Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τώρα! Αύριο θα είναι αργά…

της Δέσποινας Χαραλαμπίδου*

Σήμερα, μία βδομάδα μετά τη μεγαλειώδη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία της Πέμπτης 4 Φλεβάρη, μία απεργία που είχε τεράστια επιτυχία και παρουσίασε όλη την Ελλάδα σαν μία χώρα σε «στάση εργασίας», τίποτε δεν είναι ίδιο. Έχουμε μία αναζωογόνηση των αγωνιστικών διαθέσεων του λαού μας, μπροστά στον κίνδυνο της οριστικής εξαφάνισης μεγάλων κοινωνικών ομάδων, εργαζομένων αλλά και επαγγελματιών. Αναζωογόνηση που οφείλεται πρωτίστως στην ίδια την επίθεση της κυβέρνησης αλλά και στην αγανάκτηση και το φόβο για τα νέα μέτρα που έρχονται. Αναζωογόνηση που οφείλεται και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά αμφισβητείται καθαρά η μνημονιακή συναίνεση, ακόμα και από στρώματα της κοινωνίας που δεν έχουν μάθει να δρουν πρωτοπόρα. Το γκρέμισμα των ψευδαισθήσεων των εκλογών του Σεπτέμβρη φαίνεται πλέον στις κινητοποιήσεις, αλλά και στις καθημερινές συζητήσεις.


Οι σχεδιασμοί όμως της κυβέρνησης δε θα αλλάξουν! Έχει ρητά και κατηγορηματικά δεσμευτεί από το 3ο μνημόνιο και δε θα κάνει πίσω, παρά τη γενική κατακραυγή! Η κυβέρνηση θα προωθήσει την επιβολή των μέτρων, κάνοντας ορισμένους ελιγμούς για να διαιρέσει τους εργαζόμενους και να διασπάσει το πλατύ αγωνιστικό μέτωπο που συγκροτείται από τα κάτω. Οι προσπάθειες αυτές είναι πλέον φανερές στους αγρότες, αλλά και στους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Για το λόγο αυτό πρέπει να δυναμώσουν και να κλιμακωθούν οι αγώνες. Αυτή είναι τώρα η πρώτη προτεραιότητα: ο σχεδιασμός της κλιμάκωσης των αγώνων! Χρειάζεται λοιπόν χωρίς καμιά ταλάντευση, χωρίς αμηχανία, με πίστη και με επιμονή να συμβάλουμε: Στη διαμόρφωση συγκεκριμένου σχεδίου ανάπτυξης και κλιμάκωσης των αγώνων με βασικά του σημεία την πλατιά κινητοποίηση των εργαζόμενων για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών μέτρων, την κατάργηση των μνημονίων παράλληλα με τη διεκδίκηση πολιτικών αιτημάτων με κεντρικό άξονα: τη διαγραφή του Χρέους, την Εθνικοποίηση του Τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, τον αγώνα ενάντια στην ΕΕ, την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Και βέβαια παράλληλα και χωρίς καμία καθυστέρηση να δουλέψουμε για μία ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση που θα ακολουθήσει τη βέβαιη πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ. Η εναλλακτική μας πρόταση δεν μπορεί να είναι η νεκρανάσταση του μνημονιακού ευρωμονόδρομου με άλλα πρόσωπα. Ούτε βέβαια ο κύριος Μητσοτάκης, που είναι πιο μνημονιακός από τα μνημόνια. Η Λαϊκή Ενότητα έχει μπροστά της, παράλληλα με τις αυτοτελείς της προσπάθειες για τη συγκρότησή της, πολλή δουλειά: να ανασυνθέσει ξανά τα κομμάτια της κοινωνίας που εμφανίζουν αγωνιστική διαθεσιμότητα, να συνομιλήσει με την νεολαία της χώρας και να της διασφαλίσει ζωτικό χώρο στις νέες συνθήκες, προτάσσοντας μία στιβαρή πρόταση ανατροπής που θα απαντά πρώτα από όλα στο δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, της αξιοπρεπούς εργασίας, στο δικαίωμα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ!!!


*Η κ. Χαραλαμπίδου είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής