Τρίτη 2 Μαΐου 2017

«ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2017» - ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

«ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2017» - ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας με απόλυτη επιτυχία ανοιχτό τουρνουά γρήγορου σκακιού (rapid) στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2017».

Το τουρνουά διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1983.

Πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Υψηλάντεια», με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ποντιακού Συλλόγου «Αλέξανδρος Υψηλάντης» της Νέας Τραπεζούντας, των Σκακιστικών Συλλόγων της πόλης μας (Σ.Ο. Κατερίνης, Σ.Ο. Π.Κ.Δ. Κατερίνης) και της Ε.Σ.Σ.ΚΕ.ΔΥ.Μ. και θα ληφθεί υπόψη από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία για διεθνή αξιολόγηση ELO (FIDE Rapid Ratings).

Χαρακτηριστικό και της φετινής διοργάνωσης στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μ.Π.Σ. «Αλέξανδρος Υψηλάντης» της Νέας Τραπεζούντας ήταν η μαζική συμμετοχή από δεκάδες σκακιστές όλων των ηλικιών (90 συνολικά άτομα) από διάφορες περιοχές όπως Γιαννιτσά, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Κιλκίς, Αθήνα, Κατερίνη και Νέα Τραπεζούντα Πιερίας, που μέσα σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα αγωνίστηκαν για τη χαρά της συμμετοχής και τη διάκριση.

Πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικά τουρνουά με βάση την ηλικία των σκακιστών (για μεγάλους και για μικρούς). Στο πρώτο τουρνουά πήραν μέρος οι σκακιστές ηλικίας από δεκατρία (13) ετών και άνω και στο δεύτερο τουρνουά πήραν μέρος οι σκακιστές ηλικίας από δώδεκα (12) ετών και κάτω, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο διάκρισης για όλους και υψηλότερο επίπεδο στις παρτίδες που πραγματοποιήθηκαν. Η μάχη για την κορυφή και στα δύο τουρνουά ήταν σκληρή με αρκετό πάθος αλλά πάντα στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι», αρχή που διέπει το σκάκι ως άθλημα και το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αθλήματα.

Τα δύο τουρνουά πραγματοποιήθηκαν με Ελβετικό σύστημα επτά (7) γύρων, με χρόνο σκέψης για κάθε σκακιστή, δέκα λεπτά για ολόκληρη την παρτίδα και για κάθε κίνηση που ολοκλήρωσε ο παίκτης (από την πρώτη κίνηση), πήρε ακόμη πέντε δευτερόλεπτα (5΄΄) χρόνου σκέψης.

Στο πρώτο τουρνουά (ηλικίας από δεκατρία ετών και άνω) νικητής αναδείχθηκε (όπως και πέρσι) ο σκακιστής του Ομίλου Σκακιστών Γιαννιτσών Stefan Victor, δεύτερος τερμάτισε ο σκακιστής του Ομίλου Σκακιστών Γιαννιτσών Ισλάκογλου Γρηγόριος, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Αστυνομίας Θεσσαλονίκης Γκουντιντάς Χαράλαμπος.

Στο δεύτερο τουρνουά (ηλικίας από δώδεκα ετών και κάτω) νικητής αναδείχθηκε (όπως και πέρσι) ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Παπαγιάννης Αστέριος (πετυχαίνοντας όπως και πέρσι το απόλυτο: 7 νίκες σε 7 αγώνες).

Κύπελλα απονεμήθηκαν στους τρεις (3) πρώτους νικητές του πρώτου τουρνουά και στον πρώτο νικητή του δευτέρου τουρνουά καθώς επίσης και στις τρεις (3) καλύτερες ομάδες (σκακιστικούς συλλόγους) που προέκυψαν από το άθροισμα των πόντων που συγκέντρωσαν οι δύο καλύτεροι σκακιστές κάθε ομάδας από το κάθε ένα από τα δύο τουρνουά.

Νικήτρια ομάδα του τουρνουά αναδείχθηκε ο Όμιλος Σκακιστών Γιαννιτσών (με 22 πόντους συνολικά), στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Σκακιστικός Όμιλος Κατερίνης (με 21 πόντους συνολικά), ενώ στην τρίτη θέση ισοβάθμισαν ο Σκακιστικός Όμιλος Πτολεμαΐδας «ο Πτολεμαίος» μαζί με τον Σκακιστικό Όμιλο Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης (με 18 πόντους συνολικά για κάθε ομάδα) όπου με βάση τα κριτήρια ισοβαθμίας την τρίτη θέση κατέκτησε ο Σκακιστικός Όμιλος Πτολεμαΐδας «ο Πτολεμαίος».

Στους σκακιστές-σκακίστριες του τουρνουά κάτω των δεκαέξι ετών απονεμήθηκαν 27 μετάλλια:

1ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 15 και 16 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Ομίλου Σκακιστών Γιαννιτσών Stefan Victor.
2ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 15 και 16 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης Σκρέτας Δημήτριος.

3ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 15 και 16 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του ΜΠΣ Νέας Τραπεζούντας Τερζίδης Πολυχρόνης.

4ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 15 και 16 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Μάντη Μαρία - Ραφαηλία.

5ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 15 και 16 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης Κιλ Ολυμπία.

6ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 13 και 14 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Πτολεμαΐδας «ο Πτολεμαίος» Βουτσκίδης Ιωάννης.

7ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 13 και 14 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής της Σκακιστικής Ακαδημίας Πτολεμαΐδας «ο Σκακιστάκος» Παπαδημητρίου Αλέξανδρος.
8ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 13 και 14 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής από την Βέροια Δανδέλης Αριστόδημος.

9ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 13 και 14 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Ομίλου Σκακιστών Γιαννιτσών Ζουμπουρδικούδη Δέσποινα.
10o) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 13 και 14 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης Κοντσέ Λυδία.

11ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 11 και 12 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε (όπως και πέρσι) ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Παπαγιάννης Αστέριος.
12ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 11 και 12 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε (όπως και πέρσι) ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Βέροιας Τσιλίδης Χρήστος.

13ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 11 και 12 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Πτολεμαΐδας «ο Πτολεμαίος» Μυλωνάς Χρήστος.
14ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 11 και 12 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Φλουρή Βασιλεία.

15ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 11 και 12 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης Κοντσέ Ραφαέλα.

16ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 11 και 12 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια από την Βέροια Ταχματζίδου Δήμητρα.
17ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 9 και 10 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε (όπως και πέρσι) ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Γεωργιάδης Αθανάσιος.
18ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 9 και 10 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης Παπαβασιλείου Αλέξανδρος.

19ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 9 και 10 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής από την Κατερίνη Τόκας Δημήτριος.

20ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 9 και 10 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Βαρδάκα Σοφία.
21ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 9 και 10 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια από τα Γιαννιτσά Πετρίδου Θεοδώρα.

22ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 9 και 10 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης Κοτσαϊλίδου Αικατερίνη.

23ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 8 ετών και κάτω το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Ομίλου Σκακιστών Γιαννιτσών Ράπτης Κωνσταντίνος.

24ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 8 ετών και κάτω το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής από την Κατερίνη Γραμμένος Νικόλαος.

25ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 8 ετών και κάτω το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής από την Κατερίνη Μαραντίδης Θεόδωρος.

26ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 8 ετών και κάτω το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Βαρδάκα Στυλιανή

27ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 8 ετών και κάτω το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια από την Βέροια Ταχματζίδου Τατιάνα.

Η μεγάλη συμμετοχή σκακιστών ΚΑΙ της φετινής διοργάνωσης αποτελεί προϊόν του αυξημένου κύρους που απέκτησε με πολύ κόπο στη διάρκεια του χρόνου το σκακιστικό τουρνουά «Υψηλάντεια», χάρη στην αγάπη των ανθρώπων του τοπικού συλλόγου και των σκακιστικών συλλόγων της Πιερίας.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους όσους συμμετείχαν (σκακιστές, συνοδούς, προπονητές, διαιτητές κλπ.), τους ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους και ευελπιστούμε να βρεθούμε του χρόνου τέτοιες μέρες ξανά στη Νέα Τραπεζούντα.

Το σκακιστικό τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2017» αφιερώνεται στην μνήμη του αξέχαστου πρωτεργάτη του Συλλόγου Αριστείδη Τερζίδη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Ο Αριστείδης Τερζίδης διακρίθηκε για το ήθος και την αγάπη του για τον Σύλλογο της Νέας Τραπεζούντας. Ήταν πολύτιμος συνεργάτης, σεμνός και ακούραστος με τεράστια προσφορά στον Σύλλογο. Αγαπούσε πολύ το σκάκι αφού χάρη στις ενέργειές του η Νέα Τραπεζούντα το 1980 απέκτησε υπαίθρια σκακιέρα μέσα στην πολύ ωραία πλατεία του χωριού ενώ χάρη στις προσπάθειές του και τον αγώνα που έκανε πάντα με μεράκι, κατασκευάστηκαν μεγάλα ξύλινα κομμάτια για την υπαίθρια σκακιέρα. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1981 όπου και στήθηκε η μοναδική τότε υπαίθρια σκακιέρα, η οποία ήταν και η πρώτη στην Ελλάδα. Χάρη σε ΑΥΤΟΝ από το 1983 μέχρι σήμερα, διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες σκακιστικό τουρνουά, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ».


Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο