Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Δασών - Διεύθυνση Δασών Ν. Πιερίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, την πρώτη ημέρα της Άνοιξης, για το βόρειο ημισφαίριο, η Διεύθυνση Δασών Πιερίας...

διοργάνωσε, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο πολλαπλών χρήσεων που διαθέτει.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Γεώργιος Μαυρίδης, αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο η 21 Μαρτίου καθιερώθηκε το 1971 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

Τόνισε και ανέπτυξε την σημειολογία αυτής της ημέρας, η οποία είναι να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος, να συνειδητοποιήσει την αξία του δάσους ως οικοσύστημα, να το αγαπήσει και να αναπτυχθεί το αίσθημα του σεβασμού και του ενδιαφέροντος προς αυτό.

Επίσης, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων, την σημασία της διατήρησης του δάσους και τα οφέλη του στον άνθρωπο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή του. Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το δάσος, τους τρόπους αντιμετώπισής του επισήμανε ότι, το σημαντικότερο και λιγότερο δαπανηρό είναι η πρόληψη.

Στην συνέχεια, προβλήθηκε από την Δασοπόνο κ. Άννα Μπατσαρά, το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας Διδακτικό-Εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με το δάσος, τις ωφέλειές του και τους κινδύνους που διατρέχει γενικότερα, το οποίο υλοποιείται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Προβλήθηκαν επίσης από τον κ. Ιωάννη Γραμματικόπουλο - Δασοφύλακα, βίντεο, φωτογραφίες από τους ορεινούς όγκους Ολύμπου και Πιερίων, καθώς και από την παλαιά Κρατική Βιομηχανία Ξύλου Λιτοχώρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μήνυμα της Ημέρας της Δασοπονίας που είναι ο προβληματισμός, η συνειδητοποίηση και η ευαισθητοποίηση όλων στην προστασία του δάσους και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης στην Κοινωνία για ένα καλύτερο αύριο.