Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Προβλήματα με τη ΣΣΕ των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση.


Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Στις 30/08/16 ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο 4415 «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, την διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» όπου σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 3 αναφέρονται τα εξής: «Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδακτικής απασχόλησης στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών καθορίζεται στις είκοσι μία (21) διδακτικές ώρες.

Η συμπλήρωση πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου αντιστοιχεί σε είκοσι πέντε (25) ένσημα μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα.». Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, το ωρομίσθιο των καθηγητών στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών διαμορφώνεται στα 6.70€ μεικτά.

Ωστόσο ενώ βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος από 06/09/16 (ΦΕΚ Α 159 – 06.09.16), οι υπηρεσίες (επιθεωρήσεις εργασίας, ΙΚΑ) επικαλούνται το γεγονός ότι δεν τους έχει σταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος από το αρμόδιο Υπουργείο. Πατώντας πάνω σε αυτό, οι εργοδότες συνεχίζουν και υπογράφουν συμβάσεις βάσει της ΕΓΣΣΕ για πλήρες ωράριο 40 ωρών, με ωρομίσθιο 3.52€ μεικτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια να έχουν χαμηλότερα ωρομίσθια και λιγότερα ένσημα ακόμα και από αυτά τα πενιχρά που δικαιούνται.

Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο σύμφωνα με το άρθρο 2 «Κατά τις ημέρες αργιών οι διδάσκοντες καθηγητές δικαιούνται τις αντίστοιχες αποδοχές, χωρίς να υποχρεούνται να εργάζονται. Σε περίπτωση απασχόλησής τους κατά τις Κυριακές και τις διακοπές, οι αποδοχές καταβάλλονται προσαυξημένες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.», δεν ορίζεται ξεκάθαρα ποιες είναι οι διακοπές των Χριστουγέννων και Πάσχα για τα φροντιστήρια, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν και τις αντίστοιχες μισθολογικές απολαβές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τί μέτρα θα λάβουν ώστε:

1. Άμεσα να σταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος, με αναδρομική ισχύ για τις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί.
2. Να ορισθούν με σαφήνεια η περίοδος των διακοπών και των αργιών στα φροντιστήρια.

Οι βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης
Γιάννης Δελής
Χρήστος Κατσώτης
Γιώργος Λαμπρούλης
Σταύρος Τάσσος