Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν επιτέλους την κρατική ευθύνη για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία!

Διεκδικούμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, την κάλυψη όλων των κενών και τα εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών και μόνιμων συναδέλφων.

Mετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ενώ το Υπουργείο Παιδείας είχε στη διάθεσή του όλο τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να σχεδιάσει το άνοιγμα των σχολείων με τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις, ασχολήθηκε με τη συνέχιση της άγριας επίθεσης στο δημόσιο σχολείο. Εξάντλησε όλη του την προσπάθεια στη νομοθέτηση αλλεπάλληλων αντιεκπαιδευτικών νόμων και εκτρωματικών διατάξεων (πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία, Π.Ν.Π. για τις κάμερες στις τάξεις, διαδικασίες εξπρές για τις υπηρεσιακές μεταβολές, διατάξεις για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, εγκύκλιος που στερεί από τους νεοδιορισθέντες συναδέλφους μας το δικαίωμα στην άδεια ανατροφής κ.α.). Χωρίς ντροπή προχώρησε στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, εν μέσω πανδημίας και με όλους τους ειδικούς να προτείνουν το ακριβώς αντίθετο.

Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να προχωρήσει στους απαραίτητους μαζικούς διορισμούς και προσλήψεις εκπαιδευτικών, αντί να εξασφαλίσει μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, ώστε να υπάρχει συχνός και καλός καθαρισμός με βάση τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αντί να προχωρήσει στην εξεύρεση νέων κατάλληλων χώρων και στην ανακατανομή των τάξεων σε τμήματα μικρότερα των 15 μαθητών, για να λειτουργήσουν τα σχολεία σε καθημερινή βάση για όλους τους μαθητές με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, έχει εξαγγείλει ένα «σχέδιο», με έναν επικοινωνιακό εμπαιγμό εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, που περιορίζεται σε δύο πάνινες μάσκες και ένα παγούρι για κάθε μαθητή (και μάλιστα με χορηγίες !!!)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση για όλους τους μαθητές, καθώς είναι καθοριστική για τη φυσιολογική, νοητική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού η δια ζώσης συμμετοχή του στη σχολική ζωή. Αυτό απαιτούμε να γίνει με όρους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο των μαθητών και των οικογενειών τους, όσο και των συναδέλφων.

Απέναντι στην επικίνδυνη και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, οφείλουμε συσπειρωμένοι στα σωματεία μας να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία όλων των εκπαιδευτικών, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

• Διεκδικούμε ΤΩΡΑ τους απαραίτητους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, αλλά και την εξεύρεση χώρων, ώστε κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές, τη διενέργεια µαζικών επαναλαµβανόµενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους και τους µαθητές. Προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς οµάδες. Εξασφάλιση τώρα όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι στοιχειώδεις υγειονοµικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

• Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Κατάργηση του ν.4589/19.

• Κατάργηση του νόμου Κεραμέως 4692/20. Κατάργηση κάθε νοµοθετικής διάταξης για τις κάμερες στην τάξη και τη μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.


Για τον ΣΕΠΕ Πιερίας
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας 
Θανάσης Κοντοφάκας Κοσκινάς Χρήστος