Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Ωραία τα "σχέδια", αλλά χρήματα θα δώσετε στον πολίτη; Θα μειώσετε τα διόδια;

Ακόμη ένα "σχέδιο" για την οδική ασφάλεια παρουσιάστηκε σήμερα (σχεδόν κάθε κυβέρνηση έχει το δικό της "σχέδιο"...), που εκτός από όμορφες λέξεις εστιάζει και αυτό όπως ήταν αναμενόμενο στα πρόστιμα.

Αυτά που δεν αναφέρονται όμως ποτέ στα διάφορα "σχέδια δράσης" είναι τα παρακάτω:

  • Ο πολίτης χρειάζεται εργασία για να έχει χρήματα και να μπορεί να συντηρεί το αυτοκίνητο του, άρα προϋπόθεση είναι να υπάρχουν ανοιχτές αγορές χωρίς καραντίνες και περιορισμούς.
  • Ο πολίτης χρειάζεται ασφαλείς αυτοκινητόδρομους, ασφαλείς παράδρομους και ασφαλείς δρόμους εντός των πόλεων.
  • Ο πολίτης δεν πρέπει να πληρώνει μία μικρή περιουσία για να βάζει καύσιμα στο όχημα του.
  • Ο πολίτης δεν πρέπει να βάζει βαθιά το χέρι του στην τσέπη κάθε φορά που βγαίνει από την πόλη του για να πληρώσει τα διόδια. Στην Πιερία π.χ. έχουμε τρεις σταθμούς διοδίων!

Από σχέδια και όμορφες λέξεις (Εθνικό Σχέδιο Δράσης, Ποιοτικά Δεδομένα, Στρατηγικό Σχέδιο κ.α.) χορτάσαμε...

Δεν μπορούμε όμως να μην αναγνωρίσουμε ότι στα θετικά του νέου "σχεδίου" είναι η υποχρεωτική διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής από τον προσεχή Σεπτέμβριο στα σχολεία. Και είναι απαραίτητη και έχει αργήσει υπερβολικά, γιατί εκτός από τα παραπάνω που αναφέραμε ότι χρειάζεται ο πολίτης για να οδηγεί με ασφάλεια, χρειάζεται και πολύ εκπαίδευση! Γιατί ο Έλληνας οδηγός δεν σέβεται ούτε στοπ, ούτε διαβάσεις πεζών, ούτε τους ίδιους τους πεζούς. Και όλα αυτά κανένα πρόστιμο δεν μπορεί να τα διορθώσει. Χρειάζεται εκπαίδευση, συνεχής μέχρι να αναλάβει τα ηνία της οδήγησης στην χώρα μας η νέα γενιά που ελπίζουμε να είναι περισσότερο εκπαιδευμένη από εμάς. Θα έπρεπε όλοι οι οδηγοί, άντρες και γυναίκες κάποια στιγμή να περνάνε ξανά από κάποιας μορφής εκπαίδευσης (θεωρητικής και πρακτικής), χωρίς αυτό να συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους. Εκπαίδευση που θα πρέπει να έχουν και οι πεζοί, που ούτε αυτοί δεν υπολογίζουν φανάρια, διαβάσεις κ.α. Τέλος, χρειάζεται και ποδηλατική Εκπαίδευση, τόσο στους ίδιους τους ποδηλάτες, αλλά και στους Δήμους που σε όλα τα προεκλογικά τους προγράμματα ακούμε για ποδηλατόδρομους, αλλά ποδηλατόδρομους δεν βλέπουμε...

Η λέξη κλειδί λοιπόν για εμάς είναι η Εκπαίδευση...


* Μπορείτε να διαβάσετε το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια" εδώ: www.yme.gov.gr