Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Χάρης Τζαμακλής, ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017. (ΒΙΝΤΕΟ)

Χάρης Τζαμακλής, ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017. (ΒΙΝΤΕΟ)
«Αυτός ο προϋπολογισμός ψηφίζεται σε μία περίοδο πολύ κρίσιμη για τη χώρα. Μέσα σε ένα μήνα θα κριθεί η πρόοδος της οικονομίας και η πρόοδος του οδικού χάρτη αυτής της κυβέρνησης.

Ένα χρόνο πριν με θέμα τον προϋπολογισμό του 2016 μιλήσαμε για προϋπολογισμό ανάκαμψης. 

Σήμερα:


1. έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση,

2. πρόκειται να ολοκληρωθεί και η δεύτερη,

3. τα μεγέθη της οικονομίας δείχνουν ανάκαμψη,

4. οι θέσεις της χώρας στα ζητήματα της λιτότητας, της ανάπτυξης και του χρέους ενισχύονται λόγω των συνθηκών που διαμορφώνουν νέοι συσχετισμοί δυνάμεων και νέες διεθνείς συμμαχίες.

5. υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Εργαλείο αιχμής αποτελεί ο προ εξαμήνου ψηφισθείς νέος αναπτυξιακός νόμος, με τον οποίο επιδιώκεται στροφή στην μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, στην επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων και την καινοτομία, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, δηλαδή στο ανθρώπινο δυναμικό της και στις, κλιματολογικές συνθήκες…

…Ο αγώνας να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια – συνθήκη αδιάφορη για τις προηγούμενες κυβερνήσεις που διαχειρίσθηκαν την κρίση - είναι δύσκολος. Από την πρώτη στιγμή η στρατηγική αυτής της Κυβέρνησης είναι να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα στρώματα και το πράττει με σειρά μέτρων και πολιτικών, με αποκορύφωμα τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τους συνταξιούχους. Παραμένουν, όμως, ακόμη μεγάλα βάρη στη μεσαία τάξη και στους αυτοαπασχολούμενους, που και αυτά πρέπει να τα ελαφρύνουμε…

…Αυτές τις ημέρες η κινδυνολογία και η καταστροφολογία από την πλευρά της αντιπολίτευσης εκφράστηκε με πολλές ώρες ομιλιών σε αυτή την αίθουσα. Πίσω από αυτά, όμως, υπάρχουν τα γεγονότα. Υπάρχει η αλήθεια: Οι προϋπολογισμοί του 2012, του 2013 και του 2014 κατέληξαν εκτός στόχων. Αντιθέτως ο προϋπολογισμός του 2015, που δεν ήταν αυτής της Κυβέρνησης, αλλά τον εκτέλεσε αυτή, είχε υπέρβαση. Υπέρβαση έχει και ο προϋπολογισμός του 2016…

…Έχοντας τη βεβαιότητα ότι ο αυτός ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να αναδιανείμει τους πόρους από τους λίγους στους πολλούς, από τους πλουσιότερους στους φτωχότερους τον υπερψηφίζω».


Ακολουθεί βίντεο με την ομιλία του Χάρη Τζαμακλή στην Ολομέλεια της Βουλής.