Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΚΕ Πιερίας: Οργάνωση και σχέδιο

Η παρέμβαση του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό στα τέλη της περασμένης βδομάδας επιβεβαίωσε ότι η μεταρρύθμιση που έκανε τον περασμένο Μάη η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά αντίθετα άνοιξε ένα νέο κύκλο ανατροπών σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Στην πραγματικότητα, αυτό που λέει το ΔΝΤ, επικαλούμενο τη δημοσιονομική διάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, είναι ότι άμεσα η κυβέρνηση θα κληθεί να περικόψει ξανά τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, διαλύοντας τον κουρνιαχτό που η ίδια σήκωσε με τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», που συνεχίζει να αποδίδεται μετά τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων, με στόχο να φανεί ότι δεν μειώνονται παραπέρα οι κύριες συντάξεις.

Για τις επικουρικές, βέβαια, δεν υπήρξαν τέτοιες «ευαισθησίες» από την πλευρά της κυβέρνησης, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάνω από 250.000 δικαιούχοι είδαν τις πενιχρές μηνιάτικες αποδοχές τους να μειώνονται κι άλλο.

Οπως όλα δείχνουν, το επόμενο βήμα θα είναι να μειωθούν και οι κύριες συντάξεις όσων σήμερα συνεχίζουν να λαμβάνουν την «προσωπική διαφορά», στο όνομα μάλιστα της «ισονομίας» και της εξίσωσης προς τα κάτω, που επικαλείται «διά πάσαν νόσον» η κυβέρνηση.

Τι δείχνει το παράδειγμα του Ασφαλιστικού; Οτι δεν υπάρχει όριο, δεν υπάρχει «ταβάνι» στην επίθεση που εξαπολύουν το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά του στα δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Πριν καλά καλά συμπληρωθούν πέντε μήνες, η συζήτηση για το επόμενο βήμα στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει ξεκινήσει, στο έδαφος μάλιστα των ελλειμμάτων που καταγράφει «με το καλημέρα» το νέο ασφαλιστικό υπερ-ταμείο, ο ΕΦΚΑ.

Το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα μέτωπα, όπως αυτό της Υγείας, των μισθών, των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Είναι φανερό ότι μπροστά σ' αυτήν την κλιμακούμενη επίθεση του κεφαλαίου, που από το Α έως το Ω υπηρετεί το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, κανένας χώρος δουλειάς, κανένας κλάδος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του.

Ούτε όμως είναι αρκετό να περιορίζονται οι όποιες αντιδράσεις στην καταδίκη ή ακόμα και στην προσπάθεια να εμποδιστούν τα μέτρα, χωρίς η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να βάζουν στο επίκεντρο της συζήτησης και των αγώνων τη δική τους ατζέντα, το δικό τους σχέδιο, απέναντι στο σχέδιο του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Απ' αυτή τη σκοπιά, έχει μεγάλη αξία η πρωτοβουλία που ανέλαβαν Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες να καλέσουν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναλάβουν ευθύνη στο χώρο τους και να οργανώσουν την πάλη για την ανάκτηση των απωλειών, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών.

Εξίσου σημαντική είναι η πρωτοβουλία των συνδικάτων να συνταχθεί σχέδιο νόμου για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με βάση αυτό να απευθυνθούν σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής. Ηδη, με αυτό το πλαίσιο πάλης προγραμματίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα κινητοποιήσεις, με πρωτοβουλίες που παίρνουν συνδικάτα σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο για τις ΣΣΕ, τις συντάξεις, την ανεργία, τα ζητήματα της Υγείας κ.ά.

Το στίγμα όλης αυτής της δράσης είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και αναμονή. Οτι αυτό που επείγει κάθε στιγμή, είναι να δυναμώνει μέσα από κάθε μάχη η οργάνωση των εργαζομένων, η προετοιμασία για πιο μαζικούς ταξικούς αγώνες, με όλες τις μορφές, και με απεργία. Η πλάστιγγα μπορεί να γείρει υπέρ του λαού με την ανασύνταξη του κινήματος, τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, την ενίσχυση του ΚΚΕ.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016
«Ματωμένα» πλεονάσματα στις πλάτες του λαού...

Διόγκωση της φοροληστείας και μόνιμη «πρέσα» στα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες εμφανίζουν τα στοιχεία του πρώτου 8μήνου

Η «σφαγή» των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα της φοροληστείας που πρωτοεφαρμόστηκαν τους προηγούμενους μήνες (αυξημένη παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κ.ά.), αποτελούν τους πυλώνες της «ομαλής» εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίοδο Γενάρη - Αυγούστου 2016, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι χαμηλότερες κατά 3,4 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο που είχε τεθεί, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος του λαού, ανεξάρτητα από τις «εφεδρείες» που προβλέπονται από την ενεργοποίηση του «δημοσιονομικού κόφτη».

Στοιχεία που αντανακλούν την αντιλαϊκή κλιμάκωση

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (8μηνο Γενάρη - Αυγούστου 2016):

Το σύνολο των κρατικών εσόδων εμφανίζεται αυξημένο κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι και διαμορφώνεται στα 31,95 δισ. ευρώ.

Το δε σύνολο των φορολογικών εσόδων εμφανίζεται στα 28 δισ. ευρώ, από 26,1 δισ. στο περσινό 8μηνο, δηλαδή η αντιλαϊκή φοροληστεία διογκώθηκε κατά 1,9 δισ. ευρώ (ή κατά 7,3%) και αυτό παρά τη χρονική υστέρηση των πληρωμών του ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση του οποίου λήγει στο τέλος Σεπτέμβρη.


Μεταξύ άλλων:

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ανέβηκε στα 7,5 δισ. ευρώ (από 7,3 δισ.), ενώ η αυξημένη παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις άρχισε να εμφανίζεται μόλις από τον Ιούλη. Επιπλέον, η αναδρομική παρακράτηση των φόρων για το α' εξάμηνο θα γίνει μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2017.

Η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 16,2 δισ. ευρώ (από 14,6 δισ. πέρσι), με αύξηση 1,6 δισ. ευρώ (ή 14%). Από αυτά ο ΦΠΑ «συνέβαλε» με 10,1 δισ. ευρώ (από 9 δισ. πέρσι), μετά τις διαδοχικές αυξήσεις που επέβαλε η συγκυβέρνηση.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 32,9 δισ. ευρώ, έναντι 36,4 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο. Είναι, δηλαδή, χαμηλότερες κατά περίπου 3,4 δισ. ευρώ, ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ, η οποία περικόπηκε κατά 240 εκατ. στα 1,64 δισ. (από 1,88 δισ. πέρσι). Την ίδια ώρα, το ύψος της επιχορήγησης που εκταμιεύθηκε στο φετινό 8μηνο έχει φτάσει στο 74% του ποσού που προβλέπεται για ολόκληρο το 12μηνο.

-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» απεικονίζεται στα 3,75 δισ. ευρώ, σχεδόν τετραπλάσιο από το αντιλαϊκό στόχο, ύψους 980 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται για την εξεταζόμενη περίοδο...

Να σημειωθεί ότι στο εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα», όπως αυτό απεικονίζεται με τους όρους του μνημονίου, δεν περιλαμβάνονται κρατικές δαπάνες, όπως για την αποπληρωμή των τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, που διαμορφώθηκαν στο φετινό 8μηνο σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ.

Ετσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφει έλλειμμα ύψους 1,04 δισ. ευρώ.

Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι, ανεξάρτητα από τις λογιστικές απεικονίσεις, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει όσο στο τιμόνι της οικονομίας και της παραγωγής θα έχουν το κουμάντο τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σε αυτήν τη βάση, δεν έχει καμιά ανακούφιση να περιμένει από την όποια «υπέρβαση» των αντιλαϊκών στόχων («υπεραπόδοση» την ονομάζει η κυβέρνηση!), ούτε και από τα παζάρια για μελλοντική μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού η όποια «εξοικονόμηση» σημειωθεί, δεν θα πάει για την αναπλήρωση των τεράστιων λαϊκών απωλειών, αλλά για την παραπέρα κρατική στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου...

Μαζικές κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα χαράτσια

Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διόγκωση των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν το μήνα Ιούλη φτάνουν σε περίπου 1 δισ. ευρώ και συνολικά στο 9μηνο (Γενάρης - Αύγουστος) του 2016 στα 8,9 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το φόντο κι ενώ έχουν αρχίσει να «τρέχουν» και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, το επόμενο διάστημα οι κατασχέσεις, οι εκβιασμοί και τα άλλα μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης» απέναντι στα χρεωμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα πάρουν ακόμη μαζικότερες διαστάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «αποκλίσεις» από τους αντιλαϊκούς στόχους του κρατικού προϋπολογισμού.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε κατά 125.000, φτάνοντας στα 4,1 εκατομμύρια. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, «οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» φτάνουν περίπου στα 1,6 εκατομμύρια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους έχει επιβάλλει μέχρι τον Αύγουστο αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία) σε 774.321 οφειλέτες. Ο αντίστοιχος αριθμός στο τέλος του 2015 ήταν 695.074.


Copyright © 1997-2016 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ