Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Πόσο μεγάλος θα είναι ο πάταγος;

Είναι συνήθης πρακτική όταν οι κυβερνήσεις πρόκειται να πάρουν ή πιο σωστά, να επιβάλλουν κάποιο μέτρο που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία, να το διαρρέουν πρώτα στα ΜΜΕ.

Έτσι μετρούν τις αντιδράσεις, βλέπουν το κλίμα που επικρατεί και αναλόγως πράττουν στην συνέχεια. 

Φυσικά αν είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν κάποιο μέτρο, δεν τους νοιάζει και ιδιαίτερα αν υπάρχουν αντιδράσεις, απλά μέσω της διαρροής γίνεται πιο εύκολη η επιβολή των μέτρων, αφού η κοινωνία με το πες από εδώ, πες από εκεί θα το αποδεχτεί πιο εύκολα. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου διαρρέουν στα ΜΜΕ π.χ. 10 μέτρα και τελικά επιβάλλονται π.χ. τα μισά από αυτά. Έτσι ο πολίτης έχει την ψευδαίσθηση ότι την γλύτωσε, αφού δεν του επιβλήθηκαν όλα τα μέτρα που διέρρεαν στα ΜΜΕ. Πάλι όμως η κυβέρνηση είναι η κερδισμένη αφού και αυτά που θέλει θα περάσει και με τις λιγότερες αντιδράσεις από την κοινωνία.

Έτσι το τελευταίο διάστημα παρελαύνουν από τα τηλεοπτικά κανάλια κάθε λογής ειδικοί (ακόμα και οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει ειδικοί), που μας προετοιμάζουν για πιο αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, από νέους περιορισμούς μέχρι και επαναφορά της καραντίνας.

Θα πρέπει να γνωρίζει όμως η κυβέρνηση (αν δεν το γνωρίζει ήδη) ότι η κοινωνία έχει φθάσει στο σημείο μηδέν, δεν αντέχει άλλους περιορισμούς και οποιοδήποτε παραπάνω μέτρο θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα τόσο στη ψυχολογία του κόσμου όσο και στην οικονομία. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση τα γνωρίζει όλα αυτά, οπότε το ερώτημα είναι αν θέλει να προβεί σε πιο αυστηρά μέτρα, αν θέλει να έχει τον πολίτη εγκλωβισμένο και περιορισμένο. Ο χρόνος θα δείξει και μάλιστα πολύ σύντομα.

Η κυβέρνηση είχε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών να οργανώσει το σύστημα υγείας, να κάνει προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να μην υπάρχει πλέον η κλασσική δικαιολογία ότι θα καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Αντί όλων αυτών, η κυβέρνηση προτιμάει να κατηγορεί τους πολίτες και να ρίχνει την ευθύνη σε αυτούς για ότι πάει στραβά. Από την περιβόητη ατομική ευθύνη μας, τώρα για τα ΜΜΕ, υπεύθυνοι είναι οι νέοι μας, τα παιδιά, τα σχολεία κ.α. Πάντα κάποιος άλλος θα φταίει και σχεδόν ποτέ η κυβέρνηση. Δεν ακούμε όμως τίποτα από τα ΜΜΕ για την πλήρη αδιαφορία όλων των πολιτικών κομμάτων που διαχειρίστηκαν την εξουσία στην πατρίδα μας και δεν μπόρεσαν να φτιάξουν τόσα χρόνια ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας. Και δεν θα το ακούσουμε ποτέ αυτό.

Και μέσα σε όλο αυτό το αρρωστημένο κλίμα η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει χιλιάδες παράνομους μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα. Ήδη αυτό γίνεται. Όπως και όλο το θέατρο του παραλόγου με την «κρίση» με την Τουρκία. Η κυβέρνηση ετοιμάζει να διαπραγματευτεί τα αδιαπραγμάτευτα κρατώντας στο σκοτάδι την ελληνική κοινωνία όπως στο σκοτάδι την έχει και για το θέμα των παράνομων μεταναστών.

Κυβερνήσεις που κρατούν στο σκοτάδι τους πολίτες, τους επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα αστυνομικού τύπου, απαγορεύσεις κ.α. απλά παίρνουν παράταση χρόνου. Το αποτέλεσμα όμως είναι πάντα το ίδιο. Καταρρέουν και αυτό που μένει να δούμε είναι το πόσο πάταγο θα κάνουν όταν θα πέσουν…


* Φωτογραφία από OpenClipart-Vectors από το Pixabay