οδήγησε το Συντονιστικό Συμβούλιο Ενώσεων και Συνδέσμων Νομού Πιερίας, σε σειρά πρωτοβουλιών και προτάσεων για την αποκατάσταση ιστορικών παραλείψεων σχετικών με πρόσωπα και θεσμούς που συνδέονται με πολεμικά γεγονότα στην Πιερία.
Με γνώμονα τη ρήση του Αρχαίου τραγικού, Ευριπίδη, ότι «Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν», δηλαδή «τυχερός όποιος διδάχθηκε ιστορία», το Συντονιστικό εκπεφρασμένο και εκπροσωπούμενο από τους προέδρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Πιερίας (Ε.Α.Α.Σ), Αντώνιο Λαγογιάννη, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Πιερίας, Δημήτριο Πόδα και του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Πιερίας, Δημήτριο Αδαμόπουλο, μέσω επιστολών και παρεμβάσεων ζητά από εκπροσώπους της πολιτείας ενέργειες που θα αποκαταστήσουν τα κενά και τις παραλείψεις στην ιστορική ταυτότητα της Κατερίνης και της Πιερίας γενικότερα.
Μεταξύ των προτάσεων η ανέγερση μνημείου με τους 176 Πιεριείς πεσόντες πολεμικών γεγονότων περιόδου 1940-1941, η ανάδειξη της μάχης της Κατερίνης του 1912 και το πρόσωπο του απελευθερωτή της Αντισυνταγματάρχη Δημητρίου Σβορώνου, κ.α.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Σε κοινή επιστολή προς το Δήμαρχο Κατερίνης, Κωνσταντίνο Κουκοδήμο οι τρεις φορείς, επισημαίνουν:
«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Με την παρούσα επιστολή, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την πρόταση του συντονιστικού συμβουλίου των Αποστράτων του Ν. Πιερίας που έγινε στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου στο γραφείο της, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για την δυνατότητα ανέγερσης Μνημείου Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, στην πλατεία Ηρώων στην πόλη της Κατερίνης. Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, μας ευχαρίστησε για τη συνάντηση και αποδέχτηκε την πρόταση που υποβάλαμε, εξέφρασε δε την βεβαιότητά της ότι με τη στήριξη των λοιπών φορέων του τόπου και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κατερίνης, η πρόταση για την ανέγερση του Μνημείου, μπορεί να υλοποιηθεί. Η παραπάνω πρόταση έγινε τον περασμένο Νοέμβρη αλλά δεν τελεσφόρησε λόγω του Κορωναίου.
Κύριε Δήμαρχε, με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από το έπος του 1940 και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τα εθνικά θέματα λόγω και της ιδιότητα σας σαν Απόστρατος Αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, πιστεύουμε ότι η παραπάνω πρόταση θα εισακουσθεί από εσάς και θα γίνει πραγματικότητα η κατασκευή μνημείου για τους 176 συντοπίτες μας ,που έπεσαν ηρωικά κατά τον ελληνο – ιταλικό πόλεμο, από τον Οκτώβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941.
Είναι άλλωστε η ελαχίστη υποχρέωση της πολιτείας προς τους συγγενείς τους , να δουν γραμμένα σε ένα μνημείο τα ονόματα των προσφιλών τους προσώπων, που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Εμείς δε οφείλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής ως ελάχιστο δείγμα προς τους ήρωες που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Επίσης θα θέλαμε να σας υποβάλουμε και κάποιες προτάσεις όπως παρακάτω:
α) Ανακομιδή των οστών και μεταφορά του ταφικού μνημείου τού αείμνηστου Συνταγματάρχη (ΠΒ) Δημητρίου Σβορώνου στον τόπο που διεξήχθη η μάχη και που έπεσε ηρωικώς μαχόμενος για την απελευθέρωση τής Κατερίνης στις 15 Οκτ. 1912, στο ύψος του 7ου χλμ. της 13ης ΠΕΟ Κατερίνης - Ελασσόνος , όπου υπάρχει μνημείο και γίνεται κάθε χρόνο Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων.
β) Η οδός Γυμναστηρίου να μετονομασθεί Λεωφόρος 20ου Συντάγματος(δεν υφίσταται τέτοια ονομασία σε οδό στην πόλη) και να καταλήγει έως το μνημείο στο ύψος του 7ου χλμ. της 13ης ΠΕΟ Κατερίνης – Ελασσόνος. (Το 20ο σύνταγμα διοικούσε ο Ανχης (ΠΒ) Σβορώνος Δημήτριος)
γ) Μια πλατεία της Κατερίνης η οδός να ονομασθεί πλατεία Αποστράτων Αξκών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
Κύριε Δήμαρχε.
Ευελπιστούμε ότι οι παραπάνω προτάσεις θα τύχουν άμεσης ανταπόκρισής σας όπως ταιριάζει στην μέχρι τώρα πορεία σας και της ευαισθησίας σας για τέτοια θέματα που αφορούν την ιστορία μας. Εμείς όποια στιγμή επιθυμείτε θα σας βοηθήσουμε όπου και όπως μπορούμε.»