Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Λυκειακές επιτροπές - Στο ίδιο έργο θεατές

Φίλοι και φίλες
Θα περίμενε κανείς, ιδιαίτερα την περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, να αλλάξει επιτέλους ο τρόπος με τον οποίο ορίζονται οι λυκειακές επιτροπές, πολύ περισσότερο μετά από τη σχετική οδηγία του νέου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Για άλλη μια χρονιά όμως, είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Διοικητικοί υπάλληλοι, που υπηρετούν στη Διεύθυνση, συνάδελφοι αποσπασμένοι από άλλα Π.Υ.Σ.Δ.Ε., διάφοροι «ημέτεροι» και «κολλητοί», ακόμα και «συνάδελφοι» από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (!) είναι τα βασικά συστατικά μιας «καλής» λυκειακής επιτροπής.
Δικαιολογημένη η αγανάκτηση και δίκαιες οι διαμαρτυρίες των συναδέλφων στα σχολεία, που βλέπουν ότι, για άλλη μια φορά, παραμερίζονται προς όφελος των ίδιων πάντα «συναδέλφων» τους. Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να προσεγγίσουν τους επαγγελματίες συνδικαλιστές, προκειμένου να μπορέσουν και αυτοί, να καρπωθούν τα ψίχουλα της αμοιβής από τη συμμετοχή στις επιτροπές.
Θεωρούμε ότι, πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η αθλιότητα. Υπάρχουν πολλοί ικανοί συνάδελφοι στα σχολεία μας, που μπορούν να στελεχώσουν τις επιτροπές αυτές και οι οποίοι θα πρέπει να εναλλάσσονται με δίκαιο τρόπο, ώστε σταδιακά να δοθεί η δυνατότητα σε όλους, να εμπλακούν στη διαδικασία αυτή, με τρόπο που να μην δημιουργεί πρόβλημα στη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Προτρέπουμε όσους συναδέλφους συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια στις λυκειακές επιτροπές, να ζητήσουν την εξαίρεσή τους.
Ζητάμε να εφαρμοστεί η οδηγία του νέου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να ανανεωθεί η σύσταση των επιτροπών αυτών σε ποσοστό τουλάχιστον 50% σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια.


Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών