Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ "ΟΧΙ"

Για την επέτειο των 79 χρόνων από το μεγάλο ΟΧΙ της μικρής Ελλάδας στον μέχρι τότε αήττητο άξονα της βαρβαρότητας των Φασιστών της Ιταλίας και των Γερμανών Ναζί, η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης θα παρουσιάσει το έργο του στρατευμένου ποιητή του ΚΚΕ, Κώστα Βίρβου, με τίτλο: «Καταχνιά».

Το Δελτίο Τύπου της Εστίας αναφέρει ότι το έργο «Καταχνιά» είναι «…ένα εκ των σημαντικότερων επετειακών έργων της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας …που αναφέρεται στο ΟΧΙ».

Το ποιητικό έργο του Βίρβου και η μουσική μεταφορά από τον Λεοντή μπορεί να είναι ένα σημαντικό έργο της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά σίγουρα δεν αφορά στο μεγάλο ιστορικό γεγονός του ΟΧΙ γιατί δεν γράφτηκε γι αυτό. Η «Καταχνία» γράφτηκε, όπως αναγράφεται πάνω στον δίσκο, για την Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση.

Μας πληροφορεί επίσης το Δελτίο Τύπου της Εστίας ότι θα παρουσιαστούν ιστορικές πτυχές της περιόδου που αναφέρονται στην τοπική ιστορία με φωτογραφίες και κινηματογραφικό υλικό από τον κ. Ν. Σαλπιστή. Αυτές θα αναφέρονται στην επέτειο του ΟΧΙ, της Εθνικής ανάτασης, στις επιτυχίες του Ελληνικού Στρατού, στις θυσίες του Ελληνικού Λαού και ιδιαίτερα Στρατιωτών της Πιερίας στα Αλβανικά βουνά αλλά και των Πιεριέων στα μετόπισθεν σε ομάδες συλλογής υλικών, τροφίμων και ρουχισμού (π.χ. Φανέλα του Στρατιώτη); ΄Η, όπως υποδηλώνει ο υπότιτλος της αφίσας, θα αρχίσει από το ΟΧΙ και θα ασχοληθεί με την μετά το ΟΧΙ μαύρη περίοδο της Κατοχής-(ΕΛΑΣίτικης)-Αντίστασης-(ΕΑΜοκρατικής) Απελευθέρωσης, τα χρόνια του νέου διχασμού; Θα είναι η εκδήλωση επετειακή για το Ελληνικό ΟΧΙ ή θα αναλωθεί στον αγώνα του, σύμφωνα με το ΚΚΕ, για τη λευτεριά από τους Ούνους και την παράδοση σε κάποιους άλλους «Ούνους»;

Την ευθύνη για τη σκόπιμη διαφαινόμενη διαστρέβλωση της Εθνικής μας ιστορίας που φαίνεται ότι επιχειρείται με βάση τα παραπάνω στοιχεία – Δελτίο Τύπου και Αφίσσα – προφανώς δεν την έχει μόνον η Εστία Πιερίδων Μούσων που οργανώνει την εκδήλωση αλλά και οι Φορείς του Νομού που είτε υπο την Αιγίδα (η Τοπική Εκκλησία) είτε υπό την προστασία των οποίων (Δήμος Κατερίνης, Αντιπεριφέρεια κλπ.) θα τελεστεί.


Αντώνης Ι. Ζαρκανέλας (Δρ)
τ. Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης
Νομαρχίας Θεσσαλονίκης