Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Όλοι έχουμε από έναν φύλακα άγγελο

Ποιοι είναι λοιπόν οι άγγελοι, τι είναι, πόσοι είναι, ποιο το έργο τους;


Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη (ΙΩΒ), οι άγγελοι δημιουργήθηκαν από τον Θεό πριν την δημιουργία του υλικού κόσμου κάτι που αναφέρει και ο Μέγας Βασίλειος. 

Είναι αθάνατα όντα και υπηρετούν τον Θεό, δεν έχουν φύλο, γιατί η φύση τους είναι πνευματική, ενώ δεν χρειάζονται τροφή για να ζήσουν, ή ανάπαυση για να ξεκουραστούν, αλλά ούτε πεθαίνουν και ούτε πολλαπλασιάζονται. Η αθανασία τους δεν πηγάζει από τη φύση τους, αλλά επειδή μετέχουν «κατά χάριν» στην αγιότητα του Θεού.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι άγγελοι, Ο Ιησούς μιλώντας στην Γεσθημανή μας λέει ότι για περισσότερες από δώδεκα λεγεώνες, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης για μυριάδες μυριάδων αγγέλων γύρω από τον θρόνο του Θεού. Από τον προφήτες και τους αγίους μας μαθαίνουμε ότι τα τάγματα των αγγέλων είναι εννέα, τα οποία ταξινομούνται σε τρεις τρίχορες ιεραρχίες ή ταξιαρχίες, κατά τον ακόλουθο τρόπο: 

Σεραφείμ, 
Χερουβείμ, 
Θρόνοι - Κυριότητες, 
Δυνάμεις, 
Εξουσίες - Αρχές, 
Αρχάγγελοι, 
Άγγελοι.

Η Αγία Γραφή μας φανερώνει και τα προσωπικά ονόματα ορισμένων αγγέλων. Ο Γαβριήλ, που σημαίνει «ήρωας του Θεού», ο Μιχαήλ, που σημαίνει «τις ως ο Θεός ημών», ο Ραφαήλ είναι ο τρίτος άγγελος που γνωρίζουμε, το όνομά του σημαίνει «ο Κύριος θεραπεύει», όπως και ο Ουριήλ.

Το έργο των αγγέλων είναι να υμνούν τον Θεό και να γίνονται και οι ίδιοι συνεχώς ανώτεροι πνευματικά κοντά Του, να μάχονται για την σωτηρία του ανθρώπου, ενώ σύμφωνα με το αρχαιότατο έργο «ποιμήν» του Ερμά, όλοι μας έχουμε από έναν φύλακα άγγελο.

Αυτός είναι τρυφερός, σεμνός, πράος, και μας διδάσκει την δικαιοσύνη και τον δρόμο προς το καλό. Αν εμείς με τις πράξεις μας ακολουθούμε τον δρόμο του κακού και είμαστε αμαρτωλοί τότε ο φύλακας άγγελος μας απομακρύνεται από την ζωή μας. Ο άγγελος μας παρηγορεί όταν είμαστε στεναχωρημένοι, μας βοηθά στους πόνους, μας οδηγεί στη μετάνοια και μας προστατεύει από ορατούς και αόρατους εχθρούς.

Υπάρχουν όμως και οι φύλακες άγγελοι των εθνών, των πόλεων και των κατά τόπους εκκλησιών. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρατηρεί ότι ο Θεός έχει εγκαταστήσει σε κάθε πόλη στρατόπεδα αγγέλων που αναχαιτίζουν τις επιθέσεις των δαιμόνων. Ενώ τέλος ο άγιος Ιππόλυτος είναι ιδιαίτερα σαφής, όταν παρομοιάζει την εκκλησία με πλοίο που έχει ναύτες τους αγγέλους.

------------------------------------

➤Πηγές και περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες για τους αγγέλους μπορείτε να διαβάσετε εδώ:


Ορθόδοξος Συναξαριστής
** Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Αρχιμανδρίτου Ιωάννου Καραμούζη)