Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Δήμος Κατερίνης: Με αφορμή την 3η Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς. «ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ» ΜΕ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Δήμος Κατερίνης: Με αφορμή την 3η Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς. «ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ» ΜΕ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ. Πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης των Δημοτικών Υπαλλήλων στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση
Πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης των Δημοτικών Υπαλλήλων στην Καρδιοπνευμονική.

ΑναζωογόνησηΣάββας Χιονίδης: «Με υπευθυνότητα, ενεργό ενδιαφέρον και σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπο, στον κάθε εργαζόμενο και συμπολίτη μας […], ο Δήμος μας αναλαμβάνει μία ουσιαστική πρωτοβουλία, […], η οποία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα εφαρμογής, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και κτίρια της χώρας».
Με την τοποθέτηση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (ΑED), σε εμφανή σημεία του Δημαρχιακού Μεγάρου και του Δημοτικού Αμαξοστασίου, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης, θωρακίζει τους Δημοτικούς χώρους, όπου εργάζεται και συναθροίζεται καθημερινά πλήθος κόσμου. Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται, με αφορμή την 3η Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς, ενώ αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών καρδιακής ανακοπής, στους παραπάνω χώρους.

Με την παράλληλη εκπαίδευση και πιστοποίηση ομάδας Δημοτικών Υπαλλήλων στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (BLS/AED) οι συμμετέχοντες, θα αποκτήσουν Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης Ανανήπτη και θα μπορούν, όταν και εφόσον παραστεί ανάγκη να παρέχουν πολύτιμη βοήθεια, προκειμένου να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού θα είναι διάρκειας 6 ωρών, θα υλοποιηθεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου (Δημαρχείο αίθουσα συνεδριάσεων & Χώρος Ερυθρού Σταυρού – δίπλα από την Αγία Παρασκευή), κατά τις ώρες 09:00 π.μ. έως 14:00, από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Ε.Κ.Α.Β. και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού - Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης.

«Με υπευθυνότητα, προγραμματισμό και προπάντων με σεβασμό και ενεργό ενδιαφέρον απέναντι στον άνθρωπο, στον κάθε εργαζόμενο και συμπολίτη μας, ο Δήμος μας αναλαμβάνει μία ουσιαστική πρωτοβουλία, μία κίνηση ανθρωπιάς, η οποία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα εφαρμογής σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και κτίρια της χώρας» σημειώνει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.


Τι είναι ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής;

Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής είναι μια μικρή, ελαφριά, αξιόπιστη συσκευή που ανιχνεύει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και έχει την ικανότητα, βάσει προγραμματισμού, να καθορίσει αν απαιτείται απινίδωση (χωρίς παρέμβαση από τον χειριστή). Φορτίζεται αυτόματα και προτρέπει τον χειριστή με φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια, με σκοπό την επαναλειτουργία της καρδιάς. Τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή χειρίζεται οποιοσδήποτε πολίτης είναι παρών στο επεισόδιο Καρδιακής Ανακοπής, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην Kαρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και εφαρμόζει τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης, φιλοδοξεί, να βελτιώσει τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανθρώπων που επιβιώνουν μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, περίπου 350.000 Ευρωπαίοι πέφτουν θύματα εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 16-20% των ανακοπών συμβαίνει σε δημόσιους χώρους και αφορά κυρίως σε νεαρά άτομα χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημεία. Μέχρι και σήμερα, λιγότεροι από 1 στους 10 αυτών των ασθενών επιβιώνουν. Όπως υποστηρίζουν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, η εφαρμογή βασικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στα πρώτα 1-2 λεπτά από την κατάρρευση του θύματος αυξάνει την επιβίωση από το 5-10%, που είναι σήμερα, στο 60%.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα λεπτά μετά την Καρδιακή Ανακοπή είναι κρίσιμα και καθοριστικά για την επιβίωση του θύματος και την ποιότητα της ζωής του. Σ’ αυτό τον πολύτιμο χρόνο δίπλα στο θύμα της Καρδιακής Ανακοπής θα βρεθεί ο απλός πολίτης. Γι’ αυτό επιβάλλεται ο γενικός πληθυσμός, με έμφαση στις ειδικές ομάδες “πρώτης επαφής”, να εκπαιδευτεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και να υπάρχει δημόσια πρόσβαση στην Απινίδωση.