Η οικογένεια σήμερα διέρχεται σοβαρή κρίση λόγω της γενικότερης διαφθοράς θεσμών και αξιών, επιπροσθέτως δε και της οικονομικής ανέχειας που μαστίζει τα περισσότερα νοικοκυριά.
Οι διαπληκτισμοί, οι επιθέσεις και οι σκηνές βίας μεταξύ συζύγων, αλλά και των λοιπών μελών της οικογένειας φθάνουν πολλές φορές σε εγκληματικό σημείο. Τόσο, που ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ τόνισε σε κάποια ομιλία του: «Αν μπορούσα να διορθώσω ένα μειονέκτημα της ανθρωπότητας αυτό θα ήταν η βία και η επιθετικότητα στην οικογένεια και την κοινωνία»
Μορφές της ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τον Νόμο είναι η σωματική, ελαφρά ή βαριά κάκωση, η ψυχολογική [υβριστική, λεκτική καταπίεση, εκβιασμός, υποτίμηση κλπ], η σεξουαλική [βιασμός, ασέλγεια, αιμομιξία, αποπλάνηση κλπ] και ο εξαναγκασμός με απειλές ή στερήσεις προς ανοχή από το θύμα παρανόμων και εξευτελιστικών πράξεων του δράστη. Θύτες και θύματα μπορεί να είναι ο άνδρας, η γυναίκα, τα παιδιά ακόμα και τα εκτός γάμου, εφόσον συμβιούν στην ίδια οικογενειακή στέγη.
Ο Νόμος 3500/2006, θεσπίστηκε ακριβώς για την προστασία των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας. Βάσει των σχετικών διατάξεων του κάθε άτομο ενήλικο ή ανήλικο, που έχει υποστεί οποιασδήποτε μορφής σωματική ή ψυχολογική βία ή κάκωση, δικαιούται να καταφύγει άμεσα στον τοπικό Εισαγγελέα Υπηρεσίας και εάν δεν είναι εφικτό να ειδοποιήσει το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή το τηλ.100 και να αναφέρει προφορικά την πράξη βίας που έχει υποστεί. Ο Εισαγγελέας μόλις πληροφορηθεί το γεγονός θα διατάξει την άμεση προσαγωγή του δράστη και σε πρώτη φάση μπορεί να ενεργήσει διαμεσολαβητικά υποχρεώνοντάς τον να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει στο μέλλον την παραβατική συμπεριφορά του, να απομακρυνθεί για ένα διάστημα από την οικογενειακή στέγη και να αποκαταστήσει τις συνέπειες της πράξης του καταβάλλοντας χρηματική ικανοποίηση στο θύμα. Σε περίπτωση υποτροπής ή μη τήρησης των επιβληθέντων όρων ασκείται ποινική δίωξη και ο δράστης εισάγεται στο αρμόδιο Δικαστήριο. Ανάλογα με την βαρύτητα του αδικήματος οι ποινές που επιβάλλονται είναι από φυλάκιση ενός έτους μέχρι κάθειρξη 10 ετών και κάποιες ειδεχθείς πράξεις ιδίως κατά παιδιών μπορεί να επιβληθεί κάθειρξη μέχρι 20 ετών.
Συγγενείς, δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί και κάθε πολίτης που θα πληροφορηθεί την διάπραξη αδικημάτων οικογενειακής βίας οφείλει να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές προς λήψη των νόμιμων μέτρων προστασίας των θυμάτων. Και τα θύματα πρέπει να μη διστάζουν, αλλά να τολμούν να καταγγέλλουν κάθε παράνομη πράξη που θα υποστούν προς περιορισμό της καταστροφικής αυτής μάστιγος που πλήττει τα θεμέλια της κάποτε ανθούσας ελληνικής οικογένειας.