγοντες, ούτε κανείς άλλος; Δηλαδή όλοι έμειναν απαθείς και ο Δήμαρχος πήρε ένα τηλέφωνο και το έλυσε;

5. Και κάτι ακόμη: Ποιος ξεκίνησε το όλο ζήτημα; Το Υπουργείο μιλάει για μία ΜΚΟ από τη Θεσσαλονίκη. Ποιος ήξερε τις προθέσεις της ΜΚΟ; Ποιος ήξερε τον αριθμό των μεταναστών; Ή ποιος διέδωσε αριθμούς που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ανακριβείς;


Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ειδικά τους τουριστικούς φορείς του τόπου μας για την άμεση κινητοποίησή τους. Επίσης συγχαίρω τον κ. Δήμαρχο που, κατά τα λεγόμενά του, έλυσε μόνος του το πρόβλημα.


Τόσο εγώ, όσο και όλοι οι δημότες που αναστατώθηκαν από το πρόβλημα, θα περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις απαντήσεις του Δημάρχου για τα παραπάνω ερωτήματα. Γιατί πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε το πρόβλημα, πολύ γρήγορα λύθηκε και το Υπουργείο μας λέει ότι ο Δήμαρχος ήξερε ότι ήταν ήδη λυμένο, όταν μας είπε πως θα αγωνιστεί για να το λύσει.


Θανάσης Λιακόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης
thanasis.liakopoulos@yahoo.com