Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Οι πολλές «μικρές» φωνές να γίνουν μία μεγάλη!

Φωνάζουμε, γκρινιάζουμε, διαφωνούμε, απαιτούμε κάτι να αλλάξει, αλλά στο τέλος πάντα ή δεν κάνουμε τίποτα ή γυρνάμε πάλι στο ίδιο σημείο.


Και για όλα αυτά σημαντικό ρόλο παίζει ότι όχι απλά δεν υπάρχει η άλλη πρόταση, ο άλλος δρόμος, αλλά υπάρχουν προτάσεις και προτάσεις και πάρα πολλοί… δρόμοι. Και αυτό μπερδεύει τους πολίτες.

Η αλήθεια είναι ότι στο πολιτικό στερέωμα υπάρχουν αξιόλογες φωνές και προτάσεις, αλλά χάνονται μέσα στο πέλαγος του εγώ και του μακριά από εμένα μόνο το χάος. Όλοι θέλουν να γίνουν πρόεδροι, αρχηγοί και όχι εργάτες, όχι υπηρέτες. Θέλουν τον τίτλο, τον χρόνο προβολής όσο μικρός και αν είναι αυτός και την ευαρέσκεια να βγάζουν ανακοινώσεις στις οποίες θα δεσπόζει πάντα το όνομά τους.

Και έτσι κερδισμένοι παραμένουν οι μεγάλοι παίκτες. Πολιτικά κόμματα όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), χωρίς ιδεολογία, χωρίς όραμα και προτάσεις, συνεχίζουν να βρίσκονται στην εξουσία επειδή τα μικρότερα κόμματα δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους. Και συνεχίζουν να καταστρέφουν την Ελλάδα, σε οικονομία, παιδεία, υγεία, εθνικά θέματα, χωρίς να δίνουν λόγο και ούτε να έχουν συνέπειες για τις αδιέξοδες πολιτικές τους.

Όσο αξιόλογο και να είναι ένα πολιτικό κόμμα, ο ηγέτης του, οι προτάσεις που έχει, δεν έχει καμμία τύχη γιατί ο πολίτης δεν φεύγει εύκολα από το μαντρί. Άντε να πάρει ένα ποσοστό 1-2% και στην καλύτερη περίπτωση να καταφέρει οριακά να μπει στην βουλή με 5-10 βουλευτές. Θα είναι απλά μία φωνή διαμαρτυρίας στις άλλες τόσες, χωρίς δυνατότητα επηρεασμού των αποφάσεων, απλά θα καταγγέλλει. Μέχρι που το πολιτικό σύστημα να αποφασίσει να το περιθωριοποιήσει, να το χαρακτηρίσει ακραίο ή οτιδήποτε άλλο και τελικά να απαξιωθεί στην κρίση του ψηφοφόρου.

Αν δεν ενωθούν όλα τα μικρά κόμματα σε ένα μεγάλο φορέα δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει κάτι στην πατρίδα μας. Θα μας κυβερνούν πάντα οι ίδιοι είτε με εναλαγές μεταξύ τους είτε με κάποιες υποτιθέμενες ανανεώσεις σε ονόματα και πολιτικές, αλλά θα παραμένουν πάντα οι ίδιοι.

Πρέπει τα μικρά κόμματα να παραμερίσουν διαφορές και ιδεοληψίες και να καθίσουν να συζητήσουν για το πώς θα αλλάξει η κατάσταση για το καλό του πολίτη.

Υπάρχουν αξιόλογες φωνές και προτάσεις, μόνες τους αυτές οι φωνές δεν αποτελούν καμία απειλή για το σύστημα, όλες μαζί όμως δεν σταματιούνται… Φτάνει να το θέλουν!

* Φωτογραφία από Vicki Hamilton από το Pixabay