Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

«Αμαθία τε μετὰ σωφροσύνης ὠφελιμώτερον»

του Στέλιου Παπαθεμελή*


Καλή έως άριστη η δήλωση τού Ζοζέ Μπορέλ, υπάτου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής:

«Η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο (…) η Τουρκία οφείλει να αποφύγει τη λήψη μονομερών ενεργειών». Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής τού ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ: «Η Ευρώπη δεν θα δεχθεί εκβιασμό “στα σύνορά της”». Συμπλήρωσε μάλιστα: «Είμαστε στο πλευρό τής Ελλάδας και της Κύπρου. Η Ευρώπη θα πρέπει να μείνει ενωμένη και να συνεχίσει τη πίεση στον Ερντογάν για την ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα ανεχθούμε εκβιασμό στα σύνορά μας, δεν θα ανεχθούμε προκλήσεις στη θάλασσα. Δεν θέλουμε τη διαμάχη αλλά δεν θα υποχωρήσουμε».

Επαυξάνουμε το σχόλιο τού συνεργάτη τής «Δ» (16/9/20):

«Η ΠΑΤΡΙΔΑ μας έχει αντέξει τόσες κυβερνήσεις, επιδρομές, επιδημίες, κατοχές, θεομηνίες για ένα μόνο λόγο: επειδή έτσι θέλει ο Θεός. Δίχως Εκείνον θα είχαμε πνιγεί στη πρώτη ψιχάλα»! Σωστότατο.

Υπήρξαμε ως κράτος εξόχως γαλαντόμοι απέναντι στα στίφη των λαθροεισβολέων που κατέκλυσαν τη πατρίδα μας. Οι εχθροί μας, και δη ο εξής ένας, ο (ψευδο)σουλτάνος κατηύθυνε προς εμάς χιλιάδες εποίκους με στόχο την αντικατάσταση τού ελληνικού πληθυσμού και την περιέλευση της χώρας μας σε ξένα και δη εχθρικά χέρια. Πρόσφατα βιώσαμε την εξέγερση των ισλαμιστών στη Μόρια μια ad hoc κίνηση τής ΜΙΤ για αποσταθεροποίηση της Ελλάδος.

Οι λαθρομετανάστες είναι εξ ορισμού εχθροί μας. Έχουν πατρίδα, έχουν πόλεις και χωριά, να μείνουν και να προκόψουν εκεί. Μπορούν! Στην Ελλάδα τούς κατευθύνουν εχθροί της Ελλάδος. Και πάντως οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν είμαστε η γη τής επαγγελίας.

Κάποτε πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα και ορθοφροσύνη. Διετυπώθη η πρόταση, οι λαθρομετανάστες να διεκπεραιούνται σε ακατοίκητα νησιά τα οποία να φρουρούνται αυστηρά. Συζητήσιμο όσοι εξ αυτών δικαιούνται καθεστώς ασύλου (υπολογίζονται γύρω στο 1% των όσων καταφθάνουν εδώ) να εφοδιάζονται με ταξιδιωτικά έγγραφα και να προωθούνται στους ευρωπαϊκούς προορισμούς τους. Οι υπόλοιποι πρέπει να απελαύνονται από τη χώρα. Και είναι αυτονόητο ουδείς αλλοδαπός χρηματοδοτείται στην Ελλάδα. Να γίνουμε κάποτε σοβαρή χώρα!

Οι επισκέψεις ξένων ηγετών αποκαλύπτουν συχνά και φυσικά άθελά τους τις προθέσεις, τις σκοτεινές όψεις των διαχειριστών των διακρατικών σχέσεων.

Τρία φιλοσκοπιανά νομοσχέδια έσπευσε άρον άρον να καταθέσει η κυβέρνησή μας στη Βουλή που εμβαθύνουν και διευρύνουν την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών.

Η τουρκική Milliyet μάς πληροφορεί ότι αποκλείσθηκε η Γαλλία από τις συζητήσεις για το ζήτημα. Η Άγκυρα κατά την Milliyet, δεν βλέπει αρνητικά τη γερμανική προσπάθεια (αλλοίμονο), αλλά στις προπαρασκευαστικές επαφές της με το Βερολίνο έχει κάνει σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα υπάρχει καμία συμμετοχή τής Γαλλίας. Αυτό η Ελλάδα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το δεχθεί. Με τη λογική που οι Τούρκοι αποκλείουν τη Γαλλία, δικαιούμαστε να αποκλείσουμε εμείς τη Γερμανία. Πάντως δεν θα πρέπει να υποκύψουμε στις πιέσεις τους.

Τελικά τί ωφελεί περισσότερο; Ας ζητήσουμε από την σοφία τού Θουκυδίδη να μάς καθοδηγήσει περί του πρακτέου: «Αμαθία τε μετά σωφροσύνης ωφελιμώτερον ή δεξιότης μετ’ ακολασίας» (= Ωφελεί περισσότερο η αμάθεια που συνοδεύεται από τη φρονιμάδα, παρά η πολυμάθεια που δεν αναγνωρίζει κανέναν φραγμό)!


* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης