Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) του Κωνσταντινίδη Ηλία (Ιατρός-Νευρολόγος)


Ξεκινά συνήθως στην εφηβεία ή στην νεαρή ενήλικη ζωή. Αλλά και σε οποιαδήποτε ηλικία, από την παιδική έως και την γεροντική.

Η πρωτοεμφανιζόμενη κεφαλαλγία χρήζει διάγνωσης για να αποσαφηνισθεί αν πρόκειται για πρωτοπαθή, δηλαδή για κεφαλαλγία χωρίς να υπάρχει κάποιο νόσημα ή δευτεροπαθής, δηλαδή κεφαλαλγία η οποία οφείλεται σε κάποιο νόσημα.


Η διάγνωση κάποιας από τις πρωτοπαθείς διαταραχές κεφαλαλγίας βασίζεται κυρίως στα χαρακτηριστικά της κεφαλαλγίας από το ιστορικό και στον αποκλεισμό άλλων διαταραχών.

Μια σημαντική στρατηγική για να ταυτοποιηθούν ή να αποκλειστούν οι διαταραχές δευτεροπαθούς κεφαλαλγίας είναι ο έλεγχος για «κόκκινες επισημάνσεις» [red flags], τόσο μέσα στο ιστορικό όσο και στη γενική συστηματική και τη νευρολογική αντικειμενική εξέταση. Άλλα ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει να παρωθούν προς τη σκέψη διενέργειας πρόσθετου ελέγχου περιλαμβάνουν τρεις «κίτρινες επισημάνσεις».

Ανάλογα με την νευρολογική εξέταση μπορεί να χρειαστεί και η απεικόνιση με αξονική ή μαγνητική τομογραφία

Οι ακτινογραφίες του αυχένα μπορεί να είναι χρήσιμες εάν υπάρχει υποψία μιας αυχενογενούς συνεισφοράς στην κεφαλαλγία του ασθενούς, όπως είναι το υπεξάρθρημα μεταξύ κρανίου και άτλαντα ή μεταξύ άτλαντα και άξονα, στα πλαίσια ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή η σοβαρή αυχενική σπονδύλωση της μέσης και της άνω μοίρας του αυχένα.

Η πανοραμική ακτινογραφία των κροταφογναθικών αρθρώσεων, καθώς και των οδόντων, μπορεί να είναι χρήσιμη για τον αποκλεισμό παθολογίας στους οδόντες και στις εν λόγω αρθρώσεις,

Η αγγειογραφία εγκεφάλου είναι σπάνια χρήσιμη ως αρχική διερεύνηση της κεφαλαλγίας. Ωστόσο, έχει σημαντικό ρόλο στη μη τραυματική υπαραχνοειδή αιμορραγία, όπου μπορεί να προσδιορίσει τα ενδοκράνια ανευρύσματα και τις αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, καθώς και να θέσει τη διάγνωση αρτηριακού διαχωριστικού ανευρύσματος.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να είναι χρήσιμες σε περιπτώσεις αναιμίας ή άλλης παθολογίας που μπορεί να προκαλέσουν ή να πυροδοτήσουν κεφαλαλγίες.


Οι κατευθυντήριες αρχές της οξείας συμπτωματικής θεραπείας συνολικά ορίζουν ότι αυτή χρειάζεται να «θεραπεύει έγκαιρα, ιδανικά σε λιγότερο από 15 λεπτά, αλλά οπωσδήποτε σε διάστημα κάτω των 60 λεπτών».


Ο πονοκέφαλος δεν αφορά μόνο στους μεγάλους. Ταλαιπωρεί και τους μικρούς και μάλιστα περισσότερο απ' ότι πιστεύουμε. Μην νομίζετε λοιπόν ότι το παιδί σας λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται πως πονάει το κεφάλι του.

Περίπου το 80% των παιδιών έως την ηλικία των 14 χρόνων έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο πονοκεφάλου, ενώ το 20%, έχει πονοκέφαλο μια φορά το μήνα.

Μπορεί να είναι αλήθεια και να οφείλεται σε διάφορες αιτίες.

Ο γονέας θα πρέπει ίσως να ξεκινήσει να ανησυχεί ή να το ψάχνει περισσότερο, όταν αντιληφθεί ότι το παιδί έχει έντονους και συχνούς πονοκεφάλους, όταν ξυπνάει και διαμαρτύρεται ότι πονάει το κεφάλι του και όταν η κεφαλαλγία, που παρουσιάζει, ακολουθείται και από άλλα συμπτώματα, όπως εμετοί, πυρετό ή ατονία.

Βασικές κατηγορίες - Οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες


·Ημικρανία
·Κεφαλαλγία τύπου τάσης
·Αθροιστική κεφαλαλγία και άλλες τριδυμικές κεφαλαλγίες του αυτονόμου
·Άλλες πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες


Οι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες


1.Κεφαλαλγία αποδιδόμενη σε τραυματισμό κεφαλής και /ή αυχένα

2.Κεφαλαλγία αποδιδόμενη σε κρανιακή ή αυχενική αγγειακή διαταραχή

3.Κεφαλαλγία αποδιδόμενη σε μη αγγειακή ενδοκράνια διαταραχή

4.Κεφαλαλγία αποδιδόμενη σε ουσία (φαρμακευτική ή μη) ή στην διακοπή της

5.Κεφαλαλγία αποδιδόμενη σε λοίμωξη

6.Κεφαλαλγία αποδιδόμενη σε διαταραχή της ομοιόστασης

7.Κεφαλαλγία ή προσωπαλγία που αποδίδεται σε διαταραχή του κρανίου, του αυχένα, των οφθαλμών, των ώτων, της ρινός, των παραρρίνιων κόλπων, των οδόντων ή άλλων δομών του κρανίου ή του προσώπου

8.Κεφαλαλγία αποδιδόμενη σε ψυχιατρικές διαταραχές


Κρανιακές νευραλγίες, κεντρικές και πρωτοπαθείς αιτίες προσωπαλγίας και άλλες κεφαλαλγίες


1.Κρανιακές νευραλγίες και κεντρικά ή πρωτοπαθή αίτια προσωπαλγίας

2.Λοιπές κεφαλαλγίες, νευραλγίες κρανιακών νεύρων και κεντρικές ή πρωτοπαθείς προσωπαλγίες



*Ο κ. Κωνσταντινίδης Ηλίας είναι ιατρός νευρολόγος με ειδικότητα βελονιστή στο νομό Πιερίας από τις 10/10/2012 και διατηρεί το ιατρείο του επί της οδού Τ.ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ 30
(ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ "ΤΑΚΗΣ")
ΤΗΛ. 2351076040 ΚΙΝ.6978772746
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
ΠΡΩΪ 9:00 - 1:30

ΑΠΟΓΕΥΜΑ 6:00 - 8:30