Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας – ΕΡΑ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας – ΕΡΑ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Εκατόν τριάντα ένα χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, οι αγώνες της εργατικής τάξης για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν πάντα επίκαιροι. Οι νεκροί του Σικάγου, οι καπνεργάτες του Μάη του ‘36 στη Θεσσαλονίκη...

οι εκτελεσθέντες αγωνιστές στην Καισαριανή τον Μάη του ’44, ζουν και μας θυμίζουν ότι οι κατακτήσεις των εργατών είναι ποτισμένες με αίμα.

Η τιμή στους νεκρούς των αιματοβαμμένων Πρωτομαγιών περνάει μέσα από τους σύγχρονους αγώνες ενάντια στην κυριαρχία των αγορών και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιτίθενται με σφοδρότητα στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα ακυρώνοντας στην πράξη κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα.

Στις σημερινές συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού, οι κυρίαρχες ελίτ μαζί με τους νεοφιλελεύθερους πολιτικούς εκφραστές τους βάλλουν εναντίον ιστορικών κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, στοχεύοντας στην αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελός τους, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και διαρρηγνύοντας τον κοινωνικό ιστό.

Αύξηση ωρών εργασίας, πλήρης ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, μείωση αποδοχών, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, επιδείνωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας σε ένα περιβάλλον υψηλότατης ανεργίας που επί κυβερνήσεων ΝΔ ΠΑΣΟΚ το 2014 άγγιξε το 27%.

Στη χώρα μας, η περίοδος της κρίσης όξυνε την επίθεση των παγκόσμιων, ευρωπαϊκών και εγχώριων νεοφιλελεύθερων κέντρων και αποτέλεσε πεδίο πειραματισμού για τη διάλυση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Με όχημα την κρίση και τις μνημονιακές προσαρμογές το εργασιακό πλαίσιο κατέρρευσε, και αντί αυτού υπήρξε επέκταση της ελαστικής απασχόλησης με ταυτόχρονη περιστολή των εργατικών δικαιωμάτων, την ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων, τις απολύσεις, την ανεργία.

Ο χώρος της εκπαίδευσης δεν εξαιρέθηκε του γενικότερου κλίματος. Οι χιλιάδες αναπληρωτές-τριες εκπαιδευτικοί, οι συνάδελφοι των ΕΣΠΑ, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ζοφερό, χωρίς αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα, με την ανεργία και την αβεβαιότητα κάθε φορά να διαδέχονται την ολιγόμηνη εργασία. Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους το αίτημα για μόνιμους διορισμούς αποτελεί την πρώτιστη διεκδίκηση για την ΕΡΑ, το πρώτο μεταξύ άλλων αίτημα του κόσμου της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα για όλους τους εργαζόμενους και η μάχη για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος όλου του εργατικού κινήματος.

Επειδή οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κίνημα, οι αγώνες των εργαζομένων, αποτελούν την πιο αποτελεσματική «διαπραγμάτευση» για μικρές και μεγάλες νίκες και η ενδυνάμωσή τους αποτελεί καθήκον όλων μας.

Δυστυχώς, τα συνδικάτα με πρώτη και καλύτερη την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, δέσμιοι της χρόνιας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, όχι μόνο δε επιχείρησαν να μαζικοποιήσουν τους αγώνες, αλλά σε κρίσιμες στιγμές όπως στο δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015, αντικατέστησαν την συνδικαλιστική δράση προς όφελος των εργαζομένων με την πολιτική –κομματική σκοπιμότητα του «ΝΑΙ» παρέα με τον ΣΕΒ. Οι εργαζόμενοι τέτοιες παθογένειες και πολιτικές επιλογές θα πρέπει να τις κάνουν οριστικά παρελθόν και να συμβάλλουν με την ενεργή συμμετοχή τους στην αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος, πράγμα αναγκαίο, ειδικά σε μια εποχή πολλαπλών επιθέσεων και προκλήσεων. Η ΕΡΑ με όλες τις δυνάμεις της θα προσπαθήσει να συμβάλει ώστε το κίνημα και τα συνδικάτα να αναγεννηθούν, να ισχυροποιηθούν και να μετατραπούν σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.


Η 1η Μάη είναι η μέρα που μας θυμίζει ότι οι αγώνες των εργαζομένων είναι αυτοί που οδηγούν στις νίκες. Σεβόμενοι τη σημασία της ημέρας αυτής ως ορόσημο στην σύγχρονη εργατική ιστορία, χαιρετίζουμε την απόφαση της ελληνικής Βουλής να ορίσει με νόμο την Πρωτομαγιά ως υποχρεωτική αργία.

131 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, οι αγώνες της εργατικής τάξης αποτελούν τον οδοδείκτη μας για τα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά , συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια, αγωνιζόμαστε για:

• τα δίκαια του κλάδου και της κοινωνίας ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια

• παιδεία και υγεία για όλο το λαό

• δουλειά και όχι ανεργία

• πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε όλους τους εκπαιδευτικούς

• τα μορφωτικά δικαιώματα όλων παιδιών

• μόνιμους μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση τώρα!


Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά