Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

«ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ»

Αρθρογραφεί ο παιδίατρος κ. Απόστολος Ζέρβας*


Ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού ήταν η αιχμή του δόρατος σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες, όσον αφορά τις πολιτικές για την Υγεία.

Τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν την Πατρίδα μας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) έδιναν υποσχέσεις, ποτέ όμως δεν εφήρμοσαν ένα υγιές - σωστό - έξυπνο και δίκαιο πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εφαρμόστηκε από τον Φεβρουάριο του 1986 επί Υπουργού Γεωργίου Γεννηματά και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν κατά την προσωπική μου άποψη τελείως λανθασμένος, διότι δεν υπήρχε καμία πρόνοια για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων των πόλεων, όπου έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί τα Αστικά Κέντρα Υγείας.

Η συνολική προσπάθεια είχε ως στόχο την ύπαιθρο, όπου κτίστηκαν 187 Κέντρα Υγείας (ΚΥ)τα οποία ήταν τεράστια σε έκταση (2000 m2) με προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων (θυρωροί - φύλακες - κηπουροί - διοικητικοί) δίχως όμως στελέχωση από Ιατρούς.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η κάλυψη των εφημεριών (προσωπική εμπειρία) γίνονταν από Αγροτικούς Ιατρούς, οι οποίοι εξυπηρετούσαν τα συνδεδεμένα αγροτικά ιατρεία.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με Υπουργό Υγείας τον δικηγόρο Πλεύρη θεωρεί ότι καινοτομεί με την εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού του Οικογενειακού Ιατρού.

Διαπράττει όμως σωρεία λαθών, τα οποία μπορεί να χαρακτηρισθούν ως εγκληματικά.

1. Υπόσχεται στους συναδέλφους Ιατρούς υπέρογκα ποσά (έως 45.000 Ευρώ ετησίως) για παροχή υπηρεσιών σε 2.000 ασφαλισμένους πολίτες και δεν γνωρίζω εάν υπάρχει πρόβλεψη για την δαπάνη στον Προϋπολογισμό.

2. Λόγω της μειωμένης ανταπόκρισης δίνει την δυνατότητα σε Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων να χρησιμοποιηθούν ως Οικογενειακοί Ιατροί, ενώ έπρεπε να ασκείται μόνον από Παθολόγους - Παιδιάτρους και Γενικής Ιατρικής.

3. Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ συνταγογράφησης - εξέτασης ασθενούς και είναι γνωστό τοις πάσι, ότι στην Ελλάδα μας με έναν πληθυσμό γηρασμένο και πτωχοποιημένο, οι περισσότεροι πολίτες λαμβάνουν μακροχρόνιες θεραπείες (διαβήτης - καρδιοπάθειες - υπερλιπιδαιμία - υπερπλασία προστάτου κ.α.).

4. Χρησιμοποιεί τους Αγροτικούς Ιατρούς , οι περισσότεροι είναι ιατροί Γενικής Ιατρικής, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στα υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της επαρχίας, στερώντας τους από τα χωριά όπου είναι διορισμένοι.

5. Επιβάλλει πρόστιμα σε όσους δεν εγγραφούν στο σύστημα, τακτική που εφήρμοσε για τους ανεμβολίαστους.

Επειδή για όλα τα φλέγοντα θέματα υπάρχουν λύσεις, σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη (ελέγχθη στον εξαίρετο Υπουργό Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη το 2005) θα έπρεπε ο κάθε Έλληνας πολίτης να επιλέγει τον προσωπικό του Οικογενειακό Ιατρό, ο οποίος θα αμείβεται από την Πολιτεία μόνον για εξέταση ασθενούς και να υπάρχει ως ασφαλιστική δικλείδα συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ποσοστό 50 % επί της Δημοσίας δαπάνης.

--------------------

* Ο κ. Απόστολος Ζέρβας είναι συνταξιούχος Παιδίατρος, σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ, διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ επί 7ετία και Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας την περίοδο 2004 - 2009 επί Κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.