Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Μαρία Νικολαΐδου: Επείγουν οι εργασίες αποκατάστασης στην Αστική Σχολή Κατερίνης

Η Αστική Σχολή ένα εμβληματικό κτίριο της Κατερίνης που χτίστηκε το 1905 τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη του.

Παρόλο που αποτελεί αξιόλογο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται σε προσβάσιμο σημείο στο κέντρο της πόλης και θα μπορούσε να αποτελεί στολίδι και σημείο αναφοράς της Κατερίνης παρουσιάζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης. 

Η Ελληνική Λύση έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία έκανε ερώτηση μέσω του βουλευτή της Κώστα Χήτα στο υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με ενδεχόμενες ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου. 

Σε απάντηση που έλαβε αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο κτίριο ανήκει στο Δήμο Κατερίνης και η αποκατάστασή του ανάγεται στην ευθύνη του Δήμου. Αναφέρεται επίσης ότι ο φάκελος που υπέβαλε ο δήμος στις 27.09.2022 για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης στις όψεις και στην άμεση περίμετρο παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις. 

Συνεπώς και με βάση την απάντηση του Υπουργείου η δημοτική αρχή έχει προβεί στις ανάλογες ενέργειες και έχει αποστείλει στο Υπουργείο ολοκληρωμένο φάκελο έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στην Αστική Σχολή;

----------------------------

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Θεσσαλονίκη, 04/10/2022 
Του: Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης 
ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού 
ΘΕΜΑ: «Αποκατάσταση κτηρίου Αστικής Σχολής Κατερίνης» 
Κυρία Υπουργέ, 
Το ιστορικό κτήριο - στολίδι της Αστικής Σχολής Κατερίνης (τέως παλιό 1 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης) δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και έργο τέχνης κτίστηκε το 1905. Υπήρξε το 1 ο Δημοτικό Σχολείο της Κατερίνης έως το 1979, όταν με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης «ειδικής προστασίας». Η εν γένει του εικόνα σήμερα, τουλάχιστον εξωτερικά, παραπέμπει σε εγκαταλελειμμένο κτήριο άνευ φροντίδας και συντήρησης. Σαθρά και αποκολλημένα επιχρίσματα, πλατύσκαλα και σκαλοπάτια διαβρωμένα, υδρορροές φραγμένες, φθορές στην περίφραξή του, κιγκλιδώματα σκουριασμένα συνθέτουν μια απόκοσμη και δυσάρεστη εικόνα αδιαφορίας και έλλειψης «ειδικής προστασίας». 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 

Ερωτάται η κ. Υπουργός: Προτίθεστε όπως προβείτε στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να αποκαταστήσετε την, ως επί τω πλείστον, εξωτερική εικόνα του ιστορικού κτηρίου - στολίδι της Αστικής Σχολής Κατερίνης, ώστε ανακτήσει την αρχιτεκτονική του αίγλη; 

Ο ερωτών Βουλευτής ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

-----------------------------

Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 58/4.10.2022 Ερώτηση με θέμα: «Αποκατάσταση κτηρίου Αστικής Σχολής Κατερίνης» 

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 58/4.10.2022 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Χήτα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής: 

Το κτήριο της πρώην Ελληνικής Αστικής Σχολής- πρώην Α’ Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ίωνος Δραγούμη και Ειρήνης στον Δήμο Κατερίνης. Το εν λόγω κτήριο έχει χαρακτηριστεί ως «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία», με την Υ.Α. ΥΠΠΕ/ΓΔΠΑ/ΥΑΠΑ/ΔΙΛΑΠ/Γ/ 2317/54575/11.12.1979 (ΦΕΚ 89/Β/31.01.1980), και ως εκ τούτου εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 4858/2022. Δεδομένου ότι το εν λόγω μνημείο αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Κατερίνης, η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και η εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης αυτού και του περιβάλλοντα χώρου του ανάγεται στην ευθύνη του Δήμου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 4858/2021. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κατερίνης υπέβαλε στις 27.09.2022 φάκελο για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης στις όψεις και στην άμεση περίμετρο της πρώην Ελληνικής Αστικής Σχολής. Κατόπιν σχετικού ελέγχου, και λόγω διαπίστωσης ουσιωδών ελλείψεων, η ανωτέρω Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ ζήτησε, με το υπ’ αρ. πρωτ.ΥΠΠΟΑ/461646/06.10.2022 έγγραφό της, την επανυποβολή των μελετών, βάσει αναλυτικών υποδείξεων, προκειμένου να εξεταστούν από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ. 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού 
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ