Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Μην δίνετε τους εαυτούς σας σε αγροίκους. Σε ανθρώπους που σας καταφρονούν και σας σκλαβώνουν, που υπαγορεύουν τις ζωές σας, λέγοντας σας τι να κάνετε, τι να σκεφτείτε, τι να νιώσετε! Που σας τρυπούν, σας δένουν, σας φέρονται σαν αγέλες»

Διαβάστε την συγκλονιστική ομιλία του Τσάρλι Τσάπλιν από την ταινία " Ο Μεγάλος Δικτάτορας" (1940). Ο Τσάρλι Τσάπλιν υποδύεται κάποιον που μοιάζει στον Χίτλερ και παίρνει την θέση του για να μιλήσει στους στρατιώτες.






«Λυπάμαι…

Δεν θέλω να γίνω αυτοκράτορας. Δεν είναι η δουλειά μου. Δε θέλω να κυβερνώ ή να κατακτώ κανένα. Θα ήθελα να βοηθήσω όλο τον κόσμο. Εβραίους, Χριστιανούς, μαύρους, λευκούς. Όλοι θέλουμε να βοηθούμε ο ένας τον άλλο. Έτσι είναι οι άνθρωποι. Θέλουμε να ζούμε από την ευτυχία του άλλου, όχι από τη μιζέρια του. Δεν θέλουμε να μισούμαστε ή να περιφρονούμαστε. Και αυτός ο κόσμος έχει χώρο για όλους. Και η Γη είναι πλούσια και μπορεί να παρέχει για όλους. Ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι ελεύθερος και όμορφος. 

Όμως χάσαμε τον τρόπο. Η απληστία δηλητηρίασε τις ψυχές των ανθρώπων. Γέμισε τον κόσμο με μίσος. Μας καταδίκασε σε μιζέρια και αιματοχυσίες. Αναπτύξαμε την ταχύτητα, αλλά κλειστήκαμε στον εαυτό μας. Η μηχανοποίηση μας εξαρτοποίησε. Η γνώση μας έκανε κυνικούς. Η εξυπνάδα μας σκληρούς και αγενείς. Σκεφτόμαστε πολύ, αισθανόμαστε πολύ λίγο. Πέρα από μηχανές, χρειαζόμαστε ανθρωπιά. Πέρα από εξυπνάδα, χρειαζόμαστε καλοσύνη και ευγένεια. Χωρίς αυτές τις αρετές, η ζωή θα είναι βίαιη. Και όλα θα χαθούν. Το αεροπλάνο και το ράδιο μας έφεραν πιο κοντά. Η ίδια η φύση αυτών των εφευρέσεων κραυγάζει υπέρ της καλοσύνης των ανθρώπων. Κραυγάζει για οικουμενική αδελφοσύνη, για την ενότητα όλων μας. Ακόμα και τώρα η φωνή μου φτάνει σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Εκατομμύρια απελπισμένων ανδρών, γυναικών και μικρών παιδιών. Θύματα ενός συστήματος που βασανίζει τους ανθρώπους. Και φυλακίζει αθώους ανθρώπους. 

Σε όσους με ακούν λέω: Μην απελπίζεστε. Η δυστυχία που είναι πάνω μας είναι από το πέρασμα της απληστίας. Της πίκρας των ανθρώπων, που φοβούνται τον τρόπο της ανθρώπινης προόδου. Το μίσος των ανθρώπων θα περάσει και οι δικτάτορες θα πεθάνουν. Και η δύναμη που πήραν από τον λαό, θα επιστρέψει στο λαό. Και όσο άνθρωποι πεθαίνουν, η ελευθερία δε θα χαθεί ποτέ.

Στρατιώτες!

Μην δίνετε τους εαυτούς σας σε αγροίκους. Σε ανθρώπους που σας καταφρονούν και σας σκλαβώνουν, που υπαγορεύουν τις ζωές σας, λέγοντας σας τι να κάνετε, τι να σκεφτείτε, τι να νιώσετε! Που σας τρυπούν, σας δένουν, σας φέρονται σαν αγέλες, σας χρησιμοποιούν ως σκόνη για κανόνια!

Μην δίνετε τον εαυτό σας σε αυτούς τους αφύσικους ανθρώπους! Μηχανάνθρωπους, με μηχανικά μυαλά και μηχανικές καρδιές! Δεν είστε μηχανές! Δεν είστε αγέλη! Είστε άνθρωποι! Έχετε την αγάπη της ανθρωπότητας στην καρδιά σας! Δεν μισείτε! Μόνο οι αντιπαθείς μισούν! Οι αντιπαθείς και οι αφύσικοι.

Στρατιώτες, μην πολεμάτε για την σκλαβιά. Πολεμήστε για την ελευθερία!

Στην 17η παράγραφο του Αγίου Λουκά γράφεται: «Η βασιλεία του Θεού είναι μέσα στον άνθρωπο.» Όχι σε έναν άνθρωπο, ή σε μια ομάδα ανθρώπων. Αλλά σε όλους τους ανθρώπους! Σε εσάς! Εσείς ο κόσμος έχετε τη δύναμη. Τη δύναμη να δημιουργήσετε μηχανές, τη δύναμη να δημιουργήσετε ευτυχία!

Εσείς ο κόσμος έχετε τη δύναμη να κάνετε αυτή τη ζωή ελεύθερη και όμορφη!

Να κάνετε αυτή τη ζωή μια πανέμορφη περιπέτεια! Τότε, στο όνομα της Δημοκρατίας, ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη! Ας ενωθούμε όλοι! Ας αγωνιστούμε για έναν νέο κόσμο! Έναν όμορφο κόσμο! Που θα δώσει σε κάθε άνθρωπο την ευκαιρία να δουλέψει. Που θα σας δώσει το μέλλον, και σε όλους την ασφάλεια!

Με αυτές τις υποσχέσεις, αγροίκοι ανέβηκαν στην εξουσία!

Όμως είπαν ψέματα! Δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους! Ποτέ δε θα το κάνουν! Οι δικτάτορες ελευθερώνουν τον εαυτό τους, όμως σκλαβώνουν το λαό! Τώρα ας παλέψουμε για να εκπληρώσουμε την υπόσχεση!

Ας παλέψουμε να ελευθερώσουμε τον κόσμο! Να καταργήσουμε τα εθνικά σύνορα, να καταργήσουμε την απληστία, το μίσος και την ανεπιείκεια! Ας παλέψουμε για έναν κόσμο λογικής! Έναν κόσμο όπου επιστήμη και πρόοδος θα οδηγήσουν στην ευτυχία του καθένα!

Στρατιώτες! Στο όνομα της Δημοκρατίας! Ας ενωθούμε!»

* Μπορείτε να δείτε σε βίντεο και με ελληνικούς υπότιτλους, αυτό το συγκλονιστικό απόσπασμα εδώ:   https://www.youtube.com/watch?v=TfJCo8PI450&t=5s


* Φωτογραφία από Engin Akyurt από το Pixabay