«Υπό διάλυση τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών,
άσχημες οι συνθήκες διαβίωσης, άφαντο το κράτος».
Με καθυστέρηση αρκετών μηνών ξεκίνησε την Τρίτη 24/05 η εκκένωση της Ειδομένης και η μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών σε οργανωμένες δομές της Βορ. Ελλάδας που επίσης δημιουργήθηκαν με καθυστέρηση. Το επόμενο μεγάλο ζήτημα που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι πως θα λειτουργήσουν και ποιος θα συντηρεί αυτές τις δομές.Τα παραδείγματα με τα hotspots σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, και Λέρο κ.α., γεννούν ευλόγα και πολλά ερωτήματα καθώς η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης κυριολεκτικά στην τύχη τους. Οι διαδικασίες ασύλου κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, δεν τους παρέχεται καμιά νομική ενημέρωση, δεν έχουν καμιά πληροφόρηση για την τύχη τους και οι συνθήκες διαβίωσης είναι άσχημες.
Για παράδειγμα, η ΒΙΑΛ στη Χίο, μετά την μετατροπή της σε κέντρο κράτησης προσφύγων και την απόπειρα απόδρασης της 31ης Μαρτίου, βρίσκεται κυριολεκτικά υπό διάλυση. Στελέχη ξένων ΜΚΟ που μιλούν σε ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι συνθήκες στο κέντρο κράτησης είναι «εντελώς απάνθρωπες». Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης», έχει καταστραφεί ακόμα και το δίκτυο της αποχέτευσης. Από τις ζημιές στις υδραυλικές εγκαταστάσεις έχουν χαθεί τεράστιες ποσότητες νερού και όλοι εκτιμούν ότι τους θερινούς μήνες θα είναι αδύνατη η ομαλή υδροδότηση της ΒΙΑΛ. Επίσης, η υγειονομική περίθαλψη των αρρώστων είναι ανύπαρκτη και η σίτιση τους ανεπαρκής. Οι τοπικοί προμηθευτές έχουν αποκλειστεί από τους σχετικούς διαγωνισμούς.
Εκτός όμως από τα σημαντικά ζητήματα υγιεινής έχουν ανακύψει και πολλά προβλήματα ασφάλειας για τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Η μικρή αστυνομική δύναμη της Χίου είναι αδύνατο να περιφρουρήσει αυτές τις δομές και η πρόσφατη παραίτηση του Αστυνομικού Διευθυντή εντείνει την ανησυχία. Οι φράχτες έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί, και οι κάτοικοι αγωνιούν από τα αυξανόμενα κρούσματα κλοπών και ζημιών σε αγροτικές οικίες, περιβόλια και κήπους.
Οι οικίσκοι που θα φιλοξενήσουν τους υπαλλήλους της Ε.Ε. που θα συνδράμουν στο έργο της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί και η διαδικασία των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία κρίνεται ως αναποτελεσματική. Από τις 4 Απριλίου οπότε ξεκίνησαν, έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία 81 μετανάστες. Ταυτόχρονα όμως συνεχίζονται οι αφίξεις καθώς από τις 18 μέχρι τις 21 Μάιου έφτασαν στα παράλια της Χίου 148 πρόσφυγες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο νησί σε 2.450!
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αναφορές και οι εκτιμήσεις λόγω και των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία ότι η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό θα καταρρεύσει πλήρως. Αν συμβεί αυτό, το προσφυγικό ζήτημα θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις για τη χώρα μας.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο έχει επιλέξει η κυβέρνηση να μην ασχολείται με τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση και ομαλή λειτουργία των κέντρων κράτησης; Πως και πότε θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγιεινής και περίθαλψης των προσφύγων-μεταναστών στη ΒΙΑΛ; Προτίθεται να ενισχύσει ουσιαστικά τη φύλαξη του κέντρου; Πως θα αντιμετωπίσει την δικαιολογημένη ανασφάλεια των κατοίκων;
3. Για ποιους λόγους καθυστερεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου;
4. Γιατί γίνονται με το σταγονόμετρο οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και πως θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
5. Σε περίπτωση κατάρρευσης της ευρωτουρκικής συμφωνίας η κυβέρνηση διαθέτει ένα εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
1. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης
2. Σάββας Αναστασιάδης
3. Ιωάννης Ανδριανός
4. Μαρία Αντωνίου
5. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου
6. Ελευθέριος Αυγενάκης
7. Γεώργιος Βαγιωνάς
8. Απόστολος Βεσυρόπουλος
9. Σοφία Βούλτεψη
10. Γεράσιμος Γιακουμάτος
11. Στέργιος Γιαννάκης
12. Αναστάσιος Δημοσχάκης
13. Νικήτας Κακλαμάνης
14. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής
15. Θεόδωρος Καράογλου
16. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος
17. Σίμος Κεδίκογλου
18. Χρήστος Κέλλας
19. Νίκη Κεραμέως
20. Βασίλης Κικίλιας
21. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος
22. Γεώργιος Κουμουτσάκος
23. Δημήτριος Κυριαζίδης
24. Ευάγγελος Μπασιάκος
25. Χρήστος Μπουκώρος
26. Νίκος Παναγιωτόπουλος
27. Κωνσταντίνος Σκρέκας
28. Θεόδωρος Φορτσάκης