Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ιερός Ναός Αγίας Άννας: Προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης και δράσεις πολιτισμού και Παιδείας.



Επισκεφτήκαμε τον Ι.Ν. Αγίας Άννας για να σας παρουσιάσουμε μια μικρή εικόνα του έργου που γίνεται εκεί και συναντήσαμε τον Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Γκόλια που μας ξενάγησε στην «ΚΙΒΩΤΟ» και μας ενημέρωσε για τις δράσεις του νεανικού κέντρου της ενορίας αλλά και το καθημερινό συσσίτιο απόρων.










Η ενορία της Αγίας Άννας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νεολαία, και στην προσπάθεια για καλύτερη οργάνωση του παιδικού και νεανικού κατηχητικού έργου δημιούργησε το νεανικό κέντρο “ΚΙΒΩΤΟΣ”.




Σε ένα άνετο, όμορφο και ζεστό χώρο, στο ημιυπόγειο του Ιερού Ναού μ, τα παιδιά μπορούν να περνούν τις ελεύθερες ώρες τους όπου εκτός από τις κατηχήσεις και συζητήσεις μπορούν να ασχοληθούν με:

Μελέτη στη βιβλιοθήκη
Δωρεάν εκμάθηση Γερμανικής γλώσσας
Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές – Internet
Θεατρική ομάδα
Χορωδία
Επιτραπέζια παιχνίδια
Πινγκ - πονγκ
Εκδρομές – εκδηλώσεις κ. α.




Η «ΚΙΒΩΤΟΣ» δημιουργήθηκε το έτος 1997 και εγκαινιάσθηκε στις 17 Νοεμβρίου του ίδιου έτους από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη  κ. ΑΓΑΘΟΝΙΚΟ. Περιλαμβάνει τρεις αίθουσες και γραφείο νεότητος.






Είναι ανοιχτή για τα παιδιά κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 5:00 μ.μ. έως 8:00 μ.μ. για μελέτη και παιχνίδια, καθώς και τις ώρες των μαθημάτων.









Το ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας καλύπτει καθημερινά ανάγκες όπως: ημερήσια σίτιση απόρων, παροχή πρωινού γεύματος σε μαθητές, τοποθέτηση πετρελαίου θέρμανσης, αγορά φαρμάκων, εξοφλήσεις λογαριασμών κ.ά.






Επίσης με πρωτοβουλία του πρώην Μητροπολίτη κ. Αγαθονίκου, από το Μάρτιο του 2000 λειτουργεί καθημερινό συσσίτιο απόρων και αναξιοπαθούντων ατόμων στην Κατερίνη. Σ' αυτό συμμετέχει ενεργά και η ενορία της Αγίας Άννας.






Ο Ι.Ν. της Αγίας Άννας προσφέρει αρκετές μερίδες ζεστού φαγητού κάθε μεσημέρι σε άπορα μοναχικά άτομα, μέσω του προγράμματος «Άρτος ο επιούσιος» της Ι. Μητροπόλεως.
Κάθε Σάββατο εθελόντριες γυναίκες μεταβαίνουν στη λαϊκή αγορά και συλλέγουν φρούτα και λαχανικά από τους παραγωγούς οι οποίοι είναι ενήμεροι για το σκοπό αυτό και με χαρά ανταποκρίνονται.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διανέμονται σε 70 περίπου οικογένειες. Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με αρκετούς φούρνους, σχεδόν καθημερινά, μοιράζεται ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα.









Το χειμώνα το φιλόπτωχο ταμείο τοποθετεί πετρέλαιο θέρμανσης σε οικίες απόρων. Επίσης, προσφέρει φάρμακα σε αναξιοπαθούντες ασθενείς και βοηθά τους ανασφάλιστους να εξασφαλίσουν την ιατρική τους περίθαλψη, σε συνεργασία με εθελοντές γιατρούς.
Τέλος, χορηγεί οικονομικά βοηθήματα όπου κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη.