Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Η πατάτα και ο Καποδίστριας...

Η πατάτα (Στρύχνον το κονδυλόρριζον ή γεώμηλο) είναι ένα φυτό που καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς Αμερικάνοι (Ινδιάνοι, Αζτέκοι, Ίνκας) στην Νότια Αμερική (Κολομβία, Περού, Χιλή, κ.α.) εδώ και 4.000 χρόνια.


Την πατάτα έφερε στην Ευρώπη ο γνωστός θαλασσοπόρος Σερ Φράνσις Ντρέικ τον 16ο αιώνα. Από τότε η πατάτα αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και είναι δημοφιλής λόγω της σχετικά χαμηλής τιμή της και της μεγάλης διατροφικής της αξίας (περιέχει άμυλο όπως το ψωμί).

Στην Ελλάδα, την πατάτα έφερε ο πρώτος κυβερνήτης της πατρίδας μας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, στο Ναύπλιο. Όταν προσπάθησε να την μοιράσει στους πολίτες, συνάντησε την καχυποψία του κόσμου που δεν γνώριζε το φυτό. Έτσι σκαρφίστηκε ένα κόλπο. Έδωσε διαταγή να τοποθετηθούν οι πατάτες σε αποθήκες τις οποίες φρουρούσαν σκοποί. Όμως είπε τους σκοπούς να κάνουν τα στραβά μάτια σε όσους θα πήγαιναν να πάρουν κρυφά τις πατάτες. Το αποτέλεσμα ήταν οι πατάτες να γίνουν ανάρπαστες και να αδειάσουν οι αποθήκες. Όταν τις έδινε δωρεάν, δεν τις ήθελε κανένας, όταν όμως τις έκανε απαγορευμένες όλοι τις ήθελαν!

* Φωτογραφία από Couleur από το Pixabay