Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ο Βύρων Πολύδωρας και ο Γιάννης Πανούσης την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στο Ανοικτό Πανεπιστημιο Κατερίνης

Δύο διακεκριμένοι πρώην Υπουργοί Δημόσιας Τάξης ο κ. Βύρων Πολύδωρας και ο κ. Γιάννης Πανούσης είναι οι επίσημοι ομιλητές και καλεσμένοι της Σχολής Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Κατερίνης.
Το θέμα που θα διαπραγματευτούν με τους φίλους της Σχολής Γονέων είναι η Ελληνική ταυτότητα και το μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα "Η Ελληνική ταυτότητα...Αξίζει τον κόπο?" Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κατερίνης και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.



ΒΥΡΩΝ Γ. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Κατάγεται από την Ορεινή Ολυμπία. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από την ΟΝΝΕΔ, 1976. Βουλευτής ΝΔ, Β΄ Αθηνών, εκλεγόμενος συνεχώς σε δέκα τρεις αναμετρήσεις, από το 1981 μέχρι και το 2012 (Μάιος και Ιούνιος). Πλειστάκις Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και υπεύθυνος Τομέων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Πολιτισμού, Δημ. Διοίκησης, Δημ. Τάξης και Δικαιοσύνης. Το 1997 έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ. Έχασε.
Και τότε είπε στους συνέδρους εκείνο το αλησμόνητο και αμίμητο που «έγραψε»: «Σας ζήτησα την ψυχή σας και όχι την ψήφο σας. Και σεις το πήρατε τοις μετρητοίς. Και μου δώσατε την ψυχή σας αλλά όχι την ψήφο σας». Διετέλεσε: Υφυπουργός Προεδρίας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (1990-92), Υφυπουργός Παιδείας (1992), Υφυπουργός Εξωτερικών (1993), Υπουργός Δημοσίας Τάξεως (2006-07). Στις 4/10/09 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής με διακομματική υπερψήφιση 232 ψήφων. Στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 (ΙΔ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ) εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με διακομματική πάλι υπερψήφιση 179 ψήφων. Μετά την διακηρυκτικού χαρακτήρα αγόρευσή του στη Βουλή στις 20/12/13, με την οποία αντιτάχθηκε στο Νομοσχέδιο περί φορολόγησης των ακινήτων έστω άνευ εισοδήματος (ΕΝΦΙΑ), το οποίο κατήγγειλε ως «δήμευση» της ιδιοκτησίας και στη συνέχεια κατεψήφισε, διεγράφη από τη ΝΔ. Έκτοτε και μέχρι τις 31/12/14 ανεξάρτητος βουλευτής. Στη συνέχεια, ίδρυσε (5/2/14) το Κόμμα «ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ», του οποίου είναι Πρόεδρος και με το οποίο μετέσχε στις Ευρωεκλογές του 2014. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές της 25/1/15 και στις τελευταίες της 20/9/15 δεν κατεβηκε, με δική του επιλογή.
Σπουδές: Νομικά στη Νομική Αθηνών. Πολιτικές Επιστήμες μεταπτυχιακά (Masters) στις ΗΠΑ. Άλλα μεταπτυχιακά: Διεθνές Δίκαιο στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Διεθνή Οικονομικά στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Υπότροφος του Ιδρύματος Φουλμπράϊτ. Τιμήθηκε με το βραβείο Fontana di Roma της Ιταλικής Ακαδημίας (1992), με το ανώτατο παράσημο της Κυπριακής Δημοκρατίας του Μακαρίου του Γ΄ (1993), με το βραβείο Ελληνοτουρκικής φιλίας «Ιπεκτσί» (1995), με το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, για το έργο του «Την παραμονή της Αγίας Αγνής» του Τζον Κητς (1998), με έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του «Μείζων Αθήνα» (2002), με τον «Χρυσό Σταυρό» της Ανωτάτης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών (2006). Έχει συγγράψει περισσότερα από 30 βιβλία και μονογραφίες.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γιάννης Πανούσης  
Πρώην καθηγητής Εγκληματολογίας. πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης πρώην Βουλετής με την ΔΗΜΑΡ και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δημοσίας τάξεως
Ο Γιάννης Πανούσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Αυγούστου του 1949.  Έλκει καταγωγή από την Αρκαδία και από την Κόρινθο. Μέσα του δεν αντιπαλεύονται τα δύο χαρακτηριστικά που έχει από την καταγωγή του: «Τα δύο χαρακτηριστικά που λέμε ότι ισχύουν σε Τριπολιτσιώτες και Κορίνθιους είναι ότι οι Κορίνθιοι έχουν μια ευλυγισία στη λειτουργία τους, έναν τρόπο να τα φέρνουν βόλτα και οι Αρκάδες είναι πιο λεβέντηδες, πιο ντόμπροι. Αυτά τα δύο στοιχεία στον κ.Πανούση  δεν βρίσκονται σε σύγκρουση, έρχονται σε συνδυασμό.

Ο Γιάννης Πανούσης Φοιτά στην Λεόντιο Σχολή. Στην συνέχεια  στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αγαπούσε όμως τη Φιλολογία. Όμως ο πατέρας του, δικηγόρος, τον προόριζε για διάδοχό του. Τελειώνει τη Νομική Σχολή την οποία δεν αγάπησε  και πηγαίνει  για δεύτερο πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες με μεγαλύτερο κέφι. Συνεχίζει τις σπουδές εγκληματολογίας στο Université de Poitiers στην Γαλλία. «Εκεί βρίσκει αυτό που ήθελε. Βρήκε ότι ο συνδυασμός πολιτικής σκέψης, φιλολογίας, νομικής και πολιτικής επιστήμης ήταν η εγκληματολογία. Εκεί είδε τον άνθρωπο στην ακραία του μορφή».


Ως καθηγητής Νομικής ανέβηκε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Αντιπρύτανης και Πρύτανης. Κλασσική ατάκα του η ακόλουθη: «Εάν κάποιος σας πει ότι ανήκει στην Αριστερά, ρωτήστε τον: Αριστερά μπαίνοντας ή αριστερά βγαίνοντας;».
    Στην Σχολή Γονέων Κατερίνης συμμετείχε ως ένας εκ των 12 εισηγητών στην Επιστημονική Διημερίδα για τα 20 χρόνια μας τον Απρίλιο του 2009