Θετική ήταν η γνωμοδότηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) για την παιδαγωγική καταλληλότητα της ταινίας «Έξοδος 1826» και για την προβολή της στα σχολεία της χώρας μας.
Απαντώντας στην από 15-12-2016 επιστολή σας, που αφορά στην παιδαγωγική καταλληλότητα της κινηματογραφικής ταινίας «ΕΞΟΔΟΣ 1826», σας ενημερώνουμε ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) γνωμοδότησε θετικά με το με αρ. πρωτ. 7/16-02-2017 Απόσπασμα Πρακτικού του Διοικητικού Συμβουλίου του, σχετικά με την προβολή της εν λόγω ταινίας σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας (ιδίως σε μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς το εκπαιδευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενό της είναι υψηλής ποιότητας.
Η προβολή θα γίνεται υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η υπ΄ αριθ. πρωτ. Φ1/175673/Δ2/20-10-2016 εγκύκλιος της Δ/νσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ/θμιας Εκπ/σης – Τμήμα Γ΄ Μαθητικής Μέριμνας και Σχολικής Ζωής και της Δ/νσης Επαγγελματικής Εκπ/σης του ΥΠΠΕΘ με θέμα: «Παρακολούθηση θεαμάτων από μαθητές/-τριες εντός σχολικού ωραρίου» και ειδικότερα θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η παράγραφος της που αναφέρει ότι:
«Σε κάθε περίπτωση, η παρακολούθηση θεαμάτων, είτε περιλαμβάνονται στους ανωτέρω καταλόγους είτε όχι, είναι δυνατή μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων και την
έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/- τριών. Σημειώνεται ότι το ΥΠ.Π.Ε.Θ. δεν εκδίδει πλέον εγκρίσεις θεαμάτων.»
Η παρακολούθηση της κινηματογραφικής ταινίας είναι προαιρετική και χωρίς κόστος για το Δημόσιo.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ
Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή από την Θεσσαλονίκη και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή, η μουσική σύνθεση του Κανάρη Κεραμάρη, ενώ 2 παραδοσιακά τραγούδια επεξεργάστηκε ο Πάνος Κοσμίδης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου.
Η ταινία έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Παιδείας (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) ως ταινία «υψηλής ποιότητας» κι έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΞ (Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού) για το παγκόσμιο πρόγραμμα προβολών του στην ομογένεια με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή. Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους.
Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.