Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων – παγετού κατά τη χειμερινή περίοδο 2015-2016


Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Π.Ε. Πιερίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015  στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, προκειμένου να εξετασθούν και αποφασισθούν τα μέτρα και οι δράσεις που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και την συνεργασία των φορέων, που εμπλέκονται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την ετοιμότητα άμεσης απόκρισης – αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων – παγετού κατά τη χειμερινή περίοδο 2015 –2016.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν  ο Προϊστάμενος  της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χρήστος Μαμαρίκας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Πιερίας, ο Αντιδήμαρχος Δίου – Ολύμπου, κ. Αθανάσιος Καλαïτζής, ο πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, ο κ. Αστέριος Φαρμάκης, υπηρεσιακοί παράγοντες – εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της περιοχής, υπηρεσιών, φορέων και εθελοντών.

Σοφία Μαυρίδου: «Σε ετοιμότητα η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια του χειμώνα»

Στην ετοιμότητα των φορέων και στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού, αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Άλλωστε, η κ. Σοφία Μαυρίδου αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία των φορέων για την προστασία των πολιτών κατά τις προηγούμενες περιόδους και ευχήθηκε ότι το ίδιο θα γίνει και αυτό το χειμώνα.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χρήστος Μαμαρίκας, επικεντρώθηκε στην κείμενη νομοθεσία σχετικά με την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών αλλά και στις αλλαγές που έχουν επέλθει.

Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος του τμήματος του Τμήματος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ανέφερε τις ενέργειες των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για την ετοιμότητά τους, για το νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό σε συστήματα ραδιοεπικοινωνίας που θα προμηθευτεί για τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό των φορέων, καθώς και για τον εξοπλισμό που θα διατεθεί για χρήση σε εθελοντικές ομάδες της Πιερίας, που δραστηριοποιούνται αποδεδειγμένα για τη διάσωση συνανθρώπων μας από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα αυτοπροστασίας τους, καθώς και για το καθεστώς ασφάλισης των εθελοντών σε περιπτώσεις ατυχημάτων κατά τη διάρκεια των διασώσεων.


Με την εμπειρία προηγούμενων ετών, ο κάθε φορέας επεσήμανε τα μέσα που διαθέτει και πρότεινε σχέδια αντιμετώπισης ειδικών περιπτώσεων.Με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, οι παριστάμενοι εξέτασαν και συναποφάσισαν τις ενέργειες που πρέπει εγκαίρως να πραγματοποιηθούν, ώστε με τη σωστή προετοιμασία, το συντονισμό και τη συνεργασία, να αντιμετωπιστούν τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις – παγετός κατά τη χειμερινή περίοδο.