Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Νέο κάλεσμα από φοιτητές σε κινητοποίηση στην Κατερίνη

Κάλεσμα για νέα κινητοποίηση από Φοιτητές από Κατερίνη και την υπόλοιπη Πιερία. ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ! Οι φοιτητές βγαίνουμε μπροστά για τα δικαιώματά μας!

Φοιτητές με καταγωγή από την Πιερία πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση στο Δημαρχείο της Κατερίνης την προηγούμενη Πέμπτη, μέρα μαζικής, πανελλαδικής κινητοποίησης φοιτητών , μαθητών και εκπαιδευτικών, για να δείξουμε κι εμείς την εναντίωσή μας στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και θέλουμε να γίνει ακόμα πιο μαζικός. Ξέρουμε πως έχουμε το δίκιο με το μέρος μας!

Με τις σχολές μας κλειστές εδώ και 10 μήνες, χωρίς να έχουν παρθεί μέτρα πρόληψης και προστασίας για την επαναλειτουργία τους, η κυβέρνηση καταθέτει νέο νομοσχέδιο. Μειώνει τον προϋπολογισμό για το 2021 κατά 8% ενώ ταυτόχρονα δίνει 30 εκατ. για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου και κάμερες ασφαλείας. Το νομοσχέδιο παράλληλα προβλέπει σε:

● Διαγραφές φοιτητών με ν+2, ν+3, σε μια εποχή μάλιστα που μεγάλο ποσοστό φοιτητών αναγκάζονται να εργαστούν, ώστε να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, δεν έχουν πάρει απολύτως κανένα μέτρο ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους όσοι φοιτητές εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους. Μας λένε δηλαδή ότι θα πεταχτούν στα σκουπίδια οι κόποι όλων αυτών των φοιτητών, τόσο για να περάσουν στις σχολές τους, όσο και για να επιτύχουν σε ένα μεγάλο όγκο μαθημάτων.

● Δίνει πελατεία σε ιδιωτικά κολλέγια, μειώνοντας τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας έτσι τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

● Πειθαρχικές αλλαγές με τιμωρίες, διαγραφές, εως και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές για κινητοποιήσεις ή παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα. Αντιμετωπίζουν τους φοιτητές που προσπαθούν να αγωνιστούν για να σπουδάσουν με δικαιώματα σαν εγκληματίες.

Ως φοιτητές με καταγωγή από την Κατερίνη και χωριά της Πιερίας, που πολλοί από εμάς έχουμε επιστρέψει στον τόπο καταγωγής μας μόνιμα, χωρίς να έχουμε τελειώσει τις σχολές μας, λόγω οικονομικών δυσκολιών των οικογενειών μας να μας συντηρήσουν στην πόλη των σπουδών μας, αλλά και ως φοιτητές που παράλληλα με τις σπουδές μας εργαζόμαστε ώστε να βγάλουμε πέρα εμείς και οι οικογένειες μας, απαιτούμε:

● Να ανοίξουν εδώ και τώρα τα πανεπιστήμια, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι απαράδεκτο έναν ολόκληρο χρόνο να μην μπορούμε να κάνουμε εργαστηριακά μαθήματα και συνολικά μαθήματα που είναι απαραίτητο να γίνονται δια ζώσης όπως καλλιτεχνικά μαθήματα, χoρός, μουσική, ζωγραφική, χημεία, γεωπονία για φοιτητές στις αντίστοιχες σχολές. Δεν θα ανεχτούμε άλλο η μόρφωσή μας να υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο.

● Για όσο παραμένουν τα ιδρύματα κλειστά να δοθεί ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, τόσο για την παρακολούθηση των μαθημάτων όσο και για την εξασφάλιση της συμμετοχής μας στην εξεταστική . Ειδικά για όσους από μας διαμένουμε με τους γονείς μας οι οποίοι εργάζονται με τηλεργασία, και με τα αδέλφια μας, τα παρακολουθούν τα μαθήματα τους μέσω της πλατφόρμας webex, δημιουργείται πρόβλημα τόσο με το ίντερνετ όσο και με την διαθεσιμότητα των λάπτοπ, με κίνδυνο να μην καταφέρουμε να συμμετέχουμε στην εξεταστική του τρέχοντος εξαμήνου.

● Εδώ και τώρα να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις να μπορούν να μετακινηθούν οποτεδήποτε το επιθυμούν στις πόλεις σπουδών τους .

● Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βάζει ακόμα περισσότερους φραγμούς στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

● Να παρθούν πίσω τα νέα μέτρα καταστολής και οι διαγραφές φοιτητών.

Καλούμε τους φοιτητές που βρίσκονται στην Κατερίνη και στα χωριά της Πιερίας, τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σε κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο την Πέμπτη 4/2 στις 18:00 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Επιτροπή Φοιτητών Πιερίας