Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Διαπραγματεύσεις εκχώρησης εδαφικής κυριαρχίας, υπό την «αιγίδα» της Ε.Ε.

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ

Στην πρόσφατη συνάντησή τους στη θερινή κατοικία του κ. Μακρόν στο Μπεργανσόν, οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, Άντζελα Μέρκελ και Εμμάνουελ Μακρόν...

αναφέρθηκαν στις «εντάσεις» και τις «συγκρούσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο. Μερίδα του εγχώριου τύπου χαιρέτισε τις δηλώσεις αυτές, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έστειλαν «σαφές μήνυμα» στην Τουρκία.

Πιθανόν, αυτό που ενθουσίασε τόσο τα εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ να ήταν οι γενικόλογες αναφορές των δύο ηγετών στον «σεβασμό της κυριαρχίας» ή η κάπως πιο «τολμηρή» έκφραση της κ. Μέρκελ που χαρακτήρισε ως «επίθεση» τις ενέργειες της Τουρκίας. Ακόμα όμως και αυτός ο χαρακτηρισμός, δεν εμπόδισε την κ. Μέρκελ να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε επιτιθέμενο και θύμα, τονίζοντας την ανάγκη για διάλογο και διαπραγματεύσεις μεταξύ των «εμπλεκομένων».

«Δεν θα δεχθούμε επιθέσεις εναντίον της κυριαρχίας χωρών μελών. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και όχι μέσω της κλιμάκωσης και της έντασης και αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους», είπε η κ. Μέρκελ.

Το ποιο μπορεί να είναι το περιεχόμενο ενός διαλόγου μεταξύ επιτιθέμενου και θύματος, έρχεται να το διευκρινίσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ΤΑΖ. Σύμφωνα με αυτό, «η Ελλάδα πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να κάνει συμβιβασμούς, έχοντας την κάλυψη της ΕΕ και κυρίως της Γαλλίας. Αυτό είναι που κάνει την κατάσταση τόσο επικίνδυνη.» Και συνεχίζει, λέγοντας ότι οι «συγκρούσεις» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «δεν μπορούν να επιλυθούν υποχωρώντας απλώς, όπως κάνει η ελληνική κυβέρνηση, μέχρι τις δήθεν νόμιμες θέσεις της, που υποτίθεται ότι καλύπτονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Πρώτον, τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα και δεύτερον, οι νομικές λύσεις είναι μόνο τότε πιθανές όταν και τα δύο μέρη έχουν την πολιτική βούληση να συμφωνήσουν.» Με δυο λόγια, για να βρεθεί λύση, η Ελλάδα πρέπει να υποχωρήσει πέρα από τις νόμιμες θέσεις της και να μη βασίζεται στην υποστήριξη των «εταίρων» μας στην ΕΕ!

Δεδομένου ότι:

- Το τελευταίο διάστημα διεξάγεται έντονη μυστική διπλωματία, μέσω κρυφών τριμερών συναντήσεων, όπου συμμετέχει η δ/ντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ε. Σουρανή, το περιεχόμενο των οποίων δεν φτάνει ποτέ στα αυτιά του ελληνικού λαού, παρά μόνο μέσω του τουρκικού τύπου,

- Τις επόμενες μέρες αναμένεται επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, προκειμένου να διαμεσολαβήσει για την έναρξη των «διαπραγματεύσεων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,

Καλούμε τον ελληνικό λαό να αντιδράσει άμεσα και να απορρίψει κάθε διαπραγμάτευση με την Τουρκία και κάθε επέμβαση της Γερμανίας, και οποιουδήποτε τρίτου κράτους, στις εσωτερικές μας υποθέσεις.

Η παρέμβαση της Γερμανίας σε θέματα εσωτερικής δικαιοδοσίας είναι παράνομη, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τέτοιο δικαίωμα παρέμβασης δεν έχει ούτε ο ΟΗΕ κατά άρθρο 2 παρ. 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης η Γερμανία με την παραπάνω παρέμβασή της παραβιάζει την αρχή της κυρίαρχης ισότητας όλων των κρατών – μελών του ΟΗΕ, σύμφωνα με το άρθρο 2 και 3 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Καλούμε επίσης τον ελληνικό λαό να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι «υποχωρήσεις» που μας ζητά να κάνουμε η Γερμανία. Για διευκόλυνση, θα τις συνοψίσουμε εδώ, και μας συγχωρείτε για την εκτενή αναφορά σε άρθρα και διατάξεις, αλλά, ως εδώ και μη παρέκει!

Το γερμανικό κράτος ζητά από το ελληνικό κράτος να μην εφαρμόσει τις διατάξεις της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (ΣΔΘ) του 1982, σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ελληνικού παράκτιου κράτους, ως κράτους – μέλους αυτής της Σύμβασης.

Δηλαδή:

- Να μην ασκήσει το προβλεπόμενο στο άρθρο 3 κυριαρχικό της δικαίωμα μονομερούς επέκτασης της χωρικής θάλασσας στα 12 ναυτικά μίλια και μονομερούς χάραξης θαλασσίων συνόρων - οριοθέτησης με την εφαρμογή της μέσης γραμμής, και με κοινοποίηση πίνακα γεωγραφικών συντεταγμένων στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 2 της ΣΔΘ του 1982.

- Να μην ασκήσει το προβλεπόμενο κυριαρχικό της δικαίωμα μονομερούς υιοθέτησης ΑΟΖ με το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 200 ναυτικών μιλίων και μονομερή οριοθέτηση με κοινοποίηση πίνακα γεωγραφικών συντεταγμένων στον ΓΓ του ΟΗΕ, κατά τα άρθρα 55 και 75 παρ.2 της ΣΔΘ του 1982.

- Να μην εφαρμόσει τις διατάξεις του κανόνα του άρθρου 121 παρ. 2 της ΣΔΘ του 1982, ότι τα ελληνικά νησιά ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, είτε μεμονωμένα νησιά ή σε συστάδα, όπως και οι νησίδες, έχουν πλήρη δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ όπως κάθε χερσαίο-ηπειρωτικό έδαφος, κατά το άρθρο 121 της ΣΔΘ του 1982, όπως επιβεβαιώνεται από τη διεθνή πρακτική των κρατών.

- Ζητά η Γερμανία να δεχθούμε την απουσία-εξαφάνιση ελληνικών νησιών, εναρμονιζόμενοι με το τουρκολυβικό μνημόνιο, πού θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων σε αυτή τη περιοχή, παρότι έλαβε υπόψη του τουρκικά νησιά και βράχους ως γραμμές βάσης για τη χάραξη της γραμμής ίσης απόστασης, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Μνημονίου και το Παράρτημά του.

- Να μην σεβαστεί και να μην εφαρμόσει το ελληνικό κράτος το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και το ανθρώπινο δικαίωμα να απολαμβάνει ο παράκτιος νησιωτικός λαός τους φυσικούς πόρους της θαλάσσιας περιοχής του για την αξιοπρεπή διαβίωση του και της οικογενείας του.

Ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή την Πέμπτη 27/8 των συμφωνιών που σύναψε η κυβέρνηση της ΝΔ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, υπενθυμίζουμε στους Έλληνες βουλευτές ότι η εκχώρηση εδαφικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων συνιστά εσχάτη προδοσία, γεγονός που θα φροντίσουμε να μην περάσει ούτε απαρατήρητο, αλλά ούτε και ατιμώρητο!

Αθήνα, 24 Αυγούστου 2020
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ