Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Δύο πεθαίνουν, ένας γεννιέται.












Αυτά και άλλα είπε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας στην ΕΡΤNews.

Έτσι έχουμε μία γέννηση ανά δύο θανάτους, οι άνω των 45 ετών αποτελούν τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, ενώ μέσα σε 15 χρόνια (2010-2025) στην πρώτη δημοτικού έχουμε μία μείωση των 40.000 παιδιών, από 100.000 παιδιά το 2010, το 2025 τα παιδιά που φοιτήσουν στην πρώτη δημοτικού είναι μόλις 60.000. Αντίστοιχα τα παιδιά με αλλοδαπή ιθαγένεια αυξήθηκαν από 9.000 σε 15.000 και πάντα σε όσα είναι δηλωμένα στα δημοτικά σχολεία.

Καταλαβαίνετε ότι οδεύουμε ολοταχώς προς τον αφανισμό, χωρίς καμία ένδειξη-πρόβλεψη ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί προς το καλύτερο.

Αν είχαμε μπροστά μας τον κ. Γενικό Γραμματέα θα τον ρωτούσαμε τι και ποιοι ευθύνονται για την κατάρρευση του δημογραφικού στην πατρίδα μας;

Ποιες είναι οι κυβερνήσεις που επί την θητεία τους μειώθηκαν οι γεννήσεις και αυξάνονται οι θάνατοι;

Μήπως είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που ο ίδιος είναι μέλος της ως Γενικός Γραμματέας; Μήπως ήταν και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

Η απάντηση είναι φυσικά, ναι!

Όλες οι παραπάνω κυβερνήσεις είτε "κυνήγησαν" με τα μέτρα που πήραν ή δεν πήραν τις οικογένειες με παιδιά και αποθάρρυναν με τις πολιτικές τους τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά.

Για να θυμηθούμε και ορισμένα μέτρα που πήραν κατά των γεννήσεων και των οικογενειών με παιδιά όλες αυτές οι κυβερνήσεις:

Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων και προνομίων των πολυτέκνων.

Αυξημένη φορολόγηση και μετατροπή των παιδιών σε τεκμήρια.

Πρόσφατα και επί κυβερνήσεως της ΝΔ, είδαμε αύξηση κλιμάκων για να μην παίρνουν επιδόματα οι οικογένειες με παιδιά. Το επίδομα αντί να δίδεται ολόκληρο - έστω αυτό το πενιχρό επίδομα - πλέον δίδεται μόνο το 50% και το υπόλοιπο σε... προπληρωμένη κάρτα.

Επικράτησε το παράδοξο,να μην επιδοτούνται αναλογικά και με τον αριθμό των παιδιών οι πολυμελείς οικογένειες και να "ευνοείται" μόνο το ένα παιδί.

Παντελής απουσία μέριμνας για πολύτεκνους μαθητές και φοιτητές (π.χ. μετεγγραφές).

Παντελής αδιαφορία για ουσιαστική μέριμνα και βοήθεια στις πολύτεκνες οικογένειες.

Και φυσικά όλο το αρνητικό και γκρίζο κλίμα που επικρατεί με ευθύνη των κυβερνήσεων στην οικονομία, επηρέασε και επηρεάζει τις γεννήσεις.

➤ Οπότε είναι αργά για "δάκρυα" τουλάχιστον για αυτούς που διοίκησαν και διοικούν. Δεν χρειαζόμαστε διαπιστώσεις επί διαπιστώσεων. Όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα, το βλέπουμε στα σχολεία μας, το βλέπουμε στις γειτονιές μας. Λύσεις, πράξεις και έργα θέλουμε να δούμε και δεν τα βλέπουμε.