Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Σιγή ιχθύος για τον αντιφυματικό εμβολιασμό στα σχολεία-Ανησυχούν οι γονείς για την προστασία της υγείας των παιδιών τους


Έρευνα της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ".

Πρώτη φορά που στην χώρα μας δεν γίνεται ο ετήσιος αντιφυματικός εμβολιασμός στα σχολεία μας και  συγκεκριμένα στα παιδάκια των μικρών τάξεων του δημοτικού.
Αν συνυπολογίσουμε ότι εκκρεμούν από την περσινή σχολική χρονιά εμβολιασμοί που δεν έγιναν το πρόβλημα είναι τεράστιο.
Μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν το λιγότερο 40.000 ανεμβολίαστα παιδιά!

Το θέμα δεν παίζει στα κανάλια και στα ΜΜΕ, ενώ το υπουργείο τηρεί σιγή ισχύος...

Παρόλα αυτά ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής από την Ειδομένη δήλωσε ότι θα προμηθευτεί εμβόλια από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για να εμβολιαστούν τα παιδιά των προσφύγων...

Και ενώ έχουμε φτάσει στα τέλη Μαρτίου, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνουν έως τα μέσα Απριλίου, όχι απλά δεν έχουμε προμηθευτεί τα εμβόλια αλλά δεν έχει βγει ακόμα η εγκύκλιος από το υπουργείο για το πως πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός.

Οι γονείς ανησυχούν και καθημερινά απευθύνονται στα σχολεία και τους Διευθυντές για να μάθουν τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Με στελέχη του Νοσοκομείου Κατερίνης που μιλήσαμε και είναι υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό των παιδιών στα σχολεία μας δήλωσαν ότι και σήμερα να έρθουν τα εμβόλια είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει ο εμβολιασμός φέτος!

Τα σχολεία μας δεν έχουν καμία ενημέρωση όπως και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας.

Άρα αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, θα πρέπει να εμβολιαστούν του χρόνου παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν πέρσι, φέτος και του χρόνου!!!

Και πως θα γίνει αυτό αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να προμηθευτεί τα εμβόλια μιας χρονιάς μόνο;

Προβληματική η αντιμετώπιση της ανθεκτικής φυματίωσης στη Β. Ελλάδα.

Στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει υποδομή για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής φυματίωσης, ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης. “Στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική στο νοσοκομείο Παπανικολάου χρειαζόμαστε τέσσερις θαλάμους γι αυτά τα περιστατικά.

Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να είναι απομονωμένοι γιατί ο καθένας τούς μπορεί να έχει διαφορετικό είδος ανθεκτικής φυματίωσης. Πέρσι είχαμε δύο περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης που νοσηλεύτηκαν σε ειδικό θάλαμο, ο ένας μάλιστα για 16 μήνες και είχαμε τέσσερα κρούσματα σε νοσηλευτές και γιατρούς που βρέθηκαν θετικοί στο τεστ φυματινοαντίδρασης και χρειάστηκε να πάρουν φαρμακευτική αγωγή για τρεις μήνες” ανέφερε ο κ . Ζαρογουλίδης.

Παράλληλα επισήμανε πως ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το ότι τα δείγματα σάλιου των ασθενών για τους οποίους υπάρχει υποψία ανθεκτικής φυματίωσης αποστέλλονται στην Αθήνα και μέχρι να βρουν τα αποτελέσματα αυτοί μπορεί να διασπείρουν τη νόσο.


Σύμφωνα με τον κ. Ζαρογουλίδη το ποσοστό της φυματίωσης στη χώρα μας πριν δύο χρόνια ήταν 3,8% ενώ στην Ευρώπη ήταν 1%. “Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήμασταν στη δεκαετία του ΄80 που τότε είχαμε υποδομές. Τώρα δεν έχουμε ούτε υποδομές. Παλιά λέγανε ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας φυματικός, μετά άρχισαν να λένε ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας καρκινοπαθής και στην επόμενη δεκαετία θα λέμε πάλι ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας φυματικός” πρόσθεσε ο κ Ζαρογουλίδης.


Κανταρτζής Μιχάλης