Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Η αδιαφορία της τοπικής αρχής για την Αρχαία πολιτισμική μας κληρονομιά.

Γράφει ο Νίκος Ντάμπος.

Αυτό το διάστημα διανύουμε προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι (έχω χάσει το μέτρημα) για το τοπικό, το δημοτικό, το περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και για τις ευρωεκλογές.

Μέχρι τώρα δεν είδα κάποιον υποψήφιο να δίνει σημασία για τα αρχαία μνημεία, Το ερώτημα μου είναι το εξής,

Θα ασχοληθεί κανένας για την προστασία της αρχαίας μας κληρονομιά;

Πάμε να ξεκινήσουμε, και να τα γράψω όσο πιο σύντομα γίνεται.

1) Αρχαίο Θέατρο Δίον.

Ένα φημισμένο αρχαίο μνημείο της Πιερίας, το οποίο το παράτησαν χωρίς να τους ενδιαφέρει τίποτα. Που θέλω να καταλήξω; Όλοι μας θυμόμαστε την βροχή που έριξε τον Νοέμβριο του 2017 και πλημμύρισε η περιοχή. Τι έκαναν; Απολύτως τίποτα! Άφησαν τα αρχαία για περίπου 6 μήνες μες στα νερά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο επισκέπτης να πάει εκεί!

Και δεν είναι μόνο αυτό, δεν μπορούσαν να πάνε εκπαιδευτική εκδρομή σχολεία, η τουρίστες από όλον τον κόσμο να επισκεφτούν το Δίον, επειδή πλημμύρισε! Οι αρμόδιοι απών.



Η φωτογραφία είναι όταν επισκέφτηκα το αρχαίο θέατρο στο Δίον το 2015, όταν είχε ρίξει βροχή


Το βλέπετε και μόνοι σας πως είναι.



2) Μουσειακή αποθήκη Μακρύγιαλου.

Το ξέρατε ότι στον Μακρύγιαλο υπάρχει μουσειακή αποθήκη; Και όμως ναι υπάρχει.

Το επιχείρημα για να φτιάξουν αυτή τη μουσειακή αποθήκη, ήταν γιατί είχαν βρει πολλά αρχαία κυρίως αγγεία. Οπότε έπρεπε να γίνει ένας επισκέψιμος χώρος.

Αυτή λοιπόν η μουσειακή αποθήκη έγινε στο παλιό γήπεδο του Μακρύγιαλου, αφού παραχωρήθηκε ο χώρος για 25 χρόνια στο υπουργείο πολιτισμού, με την προϋπόθεση να αναλάβει το υπουργείο την ανέγερση του κτηρίου. πράγμα το οποίο και έγινε.


Η ανέγερση του κτηρίου έγινε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ‘’Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013’’ και συγχρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης. Το κόστος ήταν 3.981.263,38 ευρώ.


Το θέμα είναι άλλο. Τα αρχαία που βρέθηκαν στην περιοχή βρίσκονται αλλού (ΔΕΝ είναι στην Πιερία, συγκεκριμένα στη Πέλλα και Θεσσαλονίκη) επειδή η μουσειακή αποθήκη είναι για το κοινό κλειστή!


Άρα αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, γιατί δεν μπορούν να επισκεφτούν σχολεία, τουρίστες και σύλλογοι την μουσειακή αποθήκη!


3) Αρχαία Πύδνα.


Η αρχαία Πύδνα βρίσκεται κοντά στον Μακρύγιαλο. Εκεί στα αρχαία χρόνια ήταν το λιμάνι της περιοχής, και η πόλη της Αρχαίας Πύδνας αναδείχτηκε ως το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο που υπήρχε τότε. Εκεί μάλιστα δολοφονήθηκε η Ολυμπιάδα η μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου, με εντολή του Κάσσανδρου.


Καλή η ιστορία αλλά να πάμε στο θέμα μας.


Στην αρχαία Πύδνα δεν υπάρχει επαρκής σήμανση, ώστε να καθοδηγεί τον κόσμο να πάει να επισκεφτεί την περιοχή, και επίσης για να μπορέσει να πάει κάποιο γκρουπ, θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον φύλακα, για να πάει να ανοίξει.


Λοιπόν για να μην κουράζω άλλο, θα ξαναγυρίσω στο ερώτημά μου.

‘’Οι υποψήφιοι της Πιερίας θα ενδιαφερθούν για τα αρχαία μνημεία που υπάρχουν στον τόπο μας;’’.


Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο.



Με Εκτίμηση. 
Ντάμπος Νίκος.