Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη για την Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου 2015, θα  ήθελα  να μείνω έξω από τους  συμβολισμούς και τα μεγάλα λόγια για τα άτομα με αναπηρία, που συνήθως ακούγονται λόγω της ημέρας και ξεχνιούνται μετά.

Ο Δήμος Κατερίνης, αντιμετωπίζει τις ανάγκες των ατόμων και των οικογενειών τους κατά προτεραιότητα και υλοποιεί έργα που διευκολύνουν την καθημερινή τους διαβίωση και εκπαίδευση, ενώ διαμορφώνουν ίσες ευκαιρίες για όλους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ειδικό Σχολείο Κατερίνης (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό), το οποίο παραδόθηκε στις 20 Αυγούστου του 2015 και ήδη λειτουργεί κατά την φετινή σχολική χρονιά, είναι ένα έργο – πρότυπο για όλη την Ελλάδα, με υψηλό τεχνικό εξοπλισμό, υποστηρικτικές υπηρεσίες, αλλά και προηγμένη βιοκλιματική κτιριακή κατασκευή.


Mε πολλή αγάπη και ενδιαφέρον, σκύψαμε πάνω από το μεγάλο πρόβλημα των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία, οι οποίες ανησυχούσαν για την φροντίδα των οικείων τους, όταν οι ίδιοι φύγουν από την ζωή. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε σύντομα 3 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Α.μεΑ., όπου θα τους παρέχεται καθημερινή φροντίδα , αλλά και ιατρική, ψυχική και κοινωνική στήριξη, που θα επικεντρώνεται στην επαγγελματική και κοινωνική τους αποκατάσταση, ανακουφίζοντας τις οικογένειες και εκπληρώνοντας έτσι ένα όνειρο ζωής.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι η φροντίδα, η διευκόλυνση της καθημερινότητας και οι ίσες ευκαιρίες για ένταξή τους  στην κοινωνική ζωή του τόπου μας, είναι υποχρέωση της κοινωνίας και όχι φιλανθρωπική  «εκχώρηση» για το «φαίνεσθαι».

Η κοινωνία μας χρειάζεται όλους τους ανθρώπους της για να εξελιχθεί, και μια κοινωνία ευαισθητοποιημένη στις ανάγκες των Α.μεΑ., είναι μια κοινωνία πολιτισμένη, πρωτοποριακή και συνειδητοποιημένη.