Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Ελεύθερος

«Δεν θα γράψεις ποτέ ένα βιβλίο, ένα μυθιστόρημα; Μόνο στα διηγήματα θα περιοριστεί η πένα σου;».

Υπάρχουν φίλοι που τακτικά με προτρέπουν να γράψω ένα βιβλίο, να εκφράσω σκέψεις και ιδέες που πάλλονται μέσα μου. «Θα το τολμήσω ίσως κάποια χρόνια αργότερα και θα το βαφτίσω Ελεύθερος».

Η λέξη έχει μια ιδιαίτερη, διαχρονική και συμβολική σημασία στη ζωή ανθρώπων και κοινωνιών. Ο Θεός άφησε ελεύθερο τον άνθρωπο να απολαύσει και να χαρεί το πανέμορφο δημιούργημα, το θαύμα της φύσης. Χωρίς περιορισμούς, χωρίς δεσμεύσεις, δίχως τυρρανικά καθεστώτα και φυλακές.

Ο άνθρωπος μόνος του δεσμεύτηκε, έπλασε μονάρχες, αυταρχικούς ηγεμόνες, βασιλιάδες της γης. Έχτισε παλάτια για να ζουν οι λίγοι και άφησε τους πολλούς να κατοικούν σε καλύβες, φυλακισμένοι στις διαταγές των δυνατών. Έτσι έχασε το αρχικό νόημα της ζωής, την ελευθερία του και έμεινε δούλος της πλεονεξίας και της εγωιστικής προπατορικής του πτώσης.

Τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς βίωσε η Ελλάδα, άντεξε στην κατοχή, μαρτύρησε στον εμφύλιο και δεν γεύτηκε ποτέ την ουσία της ελευθερίας. Αυτής της ελευθερίας που δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας πατρίδας, που δεν την αιχμαλωτίζουν τα συμφέροντα τρίτων, που δεν υπακούει αδιαμαρτύρητα στα κελεύσματα των δυνατών, που δεν διχάζεται ποτέ.

Τι ωραία συνοδευτικά ταιριάζουν δίπλα στον ελεύθερο, στην ελεύθερη, στο ελεύθερο! Ελεύθερος χρόνος, ελεύθερος άντρας, ελεύθερη γυναίκα, ελεύθερη θέση, ελεύθερο πουλί, ελεύθερο πεδίο. Να ζεις ελεύθερος όχι σφιγμένος από τα πάθη και τα μίση που γέννησε η ανθρωπότητα. Λεύτερος από κατακτητές, απαλλαγμένος από εμπόδια κι όχι σφιγμένος από τα λουριά των δανείων. Λεύτερος από ασθένειες και ιούς που γεννά η καταστροφική προδιάθεση των γήινων αρπακτικών. Πατρίδα λεύτερη με ιδανικά και αξίες που προστάζει η ιστορία της κι όχι οι παράλογες απαιτήσεις των υποχθόνιων «φίλων» της.

Είσαι ελεύθερος να ζεις χωρίς να καταστρέφεις αυτά που δεν σου ανήκουν. Ελεύθερος για να διατηρείς, να συντηρείς τη κληρονομιά που παρέλαβες, να εμπνέεσαι από αυτή, να πλάθεις ποιότητα και να προκόβεις. Δεν είσαι ελεύθερος για να φυλακίζεις την αθωότητα, την αδυναμία, τον ρομαντισμό, την αγάπη, το φιλότιμο και την ανιδιοτέλεια προκειμένου να ανέλθεις εσύ στα ψηλά σκαλοπάτια της εγωπάθειας και της αλαζονείας.

Ελεύθερος.

Συνεχίζεται…

Γιάννης Τσαπουρνιώτης