Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Δράξασθε Παιδείας…

Σωκράτης. Π., δάσκαλος


Δράξασθε παιδείας... Αυτά τα λόγια του Αδαμάντιου Κοραή ήρθαν στο νου μου παρακολουθώντας την ταινία του αείμνηστου μάρτυρα και αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης ‘Αθανάσιου Διάκου’, η οποία αυτές τις μέρες παίζει με μεγάλη επιτυχία στις αίθουσες του τοπικού κινηματογράφου μας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου καθημερινά δεχόμαστε καταιγισμό αμέτρητων άχρηστων ειδήσεων και εικόνων, όπου παιδιά και ενήλικες καταλήγουμε θύματα της εποχής, ανήμποροι να αντιδράσουμε! Τα πρότυπα των παιδιών έχουν κατά κανόνα αλλάξει, με τραγουδιστές τραπ μουσικής με ότι αυτό συνεπάγεται (όπως τον τρόπο ζωής που προωθούν μέσα από τους στίχους), εκατομμυριούχους ποδοσφαιριστές της καλοπέρασης και σπατάλης, διάφορους ‘ινφλουένσερς’ (αναζητώντας τον ορισμό, διαπίστωσα ότι είναι άτομα πολύ δημοφιλή, διάσημοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα να ασκούν επιρροή- αν είναι δυνατόν- στον τρόπο ζωής, ντύσιμο κ. α) να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της νέας γενιάς. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας, πόσο μάλλον στων παιδιών, προκαλώντας αποξένωση και αποχαύνωση. Πάντα, όμως στον κανόνα υπάρχει και η εξαίρεση. Και μία τέτοια εξαίρεση αποτελεί η συγκεκριμένη ταινία με τίτλο ‘Διάκος’. Μια ταινία η οποία διδάσκει στα παιδιά αλλά και σε εμάς που τα έχουμε ξεχάσει αξίες και ιδανικά, όπως η Πίστη στο Θεό και η Αγάπη για τη Πατρίδα. Το <<Δράξασθε Παιδείας >> ,λοιπόν, του Αδαμάντιου Κοραή είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μας προτρέπει ως γονείς και ως δασκάλους να δράξουμε της ευκαιρίας και να πάμε με τα παιδιά μας να παρακολουθήσουμε την ταινία, μια ταινία η οποία μας διδάσκει ήθος , μας υπενθυμίζει την πλούσια ιστορία μας , μας συγκινεί, μας φέρνει σε επαφή με την θρησκευτική- ιστορική μας παράδοση και εθνική κληρονομιά, ενισχύοντας την εθνική μας συνείδηση και αγάπη για το Θεό και τη πατρίδα.

Ο Μέγας Βασίλειος, ο εις εκ των τριών ιεραρχών που εορτάσαμε χθες, σε ένα από τα αποφθέγματά του προέτρεπε: ‘’Όπως κόβουμε το τριαντάφυλλο να μη μας πληγώσουν τα αγκάθια, έτσι πρέπει από αυτά που βλέπουμε κι ακούμε γύρω μας να κρατούμε μόνο τα ωφέλιμα. Όπως οι μέλισσες διαλέγουν από τα λουλούδια αυτά που τους χρειάζονται, για να φτιάξουν μέλι’’. Αυτό συμβουλεύω καθημερινά τους μαθητές μου! Να έχετε κριτική σκέψη, αδίστακτη Πίστη στο Θεό, γενναιότητα ψυχής και γνώση, η οποία γνώση αυτή είναι που μας καθιστά ελεύθερους, αφού µόνο µέσα από μια τέτοια Παιδεία που προωθεί η ταινία γινόμαστε ελεύθεροι άνθρωποι. Και όποιος είναι ελεύθερος, συλλογάται καλά, και άρα ενεργεί σωστά! Να αφήσουμε το Εγώ και να περάσουμε στο Εμείς. Αυτή είναι μία από τις πολλές ατάκες του Αθ. Διάκου της ταινίας που μου έμεινε στο μυαλό! Το εγώ να υπηρετάει το εμείς.

Συγχαρητήρια σε όλους όσους έπαιξαν και συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση αυτής της ταινίας. Είθε να το παρακολουθήσουν όσοι περισσότερο μπορούν!