Εξαπατούσαν πολίτες αναρτώντας εικονικές αγγελίες πώλησης οχημάτων στο διαδίκτυο. Επίσης αποσπούσαν χρήματα από επιχειρήσεις στις οποίες έστελναν πλαστά αποδεικτικά εμβασμάτων δήθεν για την πληρωμή προϊόντων.
Διέπραξαν 33 απάτες με τη λεία τους να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Εξακριβώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πέλλας, η δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στις απάτες σε βάρος πολιτών και επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 3 ημεδαπών ανδρών, αρχηγικών μελών της εγκληματικής οργάνωσης και ακόμη 37 συνεργών τους. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι προαναφερόμενοι συνέστησαν δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, με σκοπό να αποκομίζουν παράνομο οικονομικό όφελος, εξαπατώντας πολίτες και επιχειρήσεις.
Ως προς την μεθοδολογία τους, τα αρχηγικά μέλη δρούσαν με τους παρακάτω τρόπους:
Αναρτούσαν στο διαδίκτυο εικονικές αγγελίες πώλησης αγροτικών κυρίως οχημάτων, μέσω των οποίων αποσπούσαν χρηματικά ποσά δήθεν ως προκαταβολές, από παθόντες που εκδήλωναν ενδιαφέρον. Επίσης προφασιζόμενοι λογιστικές διαδικασίες κατά την αγοραπωλησία, έστελναν στα θύματά τους πλαστά αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων και ζητούσαν να επιστρέψουν τα αντίστοιχα ποσά σε λογαριασμούς που τους υποδείκνυαν.
Τηλεφωνούσαν σε επιχειρήσεις με πρόσχημα την παραγγελία προϊόντων και έστελναν πλαστά αποδεικτικά μεταφοράς μεγαλύτερων χρηματικών ποσών, από αυτά που είχαν συμφωνηθεί για την αγορά των προϊόντων. Στη συνέχεια ζητούσαν να τους επιστραφεί η διαφορά του ποσού, ισχυριζόμενοι ότι εκ παραδρομής κατέθεσαν περισσότερα χρήματα.
Κατά την δράση τους χρησιμοποιούσαν πλήθος τραπεζικών λογαριασμών, που τους είχαν παραχωρήσει συνεργοί τους (money mules) έναντι χρηματικού ανταλλάγματος και στους οποίους μεταφέρονταν τα χρήματα που αποσπούσαν από θύματα της εγκληματικής οργάνωσης.
Όπως διαπιστώθηκε, το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, διέπραξαν συνολικά 33 απάτες σε βάρος πολιτών και επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της ελληνικής Επικράτειας και συγκεκριμένα:
• 8 σε περιοχές της Πέλλας,
• 6 σε περιοχές της Θεσσαλονίκης,
• από 3 σε περιοχές της Αττικής, της Δυτικής Ελλάδας, των Κυκλάδων και των Ιονίων Νήσων,
• από 2 σε περιοχές των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης και
• 1 σε περιοχή της Χαλκιδικής.
Η συνολική τους λεία ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους υποβλήθηκε αρμοδίως.