Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Περί μαθητικών κινητοποιήσεων και … ΕΛΜΕ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας προτείναμε στις κομματικές παρατάξεις να συνταχθεί ένα κείμενο επανόρθωσης που να μετριάζει τον σάλο που δημιουργήθηκε από το πρόσφατο ψήφισμα της Ε.Λ.Μ.Ε. για τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Ένα ψήφισμα που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων ανάμεσα στους συναδέλφους και έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους της μαθητικής κοινότητας, με αποκορύφωμα το σκίσιμο του ψηφίσματος μπροστά από τα γραφεία της Ε.Λ.Μ.Ε.

Ως Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών, όχι μόνο δεν ψηφίσαμε το εν λόγω κείμενο, αλλά το αποδοκιμάσαμε και δημόσια, υποστηρίζοντας το δικαίωμα των μαθητών μας στην ελεύθερη έκφραση στα πλαίσια της νομιμότητας και της ευπρέπειας χωρίς καπελώματα και ταμπέλες. Είναι τραγικό, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, να αφήνει υπονοούμενα ότι οι μαθητικές κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες. Οι μεγαλύτεροι εξ ημών θυμόμαστε από τα μαθητικά και φοιτητικά μας χρόνια τις «αυθόρμητες» εκδηλώσεις συμπαράστασης για τη Νικαράγουα και το Σαλβαδόρ. Τότε καμία Ε.Λ.Μ.Ε. δεν είχε τολμήσει να χαρακτηρίσει τις κινητοποιήσεις ως υποκινούμενες παρά το ότι δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τα πραγματικά προβλήματα στο χώρο της παιδείας την εποχή εκείνη.

Ωστόσο, επειδή η Ε.Λ.Μ.Ε. εκπροσωπεί 1.200 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποδοκίμασαν το συγκεκριμένο ψήφισμα, κρίναμε ότι θα έπρεπε να αποσυρθεί. Άλλωστε ένα κείμενο που, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του συγγραφέα του, χρειάζεται διερμηνέα για να μεταφράζει και να εξηγεί «τι εννοεί ο ποιητής», είναι σίγουρα ένα λανθασμένο κείμενο.

Η πρότασή μας για απόσυρση του κειμένου καταψηφίστηκε και από τους τέσσερις παρόντες εκπροσώπους των κομματικών παρατάξεων στο Δ.Σ. (ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, ΑΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ). Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ΑΑΚ υποστήριξε ότι, όχι μόνο δεν πρέπει να αποσυρθεί, αλλά αντίθετα θα πρέπει να ξανααποσταλεί στα σχολεία, προφανώς για να επιβεβαιωθεί ότι η Ε.Λ.Μ.Ε. αντί να αναγνωρίζει τα λάθη της, επιμένει σ’ αυτά και παραμένει βήμα ιδεολογικής και κομματικής προπαγάνδας.

Επιπλέον μας κατηγόρησε ότι εμείς ξεσηκώνουμε τους μαθητές (!) και ότι είμαστε υπεύθυνοι για τις αντιδράσεις τους! Είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε αντιληφθεί τις αόρατες μυστικές μας δυνάμεις με τις οποίες καταφέρνουμε και χειραγωγούμε τους μαθητές, αλλά και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Πιστεύαμε στη δύναμη των επιχειρημάτων και της κοινής λογικής, όμως τώρα ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε.

Υπάρχουν όμως και δύο ακόμα γεγονότα που δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε ασχολίαστα, ειδικά ενόψει των επερχόμενων εκλογών της Ε.Λ.Μ.Ε την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου.

Το πρώτο αφορά το «άδειασμα» της ΔΑΚΕ στον Πρόεδρο της Ε.Λ.Μ.Ε., χαρακτηρίζοντας ως προσωπική άποψη την θετική του ψήφο στο ψήφισμα για τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Καλό είναι, κάθε φορά που η Ε.Λ.Μ.Ε. βγάζει κάποιο κείμενο, να μας διευκρινίζει η ΔΑΚΕ αν η ψήφος και η υπογραφή του Προέδρου απηχεί τις προσωπικές του απόψεις ή είναι σύμφωνη με την κομματική γραμμή, αντί να τον «αδειάζει» και να του φορτώνει το φταίξιμο μόνο όταν υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις.

Το δεύτερο γεγονός αφορά την απαράδεκτη συμπεριφορά μέλους του ΠΑΜΕ, που στην προσπάθειά του να «σπάσει» την κατάληψη στο σχολικό συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου και 3ου ΓΕ.Λ. Κατερίνης, χαρακτήρισε τους μαθητές φασίστες, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους που συνοδεύτηκε με αναγραφή πλήθους συνθημάτων στους τοίχους του σχολείου. Αποδοκιμάζουμε τέτοιες συμπεριφορές και δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε μια έντονη αντίφαση. Όταν τα στελέχη του ΠΑΜΕ μοιράζουν φυλλάδια έξω από τα σχολεία ή παρεισφρέουν στις μαθητικές πορείες, υπαγορεύοντας μάλιστα και τα συνθήματα, τότε όλα είναι καλώς καμωμένα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οι μαθητές μετατρέπονται σε φασίστες, εθνικιστές ή πατριδοκάπηλους.


Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών